Vijesti iz BiH

'Dodikove snage ugrožavaju poredak u BiH: Ništa nam nije svetije od mira, ali i iznad toga postoje neke druge stvari'

Vučić Dodik
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović veleposlanicima država članica Upravnog odbora PIC-a uputio je otvoreno pismo u kojemu je ocijenio kako bi provedba referenduma čiji je cilj osporiti autoritet Ustavnog suda BiH do sada bio najozbiljniji izazov miru i otvoreno kršenje Daytonskog sporazuma.(Hina)

Opširnije: 'Dodikove snage ugrožavaju poredak u BiH: Ništa nam nije svetije od mira, ali i iznad toga postoje...

Mostarska bolnica u blokadi, zaustavljene operacije

Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru i Regionalnog medicinskog centra (RMC) "Dr. Safet Mujić" u tome gradu zbog poreznih dugova. Zbog toga su zaustavljene operacije te je ugroženo pružanje medicinskih usluga, izvijestilo je bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.(Hrt.hr)

Opširnije: Mostarska bolnica u blokadi, zaustavljene operacije

Zanimljivi podaci iz popisa - U Posušju žive 20.424 Hrvata,
 pet Srba, dva Bošnjaka i 12 ostalih

popis stanovništva
Politička situacija u BiH vrije. Službena objava popisa stanovništva koji je proveden još 2013. pokazala je koliko ima jaza i političke podjele između tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Rezultat popisa unio je novu nervozu i podigao tenzije. Vlasti Republike Srpske najavile su da rezultate popisa neće priznati, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je i donošenje zakona o popisu stanovništva samo za taj entitet.(Vecernji.hr)

Opširnije: Zanimljivi podaci iz popisa - U Posušju žive 20.424 Hrvata,
 pet Srba, dva Bošnjaka i 12 ostalih

Diplomati: BiH nezrela za kandidatski status, političari "neznalice"

BiH
Nijedna država članica EU-a u ovom trenutku ne podupire razmatranje zahtjeva BiH da joj se odobri status kandidata za članstvo, a bosanskohercegovački dužnosnici pokazuju veliko neznanje o procedurama i pretpostavkama koje treba ostvariti na putu u Uniju, izjavio je u Sarajevu veleposlanik Nizozemske u BiH Jurriaan Kraak, ističući člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kao primjer za takve "neznalice".(Hrt.hr)

Opširnije: Diplomati: BiH nezrela za kandidatski status, političari "neznalice"

Ministar Šprlje u Haagu posjetio šestoricu Hrvata iz BiH; u Haagu razmatraju da zahtjev Hrvatske da bude 'prijatelj suda'

Šprlje
U razgovoru za HTV ministar Šprlje je rekao kako je susret prošao u dobrom i konstruktivnom ozračju. Vjerujemo da će na rad pravnog tima i Vlade Republike Hrvatske na promicanju istine biti jedan dobar temelj na kojem će sud donijeti pravu odluku tj. srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, istaknuo je Šprlje.(Hic.hr)

Opširnije: Ministar Šprlje u Haagu posjetio šestoricu Hrvata iz BiH; u Haagu razmatraju da zahtjev Hrvatske...

Otkriven grob fra Ante Majića

grob fra ante majića
U Drugom svjetskom ratu i poraću jugokomunisti su ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Braća nikada nisu prestala tragati za njihovim posmrtnim ostatcima. Prije kratkog vremena pronađen je i fra Ante Majić, koji je tako sada 34. hercegovački franjevac za kojega se zna mjesto posljednjeg počivališta. Prema svjedočenjima fra Brune Raspudića i fra Ive Sivrića, fra Ante Majić je u skupini od nekoliko stotina svećenika, redovnika, bogoslova... vraćen s Bleiburga. Bili su zatvoreni u skučeni podrum u Savskoj u Zagrebu.(Hic.hr)

Opširnije: Otkriven grob fra Ante Majića

Biskup Komarica: Rečeno mi je da Hrvati u BiH trebaju nestati zbog trostruke ‘krivice’

Biskup Komarica
Želim Vas podsjetiti i informirati o iznimno dramatičnom i teškom stanju hrvatske populacije, osobito na onom području biskupije koji je u entitetu RS-a, gdje su Hrvati i katolici danas dovedeni do faze potpunog nestanka! Od nekadašnjih preko 150 tisuća Hrvata (prema popisu iz 1991.g) na području općina i gradova koji su u entitetu RS-a, danas ih je na cijelom području ovog b-h entiteta nazočno manje od 10 tisuća!(Hic.hr)

Opširnije: Biskup Komarica: Rečeno mi je da Hrvati u BiH trebaju nestati zbog trostruke ‘krivice’

Priopćenje u svezi Neretvanske deklaracije o bosanskom jeziku

BiH Hrvatska
Povod je Avazovu tekstu moj odziv na Neretvansku deklaraciju o bosanskom jeziku, prenesen pod naslovom U povodu objave Neretvanske deklaracije o bosanskom jeziku od 29. travnja 2016. na više portala u BiH i Hrvatskoj. Avazov me članak pokušava diskreditirati u moralnom i političkom smislu kao osobu koja se lažno predstavlja te niječe Bošnjacima narodnost, pri čem je ovo posljednje potkrijepljeno tekstom koji je u rečenom članku potpisao muftija Salem ef. Dedović. U mom članku nema uporišta za takva gledišta.(Hic.hr)

Opširnije: Priopćenje u svezi Neretvanske deklaracije o bosanskom jeziku

Napad na hrvatski jezik i budućnost hrvatskoga naroda

Ustav BiH
U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru, vjeran načelima hrvatske, katoličke i franjevačke tradicije, koji stoljećima i na naslovljenom području čuvaju i bogate hrvatski jezik, poštujući autentične demokratske zasade, dižem svoj glas u obranu temeljnih ljudskih prava i građanskih sloboda svakoga čovjeka i naroda da se suprotstavi napadu na jezik hrvatski, a preko jezika i na sve hrvatsko u Hercegovini.(Hic.hr)

Opširnije: Napad na hrvatski jezik i budućnost hrvatskoga naroda

Pretraživanje HIC-a

Made in Croatia

HIC na Facebooku

Adresar Hrvata izvan RH

Nekretnine - prodaja

Gornji Vakuf Vikendica na Kupresu Apartmani na Viru Stan u Zagrebu

Administriranje