HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


29.srpnja 2022.
USKLAĐENA S PLANOM EUROPSKE KOMISIJE
Vlada donijela preporuku za uštede energije

grijanje-hlađenje

Vlada je , prije odlaska na ljetni odmor, na sjednici predstavila smjernice za uštedu plina i to prema planu koji je nedavno donijela Europska komisija. Predviđa se ušteda plina od 15 posto od kolovoza do proljeća iduće godine zbog mogućeg prekida opskrbe iz Rusije. Glavne preporuke odnose se na grijanje i hlađenje prostorija - najviša temperatura grijanja trebala bi biti 21 stupanj, a za hlađenje ne treba biti niža od 25 stupnjeva. Smjernice Vlade za kućanstva, javne institucije i industriju na dobrovoljnoj su osnovi, a uz ostalo preporučuje se temperatura za grijanje i hlađenje prostorija. Dokument je pripremilo Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Institutom Hrvoje Požar.


Premijer Andrej Plenković kazao je kako smatra važnim da naši građani na vrijeme budu senzibilizirani na ovu temu i da se "znamo ponašati sukladno okvirima koje je ova energetska kriza, izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, prouzročila svima nama".

Ministar gospodarstva Davor Filipović izvijestio je da je na sastanku ministara energetike u utorak u Bruxellesu postignut dogovor da sve države članice od 1. kolovoza do kraja ožujka 2023. naprave uštede u potrošnji plina od 15%.

- Poslana je poruka europskog zajedništva i snažna poruka da plin, koji Rusija često koristi kao oružje prema Europi, neće imati efekta, naglasio je Filipović.

Rekao je da je 40% energije troši u zgradama, pa su i smjernice usmjerene na učinkovitu potrošnju u grijanju, hlađenju, rasvjeti, korištenju kućanskih uređaja te prometu. 


Smjernice za grijanje, hlađenje, rasvjetu kućanske uređaje...


- Ako se temperatura smanji za 1 stupanj, godišnje se može uštediti 5% energije za grijanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grijanja bude 21 stupanj. Za hlađenje se sugerira da ne treba biti niža od 25 stupnjeva, rekao je.

Za rasvjetu se sugerira više korištenje led-žarulja i racionalno ponašanje te racionalno korištenje rasvjete u prostorijama. Za kućanske uređaje se preporučuje njihovo korištenje u razdoblju niže tarife, isključiti sve uređaje iz napajanja kada se ne upotrebljavaju. Prepuruča se što više koristiti javni prijevoz, hodati kada je to moguće. Savjetuje se i energetska obnova zgrada i kuća.

Smjernice su pripremili Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te stručnjaci Instituta "Hrvoje

Požar"

- Zajedno s cijelom Europom trebamo ići u smjeru kako ostvariti uštede u nadolazećem razdoblju i kako učiniti sve da sudjelujemo i da pomognemo cijeloj Europi u diverzifikaciji opskrbnih pravaca kada govorimo o energentima, naveo je.

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Europska komisija je predstavila i REPowerEU plan koji također naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom.


Nakon sjednice Vlade ministar Filipović je novinarima naglasio da su smjernice za uštedu energije napravljene u suradnji sa stručnjacima i pozvao sve da ih se pridržavaju "jer se malim promjenama u ponašanju mogu postići uštede koje će u konačnici rezultirati i smanjenom emisijom".Zapunjenost skladišta plina na 51 posto, do listopada 90 posto

- Danas smo na 51% zapunjenosti skladišta Okoli. Vlada je nedavno naložila HEP-u da se skladište zapuni, za to je osigurano 400 mil. eura i skladište će do 1. listopada biti zapunjeno 90%. Plin je osiguran i skladište se puni maksimalno, Hrvatska je sigurna što se tiče plina i radimo sve kako bi sigurnost opskrbe plinom bila neupitna, rekao je ministar Filipović.Upute za industriju i poduzetnike

Za upute poduzetnicima i industriji rekao je da se preporuke prvenstveno odnose na korištenje obnovljivih izvora energije, fotonaponskih ćelija i suradnju s državnim tijelima te praćenje poticaja koji će se dogoditi vrlo brzo, kako bi industrija i poduzetnici što više iskoristili europski novac i oslonili se na vlastitu proizvodnju energije. 

Gradovi već počeli s uštedama


U četiri najveće zgrade zagrebačke gradske uprave već dva tjedna se štedi.

- Od prošlog tjedna smo dali uputu i svim manjim zgradama i djelatnicima da hlađenje mora biti minimalno 25 stupnjeva, rekla je Dinka Živalj, glasnogovornica Grada Zagreba.

Detaljne su upute dobili i zaposlenici osječke gradske uprave.

- Također da se pazi prilikom paljenja-gašenja svjetala, pa kada se odlazi na pauzu da se gase kompjuteri, stavljaju u "stand-by" mod, rekao je Karlo Šatvar, pročelnik Ureda gradonačelnika Osijeka.


hrt/ HIC.hr
foto:arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre