ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar

16.lipnja 2015.
UN-OVO IZVJEŠĆE: DIJASPORA NAJVEĆI 'ULAGAČ'
U 2014.godini dijaspora je u Hrvatsku poslala više od 1,5 milijarde dolara.


dijaspora u europi

Radnici migranti u Europi poslali su prošle godine kući gotovo 110 milijarda američkih dolara, a glavna odredišta bile su druge europske zemlje, koje su dobile više od trećine tog iznosa, dok su Hrvati koji borave u drugim zemaljama u Europi, tzv. dijaspora, u Hrvatsku poslali više od 1,5 milijarda dolara stoji u novom UN-ovom izvješću koje je objavljeno u ponedjeljak.

Većina novca slana je iz bogatijih europskih zemalja u siromašnije, unatoč velikom priljevu afričkih i bliskoistočnih migranata u Europu, otkriva izvješće Međunarodnog fonda za poljoprivredu i razvoj (IFAD) pod naslovom “Slanje novca kući: europski tijekovi i tržišta.”

Europa ima samo 10 posto svjetskog stanovništva, ali i 20 posto svih radnika migranata i ostvaruje 25 posto radničkih doznaka iz inozemstva.

Po izvješću, 26 europskih zemalja ima godišnji BDP veći od 20.000 dolara po stanovniku i smatraju se zemljama u koje migranti dolaze na rad, a 19 ih je ispod tog praga i primaju 36,5 milijarda dolara radničkih doznaka iz inozemstva, većinom iz Europe.

Izvješće, koje se temelji na podacima Svjetske banke, navodi da je među državama koje primaju doznake deset članica EU-a, uključujući Mađarsku, Poljsku i Rumunjsku.
Rusija
, koju se smatra europskom, a ne azijskom zemljom, glavna je zemlja iz koje se novac šalje u toj regiji.

U Hrvatsku je 2014. iz Europe stiglo 80 posto radničkih doznaka iz inozemstva u ukupnom iznosu od 1,524 milijarda dolara, po podacima Svjetske banke. To je još jedan pokazatelj vrijednosti i važnosti hrvatske dijaspore na koju se, unatoč glasnim parolama, računa samo pred izbore. Visinu doznaka povećali su i radnici koji su posljednjih zbog gospodarske krize iselili u zemlje zapadne Europe i tamo našli posao.

“Europske radničke doznake izdržavale su prošle godine 150 milijuna ljudi širom svijeta, što odgovara stanovništvu Francuske i Njemačke zajedno”, rekao je predsjednik IFAD-a Kanayo Nwanze.

Nakon europskih zemalja po primanju radničkih doznaka dolaze Azija i Pacifik s 34,9 milijarda dolara doznaka iz Europe, dok su afričke države primile 23,1 milijarda dolara.

narod.hr/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre