ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

23.lipnja 2015.
DRŽAVNI PRAZNIK
Hrvatska obilježila Dan antifašističke borbe; održan i komemorativni skup kraj jame Jazovka

spomenik u Brezovici 

Hrvatska je u ponedjeljak obilježila Dan antifašističke borbe. Riječ je o državnom blagdanu koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Dan antifašističke borbe obilježen je svečano u Spomen parku Brezovica pokraj Siska. Prisustvovali su predsjednik Vlade Zoran Milanović, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović , potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec i druga džavna izaslanstava te izaslanstva stranaka i udruga koji su položili vijence u Spomen-parku.

Novinarima i političkim analitičarima nije promaklo da su u Brezovici predjednica Republike i predsjednik Vlade izuzetno srdačno razgovarali, što ne bi bilo neuobičajeno da donedavno nisu uopće htjeli razgovarati.Njihove poruke okupljenom mnoštvu bile su iznenađujuće usklađene.

"S posebnim ponosom danas se moramo prisjetiti doktora Franje Tuđmana i generala Janka Bobeta, koji je i sam bio član ovoga odreda. Prisjećamo se i svih onih znanih i neznanih koji su i 41. i 91. prepoznali važan trenutak za Hrvatsku te se stavili na branik domovine”, izjavila je predsjednica.

U svom obraćanju okupljenima Milanović je rekao kako su zadnjih stotinu godina Hrvatsku po značaju i utjecaju u političkom životu obilježila tri čovjeka - Stjepan Radić, Josip Broz Tito Franjo Tuđman, koji je i sam bio partizan i antifašist što, istaknuo je, nikada nije tajio niti se toga stidio. Nakon što je najavljen dolazak premijera Zorana Milanovića za govornicu, ženski glas iz publike pozdravio ga je skandiranjem Tito, Tito!.

U ime Sabora govor je održala Dragice Zgrebec a nakon njezinog govora čuli su se povici Slava Josipu Brozu Titu .


Komemoracija na Jazovki

komemoracija svibanjskim žrtvama kraj jame Jazovka

U spomen na ubijene ranjenike koje je partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica, te bez suđenja smaknula i bacila u jamu Jazovku kod Sošica, 22. lipnja u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održan je pohod na mjesto tog stratišta, gdje su pronađeni ostaci 447 žrtava.

Prema riječima organizatora, to je prvi put da je netko na čelu neke državne institucije priznao postojanje mučki pobijenih žrtava pobacanih u tu jamu.

Izaslanica predsjednice Bruna Esih, koja je u pored jame u čast žrtvama položila vijenac, poručila je da se u Hrvatskoj ne provodi i ne postoji fašizacija društva, već se ona izmišlja kao povod i opravdanje za obračun s političkim neistomišljenicima.

Mi ovdje i na drugim stratištima svoga naroda ne žalimo za propalim državnim tvorevina koje god one bile, jer svoju državu imamo i ona je dovoljno velika da bude dom svih onih koji je vole i poštuju“, rekla je Bruna Esih. Dodala je kako ne traže vraćanje u povijest, već vraćanje dostojanstva žrtvama.

Ispričala je kako je 2000. ukinuta Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, koja je dotad utvrdila postojanje ostataka 447 žrtava, a u sljedećih 15 godina niti jedna državna institucija nije preuzela njezinu misiju i zadatak. Poručila je, međutim, kako na istini treba ustrajati jer je preduvjet za bolju budućnost, prestanak manipulacije mrtvima, kao i manipulacije živima putem istih ideoloških obrazaca koji su primjenjivani u poraću 1945.

Predsjednik udruge Boris Prebeg kazao je da 25 godina govore o pobijenim ljudima koji su bačeni u tu strahotnu jamu samo zato što su voljeli Hrvatsku, ali da se vlasti nadalje oglušuju i namjerno uništavaju sve što je Hrvatsko, te mlade tjeraju u tuđinu. „Danas u Brezovici slavi se prvi hitac ispaljen u Hrvatsku državu od strane članova Komunističke partije Jugoslavije“, kazao je Prebeg.

Dodao je da su pripadnici tih postrojbi ubijali branitelje domovine Hrvatske od Bleiburga preko Slovenije do ostatka tadašnje Jugoslavije. „Mi Hrvati 90-ih godina smo im oprostili ta zvjerstva, ali oni i dan danas veličaju Tita, jugoslavenstvo, zvijezdu petokraku i druge simbole pod kojima se ubijalo bez suda i zakona“, kazao je Prebeg, koji se zbog toga zauzeo za lustraciju.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak kazao je u propovijedi kako je laž pogubna za svako društvo, jer razdire njegovo tkivo i povjerenje među ljudima. „Zar ne prepoznajemo u ovoj rečenici stanje društvenih odnosa u našoj domovini. Ta laž u mnogima još uvijek živi i razdire tkivo društvenih odnosa“, rekao je.

Ustvrdio je kako su desetljećima prikrivane razne Jazovke i Hude jame, a oni koji su ubijali žrtve i bacali ih u njih mislili su da se zločini nikad neće otkriti.

„Ne smijemo živjeti u strahu i u lažima. Istina, samo istina oslobađa nas i straha i laži. Istina u kojoj priznajemo svoje ljudske slabosti i vlastite pogreške. Istina u kojoj priznajemo zlo i zločine s bilo koje strane i od bilo koga. Jedino takva istina može nas voditi u bolju budućnost u kojoj možemo biti mirotvorci i graditelji boljeg i ljepšeg svijeta“, poručio je varaždinski biskup.

U jami Jazovka još se uvijek nalaze kosti žrtava, a kod tog mjesta u njihovu čast su se uz predstavnike udruga i svećenstvo, među kojim je bio i vojni ordinarij Juraj Jezerinac, okupili brojni građani sa zastavama i domoljubnim oznakama.
 


vecernji.hr/laudato.hr/ hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre