ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

23.lipnja 2015.
IZ VLADE JOŠ NEMA KOMENTARA O SRAMOTNOJ IZJAVI
Srbijanski ministar Vulin: Kardinal Stepenac je bio ustaški vikar
Srbijanski ministar Aleksandar Vulin na komemoraciji žrtvama ustaškog režima u logoru Jadovno u nedjelju sramotno je izjavio kako je Alojzije Stepinac bio ustaški vikar.

Na ovom mjestu valjalo bi šutjeti, ali dolazeći ovdje vidio sam one koji vrište zato što jame nisu dovoljno pune. Zbog njih znam da moram govoriti. Budemo li šutjeli, zlo će govoriti ako je ikada i prestalo da govori. Na ovakva mjesta ljudi dolaze da nahrane svoju dušu, da dotaknu zlo kako bi ga prepoznali i pobijedili. Hvala predstavnicima hrvatske države što su danas ovdje jer vjerujem da sa mnom dijele stid što ne znam što da kažem svojoj romskoj braći kada na stadionima gledamo kukaste krstove. Što da kažem jevrejskoj braći kada gledam kako gore zastave Izraela? Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara, mislio je na kardinala Stepinca, ustaške vojske preporučio za sveca?", zapitao se Vulin. te nastavio 
"74 godine su izgleda preduge da bi se pamtila istina, ali ipak prekratke da bi se od dželata napravila žrtva i od žrtve dželat. Mir treba živima, a ne mrtvima jer se ne mogu pomiriti dželati i žrtve. Ne može isti vijenac na Bleiburg i u Jasenovac", dodao je predstavnik Vlade Republike Srbije te kazao kako Srbija nudi mir i želi postati najbolji susjed i najpouzdaniji partner. 

Smeta mu, kaže, najava proglašenja Alojzija Stepinca svetim. Nazvao ga je ustaškim vikarom te se upitao, ako je Stepinac svet, što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti?

Nije prvi put da Vulin ovako govori. Oluja je za njega dan kada Hrvatska slavi to što je protjerala 250 tisuća svojih državljana srpske nacionalnosti, a general Gotovina je "ustaški general koji je protjerivao Srbe".Osuda Vulinove izjave

Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici mnogobrojni su političari žestoko reagirali na skandalozne poruke srbijanskog ministra Aleksandra Vulina izrečene u Jadovnu, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora. Osim što je kardinala Alojzija Stepinca u više navrata nazvao "vikarom ustaške vojske", spominjao je i Oluju, Jasenovac te Bleiburg.
Nema sumnje, aludirao je Vulin u svojim prvorazrednim provokacijama na hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Ona mu je s odgovorila - ponašanje u tuđoj kući, ali i u tuđoj zemlji - stvar je kućnog odgoja. Vulin nije naš problem, nego se pokazuje da je problem srpskog premijera Vučića. Mi podržavamo Srbiju na njenom putu u Europsku uniju, no  jasno je da se ne može ući u EU s takvim političarima i takvim izjavama", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović dodavši da je na Vučiću da riješi problem s Vulinom.

Berislav Šipuš
Da je Vulin problem srbijanske, a ne hrvatske vlade, slaže se i ministar kulture Berislav Šipuš. On je jedini uživo čuo Vulinove riječi. Nije to mjesto na kojem se reagira niti vrijeme. Osim toga, moj govor, čini mi se, već je bio reakcija na ono što je u svojem govoru izrekao gospodin Vulin, kazao je Šipuš.


Vesna Pusić
Istup srbijanskog ministra Aleksandra Vulina u Jadovnom nije bilateralno pitanje, već pitanje kućnog odgoja, izjavila je u ponedjeljak u Luksemburgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. 'Hrvatska ne treba i neće skakati kad bilo tko nešto kaže, ali sigurno bi bilo dobro da Srbija sa svoje strane ne dozvoli da se takva slika o njoj širi jer izgleda vrlo neprimjereno za bilo koju pristojnu zemlju da se njezin ministar tako ponaša" dodala je.

Jadranka Kosor
"Dužnosnici bilo koje Vlade moraju paziti što govore. Vulin je otprije poznat po takvim izjavama, a s druge strane on je, posredno i neposredno, podržavao ono što Šešelj radi po Srbiji, a da se Vlada Republike Srbije nije ogradila od toga. Riječ je o klasičnom političaru mrzitelju i mislim da je netko jučer ipak tamo trebao reći "ne trebaju nam takvi političari mrzitelji", rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Ivo Josipović
Bivši predsjednik Ivo Josipović poručio je organizatorima skupa u Jadovnom da su trebali razmisliti koga zovu u goste, posebno znajući Vulinove ranije izjave, dok je sam gost morao razmisliti što će govoriti na mjestu komemoracije. "Ne šalju se konfliktne poruke s mjesta na kojima se odaje počast žrtvama", rekao je Ivo Josipović.


Stjepan Mesić
Bivši predsjednik Stjepan Mesić smatra kako Jadovno nije mjesto za takve izjave. "Jadovno je mjesto na kojem bi se trebali pokloniti žrtvama stradanja i kao takvo nije mjesto za takve poruke. Riječ je o mjestu pijeteta , a ne mjestu vođenja dnevne politike.", rekao je Mesić koji smatra da je iz istog razloga u redu i što je u Jadovnom izostala reakcija.
"Treba reagirati, no ne tamo. Ja bih, recimo, reagirao putem medija, na ovakav način kao sada.", kazao je Mesić

Milorad Pupovac
Stav srbijanskog ministra o Stepincu ne dijeli čelnik srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u Hrvatskoj. Tvrdi da neće prihvatiti negiranje žrtava, ali ni njihovo korištenje za širenje mržnje i zagađivanje javnog prostora. 
"Ideja zločina u ime čiste nacionalne države i ideja stradanja u ime čiste ljudske duše nisu isto. Pa ni žrtve jedne, ni žrtve druge nisu iste", izjavio je Pupovac.

Jasen Mesić, u ime HDZ-a
Jasen Mesić je u ime HDZ-a ocijenio nedopustivim izostanak bilo kakve reakcije iz Vlade.
"To su huškačke izjave iz kojih je jasno da Vulin ne poštuje Hrvatsku. Čudno je da takve izjave dolaze iz Srbije gdje imate rehabilitaciju četništva i pokušaj da se Dražu Mihailovića predstavi kao antifašističkog borca", rekao je J. Mesić.

HDZ-ov saborski zastupnik akademik Željko Reiner u nedjelju je za RTL žestoko osudio kao sramotnu izjavu srbijanskog ministra Aleksandra Vulina, koji je kao izaslanika srbijanske vlade na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jadovnom, kardinala Alojzija Stepinca nazvao "ustaškim vikarom".
"Radi se o sramotnoj izjavi srbijanskog ministra Vulina, a ovo je samo jedna od niza izjava. Nameću se dva pitanja: hoće li ovaj put srbijanska Vlada šutjeti i što će učiniti hrvatska Vlada u povodu ove izjave", izjavio je Reiner za središnji dnevnik RTL.


Hrvatska konzervativna stranka
"Vulin je ovu nečuvenu optužbu i laž izrekao usred Hrvatske i to pred predstavnicima Hrvatskog sabora i Vlade, koji niti jednom riječju nisu reagirali na ovu očitu bezočnu optužbu", priopćili su konzervativci u ponedjeljak. Ističu kako nije slučajno da se Vulinova provokacija događa u vrijeme kada Vatikan razmatra proglašenje blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim zbog nebrojenih dobročinstava i spašavanja života Židova i Srba tijekom vladavine NDH, o čemu, kažu, postoje brojna svjedočanstva.
"Sramotna šutnja Milanovićeve vlade na Vulinove laži i optužbe protiv kardinala Stepinca na hrvatskom tlu baca novo svjetlo na cjelokupnu hrvatsku vanjsku politiku i što aktualna srbijanska vlada, kojoj se na čelu nalazi četnički vojvoda Tomislav Nikolić, misli o Hrvatskoj i Hrvatima. Jer ako je blaženi Stepinac 'ustaški vikar', onda su svi katolički vjernici koji vjeruju u njegovu svetost ustaše. Stigma je to koja ozbiljno prijeti Hrvatskoj ako se na vrijeme ne kaže 'dosta'. Istovremeno, najpoznatiji hrvatski etno-biznismen, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, na čiji je poziv Aleksandar Vulin došao, nastavlja sa svojim podmetanjima o porastu etničke i političke netolerancije u Hrvatskoj", poručuju iz HKS-a.

Zbog svega navedenog od hrvatske Vlade traže da srbijanskog ministra Vulina proglasi 'personom non grata' u Hrvatskoj, te da odnose sa Srbijom "svedu na razumnu mjeru i zaustave ponižavanje hrvatskog naroda i države".

vecernji.hr/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre