Made-in-Croatia

 ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adres
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

vrtwww.slobodnadalmacija.hr, 24. 11.2004.
Priredila Mila Bulimbašić-Botteri

SVAKAKO ZASADITI U SVOM VRTU
Deset najkorisnijih vrtnih biljaka
Iskoristite svaki djelić svoga vrta na najbolji mogući način sadeći u njemu biljke koje nisu samo lijepe već i korisne

1.VRBA
Vrba spada u klasične korisne biljke. Njezine su grane vrlo savitljive, bile suhe ili vlažne, pa su se stoga koristile u raznorazne svrhe još iz pretpovijesnog doba.
Vrba Salix acutifolia “Blue Streak” je izvrsna vrba za malene vrtove. To je brzorastući kultivar s plavo-bijelom korom oko mladih grančica koja s godinama prelazi u trešnjasto-crvenu. A zauzima tek malo više od jednog četvornog metra. Smjestite je u stražnji dio gredice na sunčanome mjestu i održavajte tlo vlažnim. Njezino lišće postaje zlatno žuto prije no što će ujesen otpasti, a naslijedit će ga macice u zimskom razdoblju.
Žetva vrbinih stabljika može se obaviti sječom petnaestak centimatara iznad zemlje između prosinca i ožujka. Čim ih posiječete savijte ih u željeni oblik, bilo za ogradu ili šator za penjačice.
Ako želite trajnije strukture, pokušajte raditi sa živim stabljikama vrbe. U zimskom razdoblju savijte svježe izdanke onako kako biste željeli da vam rastu i nastavite ih pratiti kako budu rasli.

2. COTONEASTER
Ljubitelji krajolika vole ovu biljku i to s dobrim razlogom - ona raste na svim vrstama tla, u suncu ili na sjeni i uz to sprječava korov da se proširi po zemlji. A i njezino je jako, rašireno korijenje idealno za stabiliziranje tla na nagibima.
Uzmite odrezane stabljike cotoneastera i iskoristite iz kao držače za razno povrće ili ih isprepletite u mrežu za razne penjačice.
Bijeli cvjetovi cotoneastera poprskani ružičastom bojom pojavljuju se početkom ljeta, a obožavaju ih razni insekti, baš kao i crvene bobice koje su savršena jesenska hrana za ptice.

3. GAVEZ
Ova otporna trajnica dobro se snalazi na suncu ili u hladu kao i na većini tla čineći savršeno popunjenje vrta na onim mjestima gdje ništa drugo ne može uspjeti. Njegovo lišće puno je nitrogena, fosfata i potaše - što ga čini neizmjernom vrijednošću za svaki vrt.
Dodajte lišće gaveza u kompost kako biste pospješili proces, potom stavite ga u gredicu prije no što posadite grašak ili rajčice, položite ga ispod voćnih grmova ili rajčica kako biste povećali prinose...
Od njega se također može načiniti iznimno dobro tekuće gnojivo za cvijeće, voće i povrće. Odrežite dno plastične boce i stavite lišće u gornji kraj. Zgnječite lišće sa ciglom, ostavljajući je u cigli kako biste dobili stalan pritisak. Okrenite bocu naopako, stavite je u posudu i ostavite negdje u blizini komposta jer će brzo početi smrditi. Nakon dva tjedna smeđa tekućina će početi kapati iz boce u posudu. Razvodnite jedan dio tekućine s petnaest dijelova vode i koristite tri puta tjedno. Tekućinu možete čuvati nekoliko mjeseci na suhome mjestu.

4. LIJESKA

Poput vrbinih i njezine su grane iznimno savitljive i savršene za pravljenje ograda, rešetki i šatora za penjačice. Isto tako njezine odrezane stabljike idealne su za podupiranje teških cvjetnica na laganim stabljikama poput krizantema. Osim toga možete ih iskoristiti za pravljenje “kaveza” oko kupusa, karfiola ili brokula da biste spriječili ptice da se domognu ovoga povrća prije vas.
Lijeska dobro uspijeva na suncu ili u djelomičnoj sjeni i na dobro prihranjenom tlu. Posadite je stražnjem dijelu gredice. Lijeska ima zgodne žute mucice koncem zime ili početkom proljeća i jestive oraščiće koji se mogu brati ujesen. Prorjeđujte grančice jednom godišnje kako biste dobili potpornje i sve ostalo gore navedeno, a za iznimno tanke stabljike prikratite cijelu biljku do zemlje svake godine. No, imajte na umu ako je tako prikraćujete nećete se osladiti oraščićima.

5. HEPTACODIUM

Ako vam se čini da je heptacodium malo teško za izgovoriti, pokušajte s izvornim imenom ove biljke - Sedmocvjetni sin Zejianga. Bilo kako je odlučili zvati posadite ovu dinamičnu biljku kao grm ili kao malo drvo uz ogradu. Dobro uspijeva na punome suncu ili u dubokoj sjeni, a koncem ljeta prekrit će je mirisni zvjezdasti cvjetovi čineći je osobito korisnom jer u tom razdoblju gotovo sve prestaje cvasti pa je vrtlari i insekti osobito cijene.
Kada cvjetovi otpadnu, zelene čaške u kojima su se nalazili postanu ružičaste i ostanu takve sve do proljeća. A i lišće će prije no što otpadne postati lagano purpurno otkrivajući smeđastu koru stabljike.
Heptacodium zna narasti šest metara u visinu i tri metra u širinu i kao takav je idealan prirodni zid za zaštitu od vjetra. Prorjeđujte ga godišnje za jednu trećinu kako biste ga održali urednog, a odrezane stabljike iskoristite kao potpornje.

6. KOROMAČ

Koromač ima jako puno izvrsnih svojstava: ukusan je, izgleda atraktivno u gredicama i dobar je domaćin za korisne insekte. Pokušajte ga uzgojiti u najobičnijem obliku Foeniculum vulgare ili jednako korisni Foeniculum vulgare “Purpureum” s brončanim lišćem. I jedan i drugi dobro uspijevaju u prednjem i stražnjem dijelu gredice, sve dok ima dovoljno sunca i dobro dreniranog tla.
Maleni žućkasti cvjetići privlače oprašivače, a korijenje i lišće svojim mirisom tjeraju puževe i paukove. Ujesen njihove stabljike ispunjavaju vrt, a prihranjuju i brojne korisne insekte.
Ptice i ljubitelji curryja obožavaju sjemenke koromača - pospite njih ili lišće na ribu. Sjeme se pobire ujesen, suši se i posprema u staklene gdje može održati svoj okus godinama. Jednom kad ga posadite u vrt, ne morate se više brinuti, sam će se održavati sjemenom godinama.

7. KAMILICA

Mnogo više od arhetipske romantične tratine, kamilica je prava korist u vašem vrtu. Traži dosta sunca i dobro drenirano tlo i to je sve.
Cvjetovi nalik na ivančice i paperjasto lišće imaju jaki miris koji kamilicu čini odurnom za nametnike, a iznimno ukusnom za domaće čajeve. Njezini cvjetovi privlače korisne insekte u vrt.
Kamilica se inače naziva i liječnikom za biljke, jer se vjeruje da može djelovati kao tonik u liječenju biljaka. Stoga je posadite blizu oboljele biljke i čekajte dok ne otpusti u tlo zalihe kalcija, potaše i sulfata. To će njezinu susjedu uvelike koristiti, a ona gubitak neće ni primijetiti. Također je poznata i po tome što poboljšava okus začinskog bilja, kao i okuse i prinose kupusa, luka i karfiola.

8. GRIMIZNA DJETELINA
Često se uzgaja kao zeleno gnojivo ne bi li poboljšala tlo prije sadnje novih biljaka. Latinskoga naziva Trifolium incarnatum je živahna, otporna jednogodišnjica koja izgleda vrlo ljupko ispred gredica, a i održava korove na niskoj razini. Možete je uzgajati na sunčanome mjestu na bilo kakvome tlu.
Ljepuškasti šiljci grimiznih cvjetova u proljeće i ljeto privlače pčele i druge korisne insekte koji onda oprašuju ovu i druge biljke u vrtu.
Kao i druge članice obitelji grašaka, korijenje grimizne djeteline otpušta nitrogen, koji je nužan za zdrav rast biljaka. Da biste koristili grimiznu djetelinu kao zeleno gnojivo odrežite stabljike i zakopajte ih tamo gdje su potrebne, ili jednostavno gurnite biljke u tlo u kojem su rasle. Kako budu trunile otpuštat će potrebna hranjiva u zemlju.
Posijte je bilo kada između ožujka i ljeta i iskopajte je iz zemlje dva tjedna prije no što ste planirali obaviti jesensku sjetvu. Ili posijte u kolovozu i držite je preko zime te iskopajte dva tjedna prije proljetne sjetve.

9. POTOČARKA

Obojat će vam vrt svojim žarkim cvjetova preko čitavog ljeta ako je posadite u siromašno tlo na sunčanome mjestu - ako je posadite u bogato tlo, dobit ćete masu lišća, ali ne i cvjetove.
Papreni miris i okus lišća, cvjetova i sjemena držat će insekte daleko od ove biljke, ali i od vašeg povrća i voća.
Posadite je blizu celera i radiča i dobit ćete bolji okus obiju biljaka, a i zaštitit ćete ih od nametnika. Korisne insekte će privući baš kao i ljude, jer su njezini cvjetovi, lišće i sjeme jestivi. Lišće i cvijeće možete iskoristiti u umacima i salatama - dat će im vrlo poseban okus. Svježe sjeme se također može iskoristiti na sličan način.

10. NEVEN
Osnovna biljka za sadnju u gredicama kao i u posudama oko kuće, najjednostavnija je za uzgoj iz sjemena. Ona voli sunčano mjesto i dobro drenirano tlo i ima lišće, cvijeće i korijenje koji prilično smrde da bi spriječili insekte da ih pojedu. U stakleniku neveni će jednako tako odvratiti nametnike od rajčica, drugog povrća i cvijeća. Sekret iz korijenja također ubija nematode, stoga ga valja posaditi blizu krizantema, narcisa, luka i krumpira. Izvrsni su i za ruže.
Neveni proizvode masu velikoga sjemena - jedna biljka osigura stotine sjemenki. Razmnožavaju se brzo i mogu se sijati izravno u gredice i uz ograde kasno u proljeće. U samo nekoliko tjedana od sjemena će nastati rascvjetala biljka. Stoga se isplati sakupiti sjeme nevena i sačuvati ga u papirnatim vrećicama na hladnome i suhom mjestu.
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre