HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


16.rujna 2022.
VRIJEME U HRVATSKOJ
Veliko nevrijeme poharalo četiri županije, najviše stradala Čazma


nevrijeme u Čazmi

Jako nevrijeme u četvrtak je zahvatilo područje četiri županije Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske županije i grada Zagreba, izvijestilo je sinoč Ravnateljstvo civilne zaštite. Najviše je stradala Čazma , uništeno je oko 30-ak krovova a jak vjetar je prevrnuo čak tri kamiona. U Čazmi je stradala jedna djevojčica, prebačena je u bolnicu u Zagreb.


Prema Čazmi je krenuo konvoj s opremom koja je kao pomoć izdvojena iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite, objavljeno je u četvrtak navečer na Twitteru Ravnateljstva. Oprema se sastoji od deset manjih agregata od 5 kW za potrebe kućanstava, dva agregata od 35 kW za javne ustanove te 80 cerada - pokrivača za krovove i vode za piće. U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, iz skladišta Hrvatskih voda iz Županje i Siska upućene su plastične folije za prekrivanje krovova.


U popodnevnim satima u Čazmu su stigli ministri.Potpredsjednik Vlade Tomo Medved i najavio pomoć te istaknuo kako je ''važno brzo djelovati zbog najave novih padalina''. Zaštit ćemo kuće koje su izgubile krovove, a važno je djelovati brzo zbog najave novih padalina jer je sljedećih dana najavljena velika ciklona”, istaknuo je potpredsjednik Medved. Zahvalio je službama koje su pravovremeno intervenirale te dodao da su sve službe Vlade na raspolaganju građanima Čazme, ali i drugih mjesta pogođenih današnjom nepogodom. Dodao je i da je u posljednjih godinu dana, nažalost, zabilježeno više nepogoda u kojima su morali intervenirati, a da se ova današnja u Čazmi čini se najvećom. U Čazmu su stigli i  ministar graditeljstva Ivan Paladina i ministrica poljoprivrede Marija Vučkovi


Nevrijeme je u četvrtak zahvatilo područje Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, izvijestilo je večeras Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 u Bjelovaru popodne je zaprimio više dojava o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom na području Čazme. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite, predstavnici stožera civilne zaštite i županijski vatrogasni zapovjednik obilaze pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica.

Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi, a zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

Nevrijeme je zahvatilo i Zagreb, veliki pljusak jučer je obustavio nastavu u I. gimnaziji. Usred predavanja u popodnevnoj smjeni, kiša je počela prodirati sa stropa.Kako se voda približavala mjestu gdje se nalaze električne instalacije, isključena je struja, a učenici su preventivno poslani kući.


Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić je izjavio kako će svakako proglasiti elementarnu nepogodu, da je Čazma stradala najviše, a zabilježene su i velike štete na području grada Grubišnog
Polja i općine Berek, a moguće i u još nekim općinama i gradovima te županije. Zahvalio je Vladi RH na stavljaju svih resursa na raspolaganje.

Iako je nevrijeme trajalo tek pet do šest minuta, materijalna šteta može se mjeriti u milijunima, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak poslijepodne za HTV.  Dodao je da je puno obiteljskih kuća ostalo bez krovova, ne samo bez crjepova, već i bez kompletne građe.

“Najveći problem je sa strujom. Kako stvari stoje, struje ne bude možda i dva dana”, rekao je Pirak.

Prve dojave građana o snažnom nevremenu s vjetrom i kišom Županijski centar 112 Bjelovar primio je u popodnevnim satima. Jak vjetar nosio je krovove, čupao stabla i prevrtao kamione, a velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te čazmanskoj osnovnoj školi. Dijelovi grada ostali su bez električne energije zbog kvarova na dalekovodu.(vecernji.hr)Vremenska prognoza

Estofex, europski sustav upozorenja na oluje, izdao je drugi stupanj upozorenja za područje sjevernog i južnog Jadrana, dok je za ostatak Hrvatske na snazi upozorenje prvog stupnja. Očekuju se obilne oborine, jaki udari vjetra, tuča, a moguće su i pijavice.

U većem dijelu zemlje jutros je oblačno s kišom i pljuskovima, ponegdje i grmljavinom. Lokalno ima obilnije oborine. Kako na mjestima količina kiše značajno premašuje drenažni kapacitet kanalizacijskog sustava, moguće su bujične i urbane poplave.
Na snazi je i upozorenje hidrološkog sektora DHMZ-a  koji je na višem stupnju za gospićku regiju, riječku, karlovačku, kninsku i splitsku. Na moru su lokalno moguće nevere pri čemu ne možemo isključiti niti pojavu pijavica", navodi meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Subota donosi i olujnu buru, naprije na sjeverni Jadran, a potom će se širiti i na ostatak obale, stoga treba računati na probleme u prometu.

"U subotu se očekuje ulazak ciklone centrom nad Jadran, stoga će biti vrlo kišovito i pljuskovito, osobito u predjelima duž obale Jadrana", navodi Tea Blažević. Dodaje kako se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje postupno smirivanje i razvedravanje. Nedjelja će biti većinom suha, no bit će osjetno hladnije, osobito tijekom jutarnjih sati.HIC.hr

foto:

 Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre