HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

25.veljače 2021.
OBNOVA NAKON POTRESA
Vlada doniranih 101 milijun kuna prerbacuje Uredu za stambeno zbrinjavanje u svrhu
obnove potresom pogođenih područja

novčanice kune

U akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa” na račun Vlade uplaćeno je nešto više od 100 milijuna kuna . Novac su uplatili građani i tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, kao i međunarodne organizacije i strane vlade.


Ministar Marić nakon današnje sjednice Vlade upitan da objasni napise u medijima da Vlada donirana sredstva z obnovu na potresom pogođenom području dijeli omjerom 40 % za obnovu stambenih objekata a 60 % za ostale svrhe povezane s potresom, odgovorio je

- U ovom procesu su svi resori sudjelovali. Tu se zahvaljujem kolegi Medvedu. Svaki dan je u Petrinji, vodi višednevne sastanke s našim kolegama na tu temu. Otkad je račun otvoren, pozvali smo tada da je to najbolji način ako netko želi uplatiti i pomoći sa svojim donacijama potresom ugroženim područjima da ide putem državnog proračuna. Mi ćemo to sve transparentno objavljivati što činimo do sada, činit ćemo i dalje. Otvorili smo temu kako ćemo ta sredstva usmjeriti, rekao sam da s jedne strane kombiniramo europske izvore jer još uvijek nemamo procjene ukupnih šteta sukladno tome će biti aplikacija prema Fondu solidarnosti, proračunske izvore jer će u konačnici najveći dio toga ići na teret državnog proračuna, međunarodne financijske institucije, sve od kojih ćemo crpiti sredstva da bismo obnovu proveli i napravili na pravi način. Prikupljena sredstva od donacija neće biti dovoljna ni blizu koliko je ukupna šteta. Gledali smo na nešto što ne bismo mogli aplicirati iz Fonda solidarnosti i različiti su se prijedlozi odvijali. Poslali smo na mišljenje tijelima državne uprave - kazao je Marić.

- Da pojasnimo, kad kažemo uzeti taj novac govorimo o novcu koji će isključivo biti usmjeren na potresom pogođena područja, na nikakvu drugu svrhu. Ti različiti prijedlozi, to je interna rasprava. Na razini državne uprave bilo koji zakonski akt, ako vi u nekoj fazi internog dijaloga razgovarate, ima ljudi s različitim mišljenjem, a jedino je relevantno uži kabinet Vlade. Ured za stambeno zbrinjavanje, čut ćete kad bude objavljeno priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade, se do sada pokazao dugo godina pod vodstvom kolege Mažara, kao kvalitetna institucija za provedbu takvih aktivnosti. Imaju sredstva na raspolaganju i oni će ih usmjeravati točno kako stoji u odluci - kazao je Marić.


Vlada donijela odluku

Vlada je danas donijela Odluku o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", kojom se Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje raspoređuje svih do sada prikupljenih 101,5 milijuna kuna uplaćenih na posebni račun. Sredstva će se koristiti za obavljanje poslova obnove, odnosno uklanjanja obiteljskih kuća i gradnje zamjenskih obiteljskih kuća i za druge poslove koje obavlja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Plenković je demantirao napise u medijima da 40% ide za obnovu kuća a 60 % za sotale namjene u otklanjanju šteta od potresa.


Objava koja je demantirana

U akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa” na Vladin račun uplaćeno je 100 milijuna kuna . novac su uplatili građani i tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, kao i međunarodne organizacije i strane vlade. Kako piše Jutarnji list samo bi 40 posto tog novca mogao biti potrošen za obnovu stambenih jedinica građana a preostalih 60 posto trebalo bi biti raspoređeno za neke druge svrhe povezane s potresom.

List je objavio prijedlog odluke koju je za Vladu pripremilo Ministarstvo financija, a u kojoj se definira na koji će se način rasporediti novac prikupljen donacijama. Prema tom prijedlogu, 40 posto novca, odnosno oko 40 milijuna kuna išlo bi Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, i to za uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

Do 20 posto doniranog novca, odnosno 20 milijuna kuna, išlo bi na račun Ministarstva unutarnjih poslova za pokriće troškova fizičkih i pravnih osoba koje su mobilizirane nalogom Ravnateljstva civilne zaštite. Dakle, ovim bi se sredstvima mogle financirati naknade pripadnicima civilne zaštite koji su mobilizirani, ali i različitim tvrtkama koje su sudjelovale u uklanjanju štete nakon potresa.

Riječ je o tvrtkama koje su, primjerice, postavljale šatore, prijevozničkim tvrtkama koje su prevozile mobilne kućice, građevinskim tvrtkama koje su radile na saniranju dimnjaka i krovova, ili koje su angažirale dizalice, ali i o državnoj tvrtki Pleter koja je angažirana da priprema hranu stradalima u potresu, nakon što su to danima radili volonteri, vlasnici i zaposlenici poznatih hrvatskih restorana.

Građani i tvrtke su, osim novca za obnovu i pokrivanje troškova mobilizacije, izgleda donirali novac i za robne zalihe, a da toga uopće nisu bili svjesni. Tako bi se i 10 milijuna kuna, odnosno do 10 posto doniranog novca trebalo uplatiti i Ministarstvu gospodarstva, Ravnateljstvu za robne zalihe za pokriće troškova nabave roba u skladu s odlukama Stožera.

Bez novca ne bi trebalo ostati niti Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. I oni bi mogli dobiti 15 milijuna kuna, i to za obnovu zgrada koje su stradale u potresu. Točnije, do 15 posto doniranih sredstava utrošilo bi se na izgradnju/rekonstrukciju i opremanje ustanova u sustavu socijalne skrbi. Ustanove u sustavu socijalne skrbi su centri za socijalnu skrb, domovi za starije i nemoćne, domovi za djecu, Caritas, Crveni križ, udomiteljske obitelji…

Ministarstvo poljoprivrede pak trebalo bi, prema ovoj odluci, dobiti 15 posto sredstava, odnosno 15 milijuna kuna za potpore poljoprivrednim proizvođačima, u što su uključene i mjere preventivnog cijepljenja i liječenja životinja na Baniji.

Iz Ministarstva financija su poručili kako će Vlada uskoro donijeti odluku o preraspodjeli sredstava. Iz Vlade pak tvrde kako je ovo bio jedan od prijedloga, da je prikupljeno više od 100 milijuna kuna, ali da će model raspodjele, koji se danas predstavlja na Vladi, ipak na kraju biti drugačiji. (poslovni.hr)HIC.hr
foro:arhiv


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre