HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzlatnici i srebrnjaci14.siječnja 2021
NA DANAŠNJOJ SJEDNICI
Vlada izmijenila Zakon o obnovi

Vlada, zgrada

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije i proširila ga na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

– Republika Hrvatska na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti će osiguravati financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Pravila iz ovog Zakona primjenjivati će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona.

Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja potpuno izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove – kazao je ministar graditeljstva Darko Horvat te dodao: U provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutom području pogođenom katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.


– Izmjenama Zakona o obnovi usklađuje se zakonodavni okvir za obnovu zbog novonastalih okolnosti povezanih s potresima 28. i 29. prosinca te se zemljopisno proširuje važenje Zakona na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Zakonom se obuhvaćaju i štete nastale 28. i 29. prosinca na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije – istaknuo je Horvat dodajući da se tako i Fondu za obnovu proširuje nadležnost i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.


-Dosad je prijavljeno 41.500 šteta, a pregledano je 18.370 zgrada i kuća. To je u usporedbi sa Zagrebom učinkovito i brzo. Zadovoljni smo što je Stožer restrukturiran, što su potpredsjednici Medved i Milošević gotovo svaki dan na terenu, rekao je premijer Plenković te dodao:

– Osigurava se intenzivnije cijepljenje sugrađana na COVID-19 s obzirom na posebne okolnosti i teže pridržavanje mjera. Nastavak školske godine na dijelovima Sisačko-moslavačke županije ovisit će o okolnostima od škole do škole. Vlada je osigurala i jednokratnu pomoć za sve na potresom pogođenom području, 2500 za samce, a 3500 kuna za obitelji. Do sada je podneseno više od 14.0000 zahtjeva, a isplaćeno 10,5 milijuna kuna, a bit će za tu mjeru isplaćeno 50 milijuna kuna. Radi se i na očuvanju radnih mjesta. Posebno se zahvaljujemo svima koji sugrađanima pružaju psihološku pomoć.

Kazao je i kako je Vlada intenzivno radila na pripremi zakonskog okvira koji se tiče obnove.
– Spomenuo bih da je nabavljeno 20 novih seizmografa. Važno je ubrzati aktivnosti za privremeni smještaj zbog zime. Kad je riječ o daljnjim koracima, Vlada je intenzivno radila na pripremi zakonskog okvira.
Odlučili smo se na izmjene i dopune Zakona, širimo polje primjene i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Još nemamo precizne razmjere šteta, bit će poznato kroz neko vrijeme. Ovim zakonom posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, dostavu privremenih pokretnih objekata, jedinice u državnom vlasništvu…


Izmjene Zakona na dnevnom redu naći će se u srijedu idući tjedan.
– Uz prijedlog Zakona, oformit ćemo i jednu radnu skupinu, koja će imati zadaću da napravi program društvene i demografske revitalizacije. Želimo da ona bude uključiva i da u njoj, osim predstavnika svih resora, budu i čelnici lokalnih jedinica, a očekujemo doprinose i svih saborskih zastupnika iz 6. izborne jedinice te akademske zajednice, različitih udruga, komora, stručnjaka. Vlada će napraviti i programa mjera nastavno na donošenje Zakona, a to planiramo u roku 14 dana od donošenja Zakona – kazao je Plenković.

Za pandemiju koronavirusa rekao je da sada imamo ohrabrujući trend. – Još uvijek moramo zadržati oprez, sad smo u poziciji da izdržimo siječanj kako bismo proljeće dočekali sa što boljom kliničkom slikom. Dosad je cijepljeno više od 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva od Pfizera i Moderne, a krajem mjeseca očekuje se potvrda i novih cjepiva. Veliki broj doza očekuje se tijekom veljače i ožujka, pa se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja – rekao je premijer.


Osvrnuo se i na obnovu kuća nakon Domovinskog rata. – Postoji interes medija o projektantima i nadzoru različitih aspekata obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji, a jučer sam dao nalog državnom tajniku za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se taj popis učini dostupnim javnosti. Ne vidim zapreku da to ne bude dostupno javnosti. To treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata. Tu je bilo puno modela, važno je ući u detalje prije donošenja zaključaka – naglasio je.
ATENA maslinovo ulje

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera za saniranje posljedica od potresa Tomo Medved podsjetio je kako je državna tvrtka Pleter ovog ponedjeljka preuzela kuhanje u Banovini.


Hrana se dijeli na četiri lokacije – u Sisku, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Kravarskom, a od danas i u Glini na lokaciji Banovac. Ravnateljstvo Civilne zaštite uspostavilo je operativni centar za koordinaciju, Hrvatska vatrogasna zajednica provela je 3545 intervencija, HGSS je odradio 692 zadaće, Crveni križ proveo je niz aktivnosti, isporučeno je 96.699 toplih obroka za stanovništvo i 13.254 za operativne snage na terenu, provedeno je 2196 psihosocijalne pomoći... Hrvatska vojska organizirala je izmještaj 122 štićenika Doma za starije u vojarnu u Petrinji, Topusko, Ogulin, Gospić, Karlovac, a u vojarni je i dalje smješteno 155 civila. Sanirali smo 11 kilometara prometnica i javnih površina, radili na sanaciji klizišta, radimo na izgradnji kontejnerskog naselja. Policija osigurava praćenje konvoja, a prosjek broja ophodnji je 64.... – rekao je Medved te dodao:

– Od ukupnog broja pregledanih objekata, njih 2368 dobilo je crvenu naljepnicu, 3871 žutu, a 10.318 zelenu. Na potresom pogođenom području zaprimili smo 475 kontejnera ili kućica. Za poduzetnike je osigurana potpora za očuvanje radnih mjesta, a mjeru će koristiti oko 2500 poslodavaca za više od 20.000 radnika, za što je predviđeno 165 milijuna kuna.

Medved se također osvrnuo na poslijeratnu obnovu Banovine.

– U Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno je obnovljeno ili izgrađeno 25.000 objekata, od čega je 16.200 bilo u prve tri kategorije oštećenja, a 8800 u kategorijama od četvrte do šeste kategorije. Većina objekata građena je na postojećim temeljima i sukladno prvotnim gabaritima. Mali broj kuća građen je na drugim lokacijama. I sada nakon potresa, u okviru preliminarnih pregleda oštećenja, članovi udruženja za potresno inženjerstvo utvrdili su da je od 8800 izgrađenih kuća od četvrte do šeste kategorije, oštećeno njih od jedan do tri posto – istaknuo je Medved te dodao: – Nastavljamo s pregledima objekata zbog novih podrhtavanja i novih šteta na kućama. Dovoz kontejnera i kućica glavni je prioritet. Za to smo ojačali timove u kampu Lekenik tako da dnevno možemo postaviti 50 kontejnera i kućica. Timove čine pripadnici vojske i šest gospodarskih subjekata – poručio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na situaciju s koronavirusom.
– S obzirom na situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji, mogu reći da se tamo pacijenti uredno obrađuju, teži slučajevi se upućuju u KB Dubravu ili Arenu. Ministarstvo je 7. siječnja dalo naputak da se organiziraju cijepni punktovi i mobilni timovi koji će cijepiti nepokretne. Odaziv zdravstvenih djelatnika za cijepljenje je jako dobar. Do sada ih je cijepljeno 18.489 – kazao je Beroš.


Ministar Tomislav Ćorić je govorio o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha na području pogođenom potresom. – Potrebno je osigurati što žurniju nabavu roba i usluga. Sa 50 milijuna kuna pomoći će se provedba mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije – dodao je Ćorić.


vecernji.hr / HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre