ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 30.lipnja 2015.
NA POZIV PREDSJEDNICE RH
U posjet Hrvatskoj doputovala predsjednica Litve

predsjednica RH i predsjednica Litve ,susret u Zagrebu

ZAGREB: Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj doputovala je predsjednica Republike Litve Dalia Grybauskaite. U ponedjeljak nakon ceremonije službenog dočeka u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, dvije predsjednice održale su odvojen susret te održale bilateralne razgovore sa službenim izaslanstvima Republike Hrvatske i Republike Litve, objavljeno je na web stranici hrvatske predsjednice.

Posebna mi je čast i zadovoljstvo primiti prvu ženu predsjednicu koja posjećuje Hrvatsku od moga stupanja na dužnost predsjednice Republike Hrvatske“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u svom obraćanju nakon bilateralnih razgovora te izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti razmjene mišljenja o bilateralnim odnosima, zajedničkim politikama unutar Europske unije i na globalnoj sceni te o položaju žena u visokoj politici.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako Hrvatska i Litva nisu geografski bliske, ali dijele sličnu povijest i zajedničke interese u okviru Europske unije po mnogim pitanjima od sigurnosti, energetske učinkovitosti i neovisnosti. „Ovaj posjet dio je mojeg posebnog oslanjanja na uspravnicu između Baltika i Jadrana jer držim da Hrvatska prirodno pripada tom okruženju srednje europskih država i da, u tom smislu, možemo učiniti puno više kako bismo se međusobno povezali i kako bismo na taj način iskoristili prednosti članstva u Europskoj uniji“, rekla je hrvatska predsjednica. 

Politička suradnja između dviju država iznimno je dobra. Kao što sam rekla dijelimo mnoge zajedničke interese i poglede. Međutim, držim da možemo učiniti mnogo više u pogledu gospodarstva“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Smatra kako postoji prostor za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u Litvi posebno u obnovi željezničke infrastrukture, ali i u području IT tehnologija, posebno u području zdravstva. 

Hrvatska i Litva dijele zajedničke interese kada je riječ o energetskoj neovisnosti koja je iznimno bitna za političku stabilnost kao i za gospodarstvo. „Dragocjeno nam je iskustvo kojeg Litva ima u izgradnji LNG terminala. U izgradnji našeg terminala na Krku koristit ćemo to iskustvo, a drago mi je čuti da na litvanskom LNG terminalu radi oko trideset posto ljudi koji dolaze iz Hrvatske“, rekla je hrvatska predsjednica.

U svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na iskustva Litve u korištenju strukturnih i drugih fondova Europske unije te iskustvo u ispunjavanju kriterija za ulazak u schengenski prostor. „Hrvatska će od sljedeće godine započeti s inspekcijama za schengenski prostor. Nije riječ samo o tehničkom nego i o političkom pitanju. U tom smislu će nam daljnja potpora naših prijateljskih država biti iznimno bitna“, rekla hrvatska predsjednica.


Energetska neovisnost Litve

Litva je u osam godina ostvarila potpunu energetsku  neovisnost. Među ostalim, postigla je to plutajućim terminalom za ukapljeni plin koji je od listopada 2014. usidren u baltičkoj luci Klaipedi, a nosi simbolično ime Nezavisnost.  Terminal, unajmljen od norveške tvrtke Hoegh LNG, znači da Moskva više ne može manipuliranjem cijenom plina vršiti politički pritisak na tu članicu Europske unije i NATO-a, rekla je tada novinarima litavska predsjednica Dalia Grybauskaite.

"Naš susjed, misleći na Rusiju, ucjenjivao nas je, plaćali smo energente 40 posto više od Njemačke, a sad je cijena plina znatno pala".

"Prije osam godina Litva je sto posto ovisila o ruskome plinu i nafti, a danas smo što se plina tiče sto posto neovisni, a od prosinca ćemo biti neovisni i u proizvodnji električne energije", rekla je i objasnila kako je Litva to postigla i vlastitim investiranjem. "Ne treba čekati financiranje izvana, treba i ulagati. Tako se ostvaruje i politička neovisnost", rekla je.Sastanak s premijerom Milanovićem

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak se sastao na radnom ručku u Banskim dvorima s predsjednicom Republike Litve Dalijom Grybauskaite.
Raspravljene su i aktualne EU teme s obzirom na sastanak Europskoga vijeća koji je održan prošloga tjedna. Razgovaralo se o budućnosti Europske monetarne unije te o migracijskim politikama u svjetlu europske izloženosti migracijskim pritiscima iz južnog susjedstva, kao i o zajedničkoj vanjskoj i obrambenoj politici. 
Po riječima litavske predsjednice Litva će učiti na hrvatsko-slovenskom primjeru partnerskog upravljanja nuklearnom elektranom, prenijela je slobodnadalmacija.hr.

hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre