HIC MIC-banner-koronavirus23.travnja 2020.
MJERE POPUŠTANJA U TRI FAZE
Vlada predstavila mjere popuštanja u uvjetima epidemije koronavirusa


Plenković


Vlada je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19. Mjere su planirane kroz tri faze, a ona treća možda je javnosti najzanimljivija.PRVA FAZA POĆINJE, ponedjaljak 27.travnja

U ovoj fazi popuštanja mjera zaštite od kloronavirusa uključuje:
- rad poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. Omogućit će se nastavak rada svih onih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima.
- uvodi se rad javnih gradskih i prigradskih prijevoznih linija i brzobrodnih linija za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
- omogućuje se rad knjižnica, muzeja.
- omogućuju se treninzi sportaša

DRUGA FAZA, ponedjeljak 4.svibnja

- rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje epidemioloških mjera, kao što su frizeri, kozmetičari, brijači i pedikeri.
- rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva – kazao je premijer.

TREĆA FAZA STARTA, ponedjeljak 11.svibnja

U ovoj fazi se dozvoljava:
- rad trgovačkih centara uz poštivanje epidemioloških mjera
- rad ugostiteljskih objekata na terasama.
- rad ugostiteljskih objekata u smještajnim prostorima ali isključivo za korisnike tih smještajnih objekata.
- rad predškoliskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s posebnim teškoćama koja imaju pomoćnike u nastavi.
- krenut će i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linije domaćeg zračnog prijevoza."Temeljem ovih odluka, mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju", poručeno je s današnjeg predstavljanja vladinog popuštanja mjera uz napomenu kako se razmatra i proširenje mogućnosti za e-propusnice.

"Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od doma gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja. Kako je istaknuo, vidjelo se u posljednjim mjesecima da su najugroženiji stariji građani te se njima preporuča da što manje izlaze iz kuće jer su oni najizloženija skupina", poručio je danas premijer Plenković.


Najavljeno je i to da će HZJZ zajedno sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje.

"Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja.
Izrazito važna odluka je da se omoguće vjerska okupljanja od 2. svibnja pa nadalje", zaključio
je Plenković.


Kororavirus u Hrvatskoj- iz dana u dan

Plenković: Gospodarske mjere nećemo puštati na kapaljku

vecernji.hr / HIC.hr
foto: arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre