19. rujna 2008.
SAVJETI AGRONOMA
Kupinovo vino
I kupinovo je vino, kao i sva druga voćna vina, podložno manama i bolestima. Stoga ga treba proizvoditi i čuvati u sasvim čistim posudama, a osobito se ono ne smije stavljati u octikave bačve, jer će i vino biti octikavo, a to se ne može popraviti
Piše Mirta BLAŽEVIĆ
Proizvodnja vina od kupina ponešto se razlikuje od proizvodnje vina od grožđa. Kupina, naime, ima znatno manje sladora nego grožđe, pa je njenom masulju potrebno dodati određenu količinu šećera želimo li dobiti dobro vino s dovoljno alkohola koji će ga čuvati od kvarenja. Tako, ako kupina ima sladora, vrenjem ćemo dobiti vino s tek tri posto alkohola, što je zaista premalo. Da bismo povećali količinu alkohola za jedan posto, moramo na sto litara masulja od kupina dodati 1,7 kg šećera, a želimo li dobiti kupinovo vino s 10-11 posto alkohola, moramo mu dodati 15 kilograma šećera na sto litara masulja.
Postupak za dobivanje kupinovog vina je sljedeći - nakon muljanja, odnosno, gnječenja kupina, masulj ulijemo u posudu od inoksa i dodamo mu šećer prethodno otopljen u mlakoj vodi. Zatim mu dodamo sto grama selekcioniranog vinskog kvasca i pet grama kalijevog metabisufita - Vinobrana - na sto litara masulja. Masulju u inox posudi ostavljamo da vrije pet-šest dana da bi se izlužilo što više boje i arome, a zatim se sok otoči i ostavlja na tihom vrenju dok ne provri sav šećer. Temperatura kod vrenja soka od kupina ne bi smjela biti viša od 17 stupnjeva Celzija, pa ako poraste iznad te granice, bačvu treba polijevati hladnom vodom da bi se zadržala niža temperatura. Naime, kod visokih temperatura vrenja mošt bi izgubio velik dio aromatičnih i mirisnih tvari, što nije poželjno, a i vrenje bi se kod previsokih temperatura moglo prekinuti.
Također, nije poželjna ni preniska temperatura tijekom vrenja, pa ako se to dogodi, bačve i podrum treba grijati kaloriferom.
I kupinovo je vino, kao i sva druga voćna vina, podložno manama i bolestima. Stoga ga treba proizvoditi i čuvati u sasvim čistim posudama, a osobito se ono ne smije stavljati u octikave bačve, jer će i vino biti octikavo, a to se ne može popraviti. Također treba ispitati i to posmeđuje li vino od kupine, a ako se to događa, treba ga sumporiti sa sedam grama Vinobrana na sto litara vina, jer ćemo jedino tako sačuvati lijepu crvenu boju ovog inače kvalitetnog i ljekovitog vina. Glas Istre

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre