Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu


VJESNIK, Podlistak, 22. ožujka 2005.
Piše: Nenad Piskač

VELIKOSRPSKA TVOREVINA NA HRVATSKOM TLU: IZVORNI DOKUMENTI O DJELOVANJU 'REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE' (VIII.)

MARTIĆEV POKUŠAJ MIKULJIĆEVA RUŠENJA

Na pitanje hoće li SRJ priznati Hrvatsku u avnojevskim granicama, Marković izjavljuje: "Niko u Srbiji i SRJ nema smjelosti da to učini. Takav bi odmah morao napustiti vlast". Tako osokoljeni velikosrbi osnivaju 20. veljače "Savjet narodne odbrane RS i RSK", a u Belom Manastiru počeo je "naučni" skup na temu: "Baranja srpska zemlja"

Nakon što je referendum prošao s očekivanim rezultatima, sastale su se u Kninu 19. srpnja 1993. vlade RSK i RS. Sjednicom je predsjedao šef vlade RSK Đorđe Bjegović. U zapisniku piše: "Nakon njegovog izlaganja riječ su dobili predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, predsjednik Skupštine Republike srpske Momčilo Krajišnik, Predsjednik RSK Goran Hadžić, predsjednik skupštine RSK Mile Paspalj, vladika Dalmatinski, g. Longin, predsjednik SO Knin Milan Babić i predsjednik Vlade RS Vladimir Lukić".
Prva točka dnevnog reda: "Dogovor oko ujedinjenja - imenovanje komisije za izradu Ustava i obavljanja svih drugih poslova vezanih za ujedinjenje", a pod drugim točkama dnevnog reda raspravljalo se "u vezi sa realizacijom cilja i izvršavanjem zadatka u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova" i "o jedinstvenom pristupu rješenju problema boraca i žrtava rata, kao i problema migracije stanovništva".
Raspravljalo se o materijalu pod naslovom "Osnovna pitanja postupka ujedinjenja RS i RSK". Zaključeno je "da radnu grupu za izradu zajedničkog Ustava sačinjavaju: Gošo Mijanović, Rajko Kuzmanović, Radomir Lukić, Milan Miljević, Radomir Kužet i Vito Popović. Za inicijatora ove grupe koji će sazvati sastanak određuje se g. Vito Popović. Rok za izradu Ustava je 31.08.1993. godine".

Vrsno ministrovanje
U raspravi je, primjerice, ministar Slobodan Jarčević istaknuo:"da bismo izbili Hrvatskoj adut iz ruke… zalažem se za jedinstvenu državu". A Stojan Španović, "potpredsjednik vlade RSK" drži: "Moramo biti spremni da ukoliko ne dođe do produžetka mandata UNPROFOR-a imamo sve spremno da tog dana možemo postati jedna država".
O kakvoj se kvaliteti ministrovanja radi, najbolje ilustrira rasprava ministra "Sandić Borivoje - po prirodnim resursima mi smo jedna od bogatijih zemalja. Imamo 1.700.000 - 1.800.000 stanovnika. Imamo u RS pšenice, krompira, ulja, duvana i više nego što nam treba. U RSK je oko 25 stanovnika na km2 a u RS 35 na km2. Ne treba čekati na rokove već odmah napraviti plan i program razvoja. Nema nezavisne države ako nema vlastitu hranu".
Zaključeno je kako do kraja kolovoza 1993. ministarstva trebaju "izraditi program stvaranja jedinstvenog pravnog sistema i pripremiti zakonske propise u skladu o osnivanju zajedničke Skupštine". Zaključeno je kako će ministri vanjskih poslova RS i RSK "napravit platformu zajedničkog nastupa". Slično je zaključeno i na planu "informisanja, saobraćaja i veza".
Naravno, raspravljalo se i o zajedničkoj vojsci jer "sada je vrijeme da Srbi ostvare svoj cilj, jer ono nikada više neće doći ako sada ne odradimo" (ministar Dušan Kovačević). Milan Martić se založio za jedan zakon o unutarnjim poslovima i zaključio: "Zato moramo oformiti grupu, a trebao bi biti i jedan predstavnik iz Republike Srbije".
Dok je "podpredsjednik Stojan Španović" pojasnio: "SVK (Srpska vojska Krajine, op. a.) je po zvaničnim aktima SRJ dio vojske Jugoslavije, a Republika Srpska je u drugačijem položaju. Po pitanju vrhovnog komandanta slažem se da odmah treba nešto uraditi".

Stvaranje carinske unije
Kad je o prometu riječ, istaknuti su prioriteti "koji povezuje RSK i RS sa SRJ - 'koridor', energetika i ostala infrastruktura". Čak su odlučeni i "nosioci projekta". Za "ekonomske odnose određeni (su) Milovanović Nikola i Drobnjak Jovan, za industriju Mandinić Nebojša i Bursač Dragan, za privredni razvoj Plavljanić Dušan i Miljević Nikola, a za informatiku Marković Dušan i Boško Đajić. Rok 31.08.1993. godine".
Toj su zajedničkoj sjednici uz devetnaest članova vlade RSK i dvadeset i šest članova vlade RS nazočili i episkop dalmatinski, Milan Babić, Pavao Marjanović ("guverner"), Dragan Đokanović, Milan Gvero, Đukić Borislav, Bogadan Subotić.
Također je poznato iz dokumenta Privredne komore RSK "Broj: 03-270/93", Knin, od 17. rujna, potpisan od "predsjednik Dragan Bjedov" kako je, prema zapisniku od "06.09.1993. god. sa sjednice Odbora za trgovinu proširenog sa predstavnicima trgovine i prehrambene industrije sa područja Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema", "S Vladom Republike Srpske je načelno dogovoreno da se ide na ukidanje carina i stvaranje carinske unije".
Posao oko "ujedinjenja" nastavljen je i tijekom godine 1994. O tome govori zapisnik sa "77. sjednice vlade RSK" održane od 4. do 11. ožujka 1994. godine u Kninu. Pokušavalo se, dakle, ujediniti pojedine sustave i sa SRJ: "Veselinović Ratko, zamjenik guvernera Narodne banke RSK informisao je članove Vlade o potpisanom Protokolu kojim je RSK ušla u jedinstveni monetarni i platni sistem SRJ. Jedina emisiona ustanova sada je Narodna banka SRJ, a NB RSK je filijala. Od 01.03.1994. godine, pored našeg starog dinara je novi jugo dinar.
Osnovna koncepcija je anuliranje svih budžetskih deficita i razdvajanje monetarne i fiskalne politike. Program polazi od toga da funkcionira fiskalni sistem i odmah treba nalaziti ono što nije urađeno u vezi specifičnosti i u odnosu na SRJ. Hitno treba odrediti robne režime i uspostaviti deviznu kontrolu. Ovaj Program treba shvatiti krajnje ozbiljno jer u slučaju minusa šanse za popravni nema".

"Baranja srpska zemlja"
"U raspravi je zatim bilo govora o potrebi formiranja štaba za koordinaciju praćenja Programa rekonstrukcije monetarnog sistema koji bi sačinjavali najodgovorniji ljudi u RSK. Već je formiran jedan štab na čelu kojega je Nebojša Pavković i čiji zadatak je rad na terenu, a ovaj štab za koordinaciju bi trebao zasjedati svakodnevno i podnositi izvještaj u Beograd".
Određeni stupanj "ujedinjenja" već je postojao, a to dokazuje i zaključak "vlade" sa spomenute sjednice: "Stav Vlade RSK je da se roba kupljena u SRJ u Republici Srpskoj ne smatra uvozom i da se u pogledu primjene poreskih stopa primjenjuje samo odgovarajuća stopa poreza na promet tj. bez dvostrukog obračuna".
Pitanje ujedinjenja "RSK" i "RS" kulminiralo je u prvoj polovici godine 1995. Najprije su početkom godine Milan Martić, Borislav Mikelić, Milan Babić, Lazar Macura i Rajko Ležajić, odbili plan Z-4. Potom taj stav 8. veljače 1995. prihvaća i "skupština RSK". Istodobno se u RSK pojačava mitomanija, pa tako u veljači u Kninu formiraju "Društvo za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 1912. - 1918.; za predsjednika je postavljen nezaobilazni Mile Dakić, a "za potpredsjednike profesori Milojko Budimir i Svemir Popović".
Sredinom veljače Knin posjećuju beogradski emisari: Mihajlo Marković, Petar Škundrić i Smilja Avramov. Na pitanje hoće li SRJ priznati Hrvatsku u avnojevskim granicama, Marković izjavljuje: "Niko u Srbiji i SRJ nema smjelosti da to učini. Takav bi odmah morao napustiti vlast". Tako osokoljeni velikosrbi osnivaju 20. veljače "Savjet narodne odbrane RS i RSK", a u Belom Manastiru počeo je "naučni" skup na temu: "Baranja srpska zemlja" na kojemu se dogodio mali eksces.

Ponovo k Miloševiću
Dvorana "je bila dekorisana grbom RSK i slikom Slobodana Miloševića. Neko je prigovorio, pa je donesena slika Milana Martića (predsjednika RSK). " Početkom ožujka Martić traži smjenu "šefa vlade Borislava Mikelića" optuživši ga za šverc, korupciju i osobno bogaćenje. Odmah Milošević prima rukovodstvo RSK (6. ožujka 1995.).
Martićev pokušaj rušenja Mikelića nije uspio. Prošireni "Savjet odbrane RSK" donio je 24. travnja odluku o privremenom zatvaranju autoceste, a 1. svibnja započela je hrvatska akcija Bljesak - s kojom se velikosrpska "RSK" počela raspadati. Ponovno "delegacija RSK" hodočasti Miloševiću (9. svibnja), patrijarh Pavle je "održao pomen jasenovačkim žrtvama i žrtvama Zapadne Slavonije" (10. svibnja u manastiru Moštanica, Bosanska Dubica), da bi nakon dosta otezanja Radovan Karadžić 13. svibnja otvoreno pozvao na "ujedinjenje RS i RSK". Međutim, bilo je prekasno!


(Nastavlja se)


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre