Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

VJESNIK, Podlistak, 15. travnja 2005.,
Piše: Nenad Piskač

VELIKOSRPSKA TVOREVINA NA HRVATSKOM TLU: IZVORNI DOKUMENTI O DJELOVANJU 'REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE' (XXVIII.)

POBUNJENI SRBI BILI SU PLAĆENI IZ SRBIJE

"Ti naši sunarodnici, iste vere i krvi, suočeni su sa sledećim kobnim izborom: ili će se oružjem u ruci izboriti za opstanak u istoj državi sa maticom srpskog naroda, ili će biti prisiljeni da se iz te nove Nezavisne Države Hrvatske pre ili posle isele. Trećeg nema. Zato ih srpska država i srpski narod moraju zaštititi svim legitimnim sredstvima, uključujući i oružanu samoodbranu srpskih života i svih srpskih krajina"

Dokumenti RSK dokazuju da je velikosrpski terorizam financiran iz Beograda. Gdje su, međutim, korijeni financiranja i potpore? Na naslovnici Pravoslavlja od 1. studenoga 1991. je objavljeno pismo patrijarha Pavla lordu Caringtonu, predsjedniku Međunarodne mirovne konferencije o Jugoslaviji iz Haaga.
Počeo je, dakako, sa NDH. Opisujući je velikosrpskom terminologijom, mi danas znamo da je zapravo opisao velikosrpski karakter RSK časteći je točnim terminima "kvislinška" i "fašistička". U njoj je "zaklano i umoreno", odnosno Hrvati "su lišavani života i na druge, po pravilu surove načine u brojnim jamama i ponorima. U takvim jamama neki od njih i danas počivaju… Sve je to činjeno prema programu stvaranja etnički čiste" velike Srbije "i zatiranja svih" Hrvata.

"Ne mogu više živjeti zajedno"
Patrijarh je, međutim, tamo gdje treba stajati Hrvati - naveo Srbe, a tamo gdje treba stajati velika Srbija, on navodi NDH. U podeblju povijest velikosrpskih laži spada i ovo:
"Sa ponovnim proglašavanjem nezavisnosti Hrvatske i izričitim priznanjem njenog predstavnika Franje Tuđmana da je tzv. NDH njena preteča u tom navodno neprekinutom hiljadugodišnjem kontinuitetu hrvatske državnosti, započelo je novo, a po mogućim posledicama možda i pogubnije stradanje Srba u Hrvatskoj.
Ti naši sunarodnici, iste vere i krvi, suočeni su sa sledećim kobnim izborom: ili će se oružjem u ruci izboriti za opstanak u istoj državi sa maticom srpskog naroda, ili će biti prisiljeni da se iz te nove Nezavisne Države Hrvatske pre ili posle isele. Trećeg nema. Zato ih srpska država i srpski narod moraju zaštititi svim legitimnim sredstvima, uključujući i oružanu samoodbranu srpskih života i svih srpskih krajina.
Teritorije na kojima je srpski narod vekovima živeo i na kojima je aprila 1941. imao etničku većinu pre genocida izvršenog nad njim od strane hrvatskih kvislinških vlasti, ne mogu ostati u sastavu bilo kakve nezavisne Hrvatske, već se moraju naći pod zajedničkim državnim krovom sa današnjom Srbijom i svim srpskim krajinama."
"Vreme je da se shvati da žrtve genocida i njegovi negdašnji, a možda i budući, vinovnici ne mogu više živeti zajedno", napisala je Njegova svetost.

"Posledice neuplaćivanja poreza i doprinosa"
Umjesto lorda Caringtona, patrijarhovo je pismo shvatila većina Srba. Osobito u Hrvatskoj. Jednako tako Srbija je pedeset godina ranije prihvatila Hitlerovu tezu da Nijemci ne mogu živjeti sa Židovima, pa su ih brže bolje očistili kako bi se dodvorili fašističkoj vlasti.
Iz korespondencije između Jugoslavije i RSK razvidno je da je Beograd financirao terorističke vojske RSK i RS, da Beograd nije uplaćivao porez i doprinose na plaće "aktivnih vojnih lica" i "civilnih lica" Vojske Jugoslavije na službi u RSK kada je riječ o "civilnim fondovima" (u vojne je uplaćivao), i da je odluke o tome donosio politički i vojni vrh u Beogradu.
"RSK, Ministarstvo odbrane, Broj 02-6/93, Knin 13.01.1993." upućuje "Računskom centru Vojske Jugoslavije" u Beograd "Zahtev radi obračuna i uplate poreza i doprinosa za AVL i CL u VJ na sl. u Republici Srpskoj Krajini". Ministar pukovnik Stojan Španović: "Molimo Vas da u što kraćem roku izvršite obračun poreza i doprinosa i plata AVL i CL u VJ na službi u RSK. Poznato Vam je da do danas nisu obračunavati doprinosi iz plata ovih ljudi. Kako do 30.01.1993. treba prijaviti porez i kako su se počeli javljati problemi sa zdravstvenim ustanovama prilikom lečenja molimo još jednom da ovaj posao završite što pre".
Pismo beogradskog načelnika "Računskog centra Vojske Jugoslavije" general potpukovnika mr. Dane Ajdukovića od 9. rujna 1993., upućenog "Saveznom ministru za odbranu", započinje priznanjem: "Vojska Jugoslavije, preko Računovodstvenog centra SMO, još uvek obračunava i isplaćuje lična primanja u neto iznosima pripadnicima bivše JNA (vojna i civilna lica) koji se nalaze u Vojsci Republike Srpske (VRS) i Srpskoj vojsci Republike Srpske Krajine (SV RSK)".
Ajduković podsjeća saveznog ministra Jugoslavije na posebnu odluku "Vrhovnog saveta odbrane, SP br. 7-2 od 30.08.1993.", koja regulira pitanje statusa vojske u RS "za period od juna 1993. godine". Žali se kako je posrijedi "značajno financijsko, tehničko i kadrovsko opterećenje VJ odnosno SMO".
Ajdukovićev zaključak: "Imajući u vidu moguće posledice neuplaćivanja poreza i doprinosa u odgovarajuće fondove RS i RSK, posebno kada se radi o obezbeđivanju prava iz zdravstvenog i penzijskog osiguranja, kao i razloge usled kojih VJ odnosno RC SMO ne bi mogli da vrše obračun i plaćanje, ova uprava smatra da se to pitanje treba hitno rešiti na nivou vlada, uključujući i vlade republika članica SRJ, a inicijativu o tome treba da kod Savezne vlade pokrenu vlade RS i RSK. Molimo za Vaš stav i mišljenje po datom predlogu, kako bi o tome obavestili nadležne predstavnike glavnih štabova VRS i SV RSK".
Dokumenti RSK dokazuju kako su pobunjeni Srbi bili plaćeni iz Srbije, odnosno Zemuna. Primjerice, stanoviti "Prostran Mirko", rođen 1941. godine primljen je 12. kolovoza 1992. godine u službu JNA u svojstvu "civilnog lica". Mjesto rada - Zemunik. Primljen je, kako piše u "rešenju" na posao prema članu 417 Zakona o službi u oružanim snagama, Službeni list SFRJ br. 7/85. Protiv toga "rešenja" moguća je žalba Vojnoj pošti 1790-1, a koja se nalazi "u Beogradu".

Normalno "radili" na području pod nadzorom UNPROFOR-a
Kako se JNA nakon dolaska UN-ovih snaga povukla iz Hrvatske? Lazarević Koste Časlav, "vazduhoplovni potpukovnik" rođen 1936. godine, "jmbg: 2512936383929", prestao je radni odnos u JNA jer je "navršio pun staž" i to "25. maja 1992." - stoji u Naredbi broj 1-1608 ŠTO Benkovac potpisanu od "Komandant general potpukovnik Božidar Stevanović". Gdje je Časlav Lazarević radio do umirovljenja? U Zemuniku u kojemu nakon dolaska UN-a nije više smjelo biti JNA.
Zanimljiv je i računalni "spisak gradjanskih lica vojne pošte 1838-15 za isplatu RR za avgust 92". Iz njega se također može iščitati kako su i civili zaposleni u JNA sasvim normalno "radili" na okupiranom području Hrvatske pod nadzorom UNPROFOR-a. Na kraju silna JNA bulumenta svela se na Okružni zatvor u Kninu.

Iz zatvora u terorističke postrojbe
Nekoliko dana prije početka osloboditeljske protuterorističke akcije Oluja, zatvor popunjava terorističke postrojbe: "Navedena lica će u datom momentu, a po nalogu Ministra pravosuđa biti puštena i upućeni u ratne jedinice i to: Civilna istraga - 1. Samolov Željko, 2. Mirić Zoran, 3. Vujasinović Aleksandra, 4. Vuletić Nikola, 5. Četnik Đorđe, 6. Vranješ Petar; Vojna istraga - 1. Drobac Nikola, 2. Mandić Đorđe, 3. Medić Drago, 4. Gagić Bogdan; Nepravomoćno osuđeni - 1. Veselinović Nenad, 2. Dimić Božidar, 3. Jović Milan, 4. Đurđević Nikola, 5. Bursać Jovica, 6. Korica Milorad, 7. Šašić Petar, 8. Rastović Rajko, 9. Kljajić Borislav, 10. Rujak Mile; Pravosnažno osuđeni - 1. Čoko Sanjin, 2. Poznić Jovo, 3. Sladić Stevan, 4. Bradaš Zdravko, 5. Kričković Đuro, 6. Gagić Jovo.
Dok ostali pritvorenici i dalje ostaju zatvoru do daljnjega. Suglasni: 1. Ljubojević Nikola, pom. ministra za izv. KS, 2. Kusalo Vujo, upravnik OZ Knin, 3. Lalić Dragan, zam. Okruž. Javnog tužioca, 4. Čakić Siniša, vojni tužilac u Kninu, 5. Korolija Milorad, pres. Okr. Suda Knin, 6. Obradović Dušan, predsjednik vojnog suda, 7. Dozet Miodrag, pres. Opštin. suda. UPRAVNIK Vujo Kusalo."
Plaćanja ratne odštete Beograda Hrvatskoj samo je u okvirima hrvatske književnosti: "Dugo će još Dunav teći, platit će se svaka stvar - ja vam jamčim, gospodo, platit ćete Vukovar." (Vukovarski Arzuhal, Antun Šoljan 1932. - 1993.). Šoljan se prevario - Hrvatska plaća povratak "izbeglih lica"…

(Nastavlja se)

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre