Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr06.lipnja 2015.
USKOK podigao optužnicu protiv Božidara Kalmete, Kalmeta "nisam kriv".

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Božidara Kalmeta, Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića, Josipa Sapunara i još 9 osoba osumnjičenih u aferi Remorker. Terete se zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, poticanja na primanje mita te pomaganja u primanju mita, objavljeno je na internetskim stranicama DORH-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban te direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele i direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Božidar Kalmeta izjavio je za HRT kako ne zna kakva kakva je procedura, niti je još dobio optužnicu u ruke, ali da duboko vjeruje u svoju nevinost. 'Ništa nisam skrivio i nisam vjerovao da će se ovo dogoditi. Ne znam što mi se konkretno stavlja na teret. Moje djelovanje kao gradonačelnika ničim nije poljuljano', kazao je Kalmeta. Ponovio je kako se radi o političkoj optužnici. Drugookrivljeni Zdravko Livaković, bivši državni tajnik u Kalmetinom ministarstvu čuo je za optužnicu, ali je nije želio komentirati.


Izjava Božidara Kalmete

Glasnogovornik Zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić objasnio je daljnju proceduru. 'Bit će imenovan sudac koji će biti predsjednik optužnog vijeća. On će ispitati optužnicu s formalne strane i dostaviti je svim stranama u postupku. One imaju rok od osam dana za očitovanje i onda kreće rok od dva mjeseca za određivanje ročišta', kazao je Devčić. Dodao je kako je USKOK predložio oduzmanje imovinske koristi od svih onih koji su svojim protupravnim djelovanjem stekli bilo kakvu korist.

Izjava Krešimira Devčića

Obrana će u roku od osam dana dati odgovor na optužnicu, izjavio je Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilatojvić. Podsjetio je da je Klameta već odbacio sve optužbe. 'O sadržaju odgovora na optužnicu teško mi je bilo što reći jer je još nemamo. Nakon dostave optužnice branitelju i optuženiku, mi u roku od osam dana podnosimo odgovor. Zatim optužno vijeće donosi odluku hoće li ili neće takva optužnica stupiti na snagu', rekao je. Vilatojvićevu izjavu poslušajte na dnu članka.

Jedan od dugogodišnjih kritičara Božidara Kalmete s kojim je bio i na sudu je sindikalist Mijat Stanić, koji kaže da je ova optužnica potvrda da je govorio istinu i svojvrsna satisfakcija. 'Potvrđeno je da je Kalmeta osmislio, organizirao i upravljao zločinačkom organizacijom i da su dijelili novac koji su tako izvlačili. Međutim, nisam zadovoljan sporošću postupanja, oni su raznim malverzacijama počinili golemu štetu, ne samo u HAC-u nego i u ostalim tvrtkama u resoru bivšeg ministra Kalmete', poručio je Stanić. 

USKOK, podsjetimo u studenome prošle godine proširio istragu u slučaju HAC -Remorker i na Kalmetu. Istraga se odnosi na vrijeme dok je Kalmeta bio ministar prometa - od 2005. do 2010.USKOK sumnja da je Kalmeta s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima HAC-a Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća preko tvrtke Remorker Igora Premilovca izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu, Premilovac je zadržao proviziju, a ostatak dao Sapunaru koji je novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u USKOK-u. 

Podsjetimo, Božidara Kalmetu u svom je iskazu u istrazi optužio bivši član uprave Hrvatskih autocestaJosip Sapunar. 'U nekoliko navrata kada sam Zdravku Livakoviću predavao novac izvučen preko Igora Premilovca, Livaković mi je govorio da je to novac za Kalmetu i za Zadar. Ja sam iz toga shvatio da dio tog novca Livaković predaje osobno Kalmeti, dok se preostalim dijelom financiraju političke struje bliske Kalmeti i Livakoviću u Zadru', kazao je u istrazi Sapunar. Ponovno je dodao kako mu je Livaković više puta govorio kuda ide novac te izrijekom spomenuo Božidara Kalmetu.

Sapunar je opisao da je zapravo cijeli projekt izgradnje magistralnih cestovnih pravaca u Hrvatskoj od 2004. do 2008. bio prožet korupcijom. Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. Vrhunac te istrage bilo je uhićenje bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića kojega se sumnjiči da je bio vođa kriminalne skupine za izvlačenje novca.

izvor:hrt/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre