HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


19.rujna 2022.
VODIĆ ZA SORTIRANJE OTPADA U SPREMNIK
Gdje se odlaže karton od pizze i ljuska od jaja ?

kante za otpad

Dok se svi ne uhodamo, lako se zabuniti i unatoč najboljoj namjeri odložiti otpatke u krive spremnike, zato smo napravili detaljan vodič za lakše snalaženje u razvrstavanju otpada.

Papir u kantu za papir, plastika u kontejner za plastiku - zvuči vrlo jednostavno, ali znamo da nam život nudi široku paletu proizvoda i još širu paletu raznovrsnog otpada s kojim ponekad ne znamo gdje ćemo.

Cijela poanta razvrstavanja otpada i recikliranja je da pročistimo naša mjesta i gadove od sve veće količine smeća koje silom prilika proizvodimo, stoga je šteta upropastiti sav trud krivim odlaganjem nekih otpadaka tamo gdje im nije mjesto.


PLAVA KANTA

 U plave kante koje se nalaze u dvorištima kuća ili ispred ulaza u zgrade odlažemo sav višak papira koji nam više ne služi - stare novine, uredski materijal, kartonsku ambalažu.

Ono što je zabranjeno bacati u stari papir su maramice i kuhinjski ubrusi. Njih zato možete baciti u biootpad (bit će korisni i da upiju višak tekućine koji se u njemu može stvoriti).

Masni kartoni od primjerice kutije za pizzu ili pekarskih proizvoda također ne smijemo bacati u spremnike za stari papir, oni idu u miješani komunalni otpad.
Indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir baca se u komunalni/miješani otpad, kao i gumirane etikete, pelene i slično.

Papir
- novine, časopisi
- knjige, bilježnice
- uredski materijal (od kuverti do papirnatih fascikala)
- papirnate vrećice
- kartonska ambalaža

SMEĐA KANTA

Kora od voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha sve to odlažemo u biootpad, koji se uglavnom u svim gradovima prikuplja u smeđim kontejnerima. Tu spada i zeleni otpad iz vrtova i lončanica, kao i papir s celulozom (kao što su maramice). A ako ste se pitali gdje baciti ljuske od jajeta, smeđa kanta, odnosno biootpad je pravi odgovor.

U smeđu kantu nikako ne idu - meso i riba ni njihove kosti ili koža. Isto je s mliječnim proizvodima te ostacima termički obrađene hrane. Sve takve viškove bacajte u miješani otpad. Ulja i masti mogu se posebno zbrinuti.Obojeno i lakirano drvo, njihovo ispravno odlaganje provjerite u svom lokalnom reciklažnom dvorištu.Biootpad
-kora od voća i povrća
-listovi kelja, poriluka, luka i sl.
-vrtni otpad (uvelo cvijeće, granje i sl.)
-ljuska od jajeta
-talog od kave
-vrećice čaja

-ostaci kruhaSPREMNIK ZA STAKLO

U spremnik za staklo ide - staklo, u njega nikako ne bacajte porculan, njega odnesite u reciklažno dvorište. Ovo bi trebalo biti vrlo jednostavno - u velike zelene spremnike namijenjene za staklo odlažemo samo staklenu ambalažu boce, staklenke i slično.

Porculan, keramiku, žarulje, prozorska stakla, kao i ona automobilska možete baciti u komunalni otpad, ali možete odnijeti i u reciklažno dvorište (za što ćete u Zagrebu biti i nagrađeni besplatnim vrećicama, nakon pet odlaganja na dvorištu). Uz strogu napomenu da se ravno prozorsko staklo odlaže isključivo u reciklažna dvorišta.

Staklo
- boce (bez čepa)
- staklenke (bez čepa)
- staklene čašeSPREMNIK ZA PLASTIKU I METAL


U žute spremnike, odnosno
vreće, bacamo plastiku koja čini više od čak 30 posto kućnog otpada. Svi koji su već krenuli s razdvajanjem smeća u svojim domovima, vjerojatno su primijetili da upravo plastike ima najviše. U taj kontejner bacamo svu ambalažnu plastiku, folije, najlone i - tetrapak.

Plastiku bismo trebali isprati od ostataka hrane, istisnuti zrak iz tetrapak ambalaže. Tu spada i stiropor kao i mjehurasta ambalaža i film, konzerve od hrane i limenke od pića.

Ono što ne smijemo bacati je ambalaža s ostacima boja, lakova, motornih ulja, kemikalija. Boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, kao i one pod tlakom. Njih sve treba tretirati kao opasni otpad te odložiti u reciklažno dvorište.

Plastika i metal
-
vrećice
- folije
- najlon
- plastična ambalaža
- tetrapak
- boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih prizvoda..., ali trebaju imati oznake: PE- HD, PE-LD, PP i sl.
-konzerve od hrane
- limenke od pića

Stare baterije odložite u posebne spremnike koje možete odložiti u posebne spremnike koji se nalaze čak i u određenim supermarketima (www.gloria.hr)HIC.hr

foto:

 Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre