5. rujna 2008.
PRIPREME ZA NOVE RADOVE U VRTU
Ne čekajte jesenske kiše jer će biti kasno
Najprije napravite inventuru alata koji posjedujete. Stari i odsluženi bacite, oštećeni popravite, nasadite nova držala, posjetite neki od vrtnih centara u potrazi za novitetima kojih je svakog dana sve više . Osnovni alat bez kojeg nije moguća baš nikakva aktivnost u vrtu su štihača, motika, grablje, lopata
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ

Nismo se pravo uspjeli odmoriti od proljetnih radova i ljetnih vrućina, a već slijede pripreme za jesenske radove u vrtu. Tako je to uvijek u životu: razdoblje rada i truda traje puno duže od uživanja u plodovima. Što je, tu je. Naviknimo se na taj ritam i prionimo na posao s prvim svježijim jutrima jer su podneva još uvijek topla i mame na ljenčarenje. Iako vam toplo preporučujem da još neko poslijepodne provedete u ugodno hladnom moru, a ne u prašini vrtlarskih radova, nemojte se potpuno opustiti. Jer biljke pamte svaki nestručni korak i nepažnju. Ako zakasnite s pojedinim radovima, rezultati će biti daleko od onih koje priželjkujete.

Idealno vrijeme za planiranje

Sada je idealno vrijeme za planiranje radova u vrtu. Polako i bez panike. Najprije napravite inventuru alata koji posjedujete. Stari i odsluženi bacite, oštećeni popravite, nasadite nova držala, posjetite neki od vrtnih centara u potrazi za novitetima kojih je svakog dana sve više. Mnoštvo alata iziskivat će izvjestan trošak, ali će vam u svakom slučaju uštedjeti vrijeme i živce kada ozbiljno prionete na posao. Vrste alata odaberite prema vrsti nasada koji u vrtu imate.
Ukoliko u njemu prevladavaju stabla i grmlje, trebat će vam uglavnom alati većih dimenzija - lopate, štihače, grablje, motorna pila i šišač grmlja. Cvjetne gredice i trajnice nezamislivo je kvalitetno održavati bez motičica svih oblika i škara za orezivanje. Ne zaboravite na vrtne rukavice i to one tanke za rad u cvijeću do onih kožnih pogodnih za rad lopatom.
Osnovni alat bez kojeg nije moguća baš nikakva aktivnost u vrtu su štihača, motika, grablje, lopata. Kod svake aktivnosti u vrtu treba voditi računa o tome da se zemlja rahli, ali da se pri tome ne miješaju slojevi jer to utječe na plodnost tla. Miješanje slojeva je obično posljedica dubokog štihanja tla stoga ono nije preporučljivo na kultiviranim tlima odnosno onima koja se redovito obrađuju. Naime, mikroorganizmi koji žive na površini tla i doprinose stvaranju humusa štihanjem dopiru u zonu korijena pa se njihov rad narušava. Također, mikroorganizmi iz zone korijena dopiru na površinu gdje ne mogu dati optimalne rezultate. U tu svrhu je na kultiviranim područjima tlo bolje prozračivati dubokim vilama nego ga štihati.

Univerzalno držalo s promjenjivim priključcima

Preporučujem korištenje alata koji će što manje štetiti živim organizmima u tlu, pogotovo kišnim glistama. Kod nasađivanja alata na drške vodite računa da budu dovoljno dugačke da biste mogli raditi uspravnih leđa, što je ergonomski bolji položaj. Danas se u prodaji mogu naći alati koji imaju univerzalno držalo na kojem se mijenjaju priključci. Na taj način štedimo novac, ali i prostor u skladištu alata.
Ukoliko volite sami sijati biljčice za presad, svakako se potrudite pronaći ručnu sijačicu. Namještanjem otvora možete regulirati gustoću sjetve od najsitnijeg do najkrupnijeg sjemena čime ćete izbjeći naknadno prorjeđivanje pregusto niknulih biljčica. Motikom strugalicom lako ćemo ukloniti korov s površine tla ili sa staza u vrtu, dok ćemo klasičnu motiku sačuvati za okopavanje bilja i uklanjanje pokorice.
Klin nam je neophodan za presađivanje tek niknulih biljčica na stalno mjesto kao i za sadnju raznovrsnih lukovica. Kada se sve posadi i posije, neophodno je stalno i kvalitetno zalijevanje. Najbolji efekt će se polučiti zalijevanjem kanticom s ružom. Motorne škare za orezivanje živice imperativ su u vrtu s nekoliko desetaka metara žive ograde, dok će one manje dužine uspješno biti orezane i pomoću ručnih škara za živicu. Ukoliko visina premašuje visinu prosječnog čovjeka, ugodnije i sigurnije će biti raditi teleskopskim šišačem živice nego se penjati po škalama.
Deblje grane stabala uklonit ćete motornom pilom, dok ćete grane voćaka kvalitetnije orezati voćarskim škarama ili ručnom pilom. Sve radove u vrtu lakše ćete obaviti uz pomoć kolica koja će vam omogućiti prevoženje veće količine zemlje, gnoja ili sadnica na veće udaljenosti.

Ne zaboravite kosilicu!

I ne zaboravite kosilicu! Neka noževi budu naoštreni za svaku košnju. Da biste lakše i kvalitetnije orezali rubove uz ivičnjake i oko biljaka, pogotovo ako se radi o vrtu većih dimenzija, investirajte u električni ili motorni trimer-leđnu kosilicu. Sve radove u vrtu koji iziskuju rad na visini ili uz uporabu motornih ili električnih uređaja obavljajte za suhog vremena. Radovi na i u zemlji za vlažnog vremena, pa čak i obično hodanje između gredica, mogu ozbiljno narušiti strukturu tla i prouzročiti dugoročnu štetu.
Kada ste se opremili alatom, jer bez alata nema zanata, možete prionuti planiranju novih površina u vrtu. Ako ste raspoloženi samo za manje zahvate, onda u postojeće stanje neće biti veći problem inkorporirati nove detalje. Međutim, ukoliko planirate veći zahvat, važno je dobro osmisliti sve detalje - gdje i na koji način postaviti cvjetnu gredicu, gdje trajnice ili pokoji cvatući grm. Odredite unaprijed mjesto za sjedenje, izgled i veličinu staze kao i namjenu pojedinih dijelova vrta.
Ako ste pristalica ekološkog vrtlarenja i pobornik povrća iz svoga vrta, planirajte izgled povrtnjaka posebno pomno. Nije dobro svake godine na istoj površini saditi iste kulture. To pogoduje razvoju štetnika i bolesti i dovodi do iscrpljivanja tla. Sadite tj. sijte miješane kulture jer će takva mješovita kultura stvoriti zajednicu sličnu prirodnoj gdje će vrste međusobno štititi jedna drugu. Uobičajen način sadnje iste vrste u jednu gredicu treba izbjegavati ukoliko ne želimo upotrebljavati zaštitna sredstva.
Budući da postoje biljke s malim, srednjim i velikim potrebama za hranjivima, uputno je saditi ih kombinirajući zahtjevnije s onim manje zahtjevnima. Vrlo zahtjevne vrste su celer, poriluk, patlidžan, cvjetača, brokula, tikvice i rajčice te kupus i kelj. Oni skromnijih zahtjeva su mrkva, salate, češnjak, luk, blitva, špinat, radič. Najskromniji su mahunarke, matovilac i začinsko bilje. Mahunarke (grašak, soja, grah) posebno su korisne u povrtnjaku jer obogaćuju tlo dušikom koji se vezuje na njihove korijenove kvržice. Biljke koje imaju dužu vegetaciju sadimo kao glavne kulture, dok one s kraćom sadimo međuredno. Od biljaka s dužom vegetacijom spomenimo tikvice, krumpir, krastavac, blitvu, ciklu i celer, papriku i lubenicu. Kratka vegetacija obilježje je svih salata, mladog luka, radiča, špinata.
Nakon popisa svog potrebnog alata i načelnih ideja o stvaranju koncepta za vaš vrt, vrijeme je za nabavku. Uskoro će se u svim vrtnim centrima moći naći sve potrebno za jesensku sjetvu: od alata do sjemena. Prionite na posao dok su dani još topli i dugi. Ne čekajte jesenske kiše jer onda će biti kasno! Glas Istre

 

 
 


  Isprintaj Proslijedi  
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre