ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

 

 

 

14.srpnja 2015.
SVJETSKI FORUM OBJAVIO POPIS
Hrvatska vlada na listi najnučinkovitijih vlada svijeta.

Vlada Zorana Milanovica 
U svjetskom godišnjem izvješćuSvjetskog gospodarskog foruma objavljena su dva popisa o globalnoj konkurentnosti: Na jednom je lista najučinkovitijih vlada a na drugom je  lista najneučinkovitijih.

Učinkovitost jedne vlade usko je povezana s konkurentnosti te zemlje i gospodarskim rastom. Pretjerana i skupa birokracija, nedostatak transparentnosti, brojni troškovi koji opterećuju poduzetnike - sve je to samo dio problema koje ne rješavaju vlade s popisa najneučinkovitijih. Hrvatska vlada je na listi najneučinkovitijih gdje zauzima 6.mjesto

Najneučinkovitije vlade:

1. Venezuela
2. Italija
3. Argenitina
4. Libanon
5. Libija
6. HRVATSKA
7. Angola
8. Čad
9. Mauritanija
10. Srbija

A evo i popisa vlada koje očito jako dobro znaju svoj posao:

Najučinkovitije vlade:
1. Katar
2. Singapur
3. Finska
4. Hong Kong
5. Ujedinjeni Arapski Emirati
6. Novi Zeland
7. Ruanda
8. Malezija
9. Švicarska
10. Luksemburg

Godišnje izvješće o globalnoj konkurentnosti ocijenjuje učinkovitost 144 svjetske vlade na temelju mjera koje obuhvaćaju potrošnju državnog aparata, transparentnost politike, trošak regulacija i slično.

Najnovija članica EU obitelji, Hrvatska, druga je najuspješnija zemlja u jugoistočnoj Europi i na 77. mjesto u ukupnom poretku najuspješnijih zemalja po konkurentnosti.

Hrvatska ima solidnu infrastrukturu (44. mjesto), posebno ceste i električnu mrežu, a imamo i relativno visoku razinu obrazovanja i osposobljavanja za rad (53. mjesto), iako kvalitetu obrazovanja treba poboljšati (55. mjesto).

Tvrtke i pojedinci koriste ICT sektor prilično široko u usporedbi s regijom (40. mjesto), a Hrvatska je otvorena za vanjske trgovine, s niskim tarifama i dobrom, funkcionalnom carinom.

Da bi Hrvatska mogla naprijed, morati će nastaviti s jačanjem svojih institucionalnih okvira (87. mjesto) i poticati učinkovitost svojih tržišta roba i usluga.

Prema poslovnim menadžerima, domaćim tržištem dominira nekoliko tvrtki i oporezivanje je teret, čak i ako je nisko u odnosu na međunarodno okruženje.

Hrvatska će se također morati usredotočiti na jačanje svojeg makroekonomskog okruženja, koji ostaje teretom za prilično visok proračunski deficit.

Kako što će Hrvatska preseliti u fazu razvoja potaknutu inovacijama u narednim godinama, to će morati napraviti na način da potiče tvrtke na što viću inovativnost. Trenutno, sposobnost hrvatskih tvrtki za inovaciju je niska prema mišljenju poslovnih menadžera, iako su istraživački instituti ocjenjeni povoljnije (53. mjesto), a stopa patentiranja Hrvatske je umjereno jaka (36. mjesto).

dnevnik.hr/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre