3. listopada 2008.
PRIPREMITE SE ZA SADNJU LUKOVICA
Nagrada stiže u proljeće
Ako već imate spremne cvjetne gredice, vrijeme je upravo idealno da se pobrinete za sadnju. Da bi one bile lijepe i privlačne već u rano proljeće, moramo se potruditi upravo sada
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
Evo nam nove jeseni. Kako kalendarske tako i vremenske. Već prvi pogled kroz prozorsko okno sa sigurnošću nam govori da je jesen stigla. Stabla su u velikoj mjeri počela mijenjati boje svojih haljinica, pepermint zelenu boju lista naprosto je preko noći zamijenila umorno žuta ili smeđa. Već pri svakom jačem vjetru suhi listovi otkidaju se sa grana i plešu svoj posljednji ples. Ptičji pjev čuje se samo povremeno. Jakne smo izvadili iz ormara prije nego što smo to željeli i očekivali. Ljeto, kako je naprasno došlo tako nas je i napustilo.

Doskočite klimatskim iznenađenjima
Sa svim obvezama, radnim i školskim, dolaze i one vrtne. Nema više lješkarenja u sjeni stabala ili uz obalu mora. Vrijeme je za aktivnosti u vrtu. I dok se priroda još potpuno ne uspava, imamo još nešto više od dva mjeseca za intenzivne radove nakon kojih će uslijediti zimski spokoj. Nadam se da ste, slijedeći upute, pripremili nacrte i složili ideje u svojim glavama tako da sada možete prionuti na konkretan rad. Budući da nas uvijek nešto iznenadi, ili temperature preko 30 stupnjeva u srpnju, ili snijeg u siječnju, ili obilne kiše u travnju, pobrinimo se preduhitriti sve klimatske nepogode i doskočimo im kako najbolje znamo.
Ako već imate spremne cvjetne gredice, vrijeme je upravo idealno da se pobrinete za sadnju. Da bi one bile lijepe i privlačne već u rano proljeće, moramo se potruditi upravo sada. U agrarijama i vrtnim centrima već je velik izbor lukovičastog cvijeća. Svake je godine ponuda sve veća, stoga valja pomno promotriti što i za kakvu namjenu kupujemo.
Cvijetovi koji izrastaju iz lukovica obično nas razvesele već u rano proljeće, dok je sve drugo još u zimskom snu ili se tek budi. Tako su šafrani i visibabe vjesnici proljeća, to smo još u osnovnoj školi učili. Nakon toga dolaze narcisi, zumbuli pa tulipani i ciklame. Sve su to vrste koje unose pravu radost u naše vrtove, srca i domove.

Sadnja prije niskih temperatura
Da bismo imali bogatu cvatnju lukovica u proljeće, moramo ih posaditi prije niskih zimskih temperatura u nesmrznuto tlo, da bi akumulirale dovoljan broj dana s niskim temperaturama, što će im omogućiti bogatiju cvatnju, a na taj će se način stimulirati razvoj korijena. Što je klima hladnija, lukovice se ranije sade. Za naše podneblje sadnju je dovoljno obaviti tijekom listopada ili čak studenog.
Kada ste lukovice kupili, najbolje je da ih odmah posadite na stalno mjesto. Ukoliko ih morate pričuvati određeno vrijeme, neka to bude na suhom i hladnom mjestu (oko 12 stupnjeva) da ne bi proklijale ili istrulile. Sve potrebne informacije za sadnju lukovica naći ćete na pakiranjima proizvođača. Najvažniji su podaci: vrsta, boja cvijeta, veličina, vrijeme cvatnje, vrijeme i dubina sadnje. Slijedeće te upute, ne možete pogriješiti. Kombinirajući vrijeme cvatnje, kao i boje pojedinih vrsta ili sorti, možete kreirati najljepši vrt iznova svake godine.
Držite se osnovnih pravila pri sadnji, a to su :
- vrste nižeg rasta i manjeg cvijeta sadite ispred ostalog bilja
- lukovice iste vrste sadite u grupama da biste pojačali efekt
- vrste poput šafrana ili ciklame, koje u prirodi nalazimo porazbacane, po travnjaku posadite tako da slijedite prirodan izgled
- narcise možete u gustom sklopu posaditi oko neuglednih dijelova vrta, ili u dijelu prijelaza na prirodan okoliš; djelovat će nostalgično, a ne neuredno

Ne pretjerujte s jakim bojama
Odaberite vrste i sorte koje vam se najviše dopadaju. Birajte boje koje će najbolje istaknuti vašu osobnost ili trenutno stanje. Ipak ne pretjerujte s jakim bojama, znaju izgledati dramatično i prenapadno. Nemojte pretjerivati ni s bijelom jer, iako je neutralna, može dati dojam sterilnosti i anemičnosti. Ako ne znate kako se koja vrsta ponaša, počnite s manjim količinama pa je dogodine posadite u većem broju.
Najčešće sađene lukovice u našem podneblju su narcisi i tulipani. Narcisa ima oko 26 divljih vrsta i nekoliko stotina kultivara. Razlikuju se, kako po obliku cvijeta i boji tako i po veličini. Predstavnici ovog cvijeta mogu se naći na svim kontinentima. Lišće je dugačko, usko i svjetlozeleno. Cvjetovi su zvjezdasti, većinom svjetložute boje, a mogu biti i bijeli, vrlo ugodnog mirisa. Postoje jednostavne i duple vrste.
Svaka stabljika nosi jedan ili više cvjetova, što zavisi od vrste. Često se koriste kao biljka za rez. Gotovo sve vrste otporne su na zimu. Jednom posađeni narcisi mogu ostati na istom mjestu godinama. Dijelit će se, tako da će i nakon druge i treće godine od sadnje davati veliki broj cvjetova. Prednost im je što ih se može posaditi na mnogo mjesta u vrtu budući da podnose i sunčana i djelomično zasjenjena mjesta, travnjake, mjesta pod stablima ili grmovima. Nakon cvjetanja nemojte rezati listove ili vezati ih, ostavite ih da se prirodno osuše.

Omiljeni tulipani
Tulipani spadaju u porodicu ljiljana. Zbog brojnih oblika i varijeteta, kao i bogatstva boja, tulipan je od davnina omiljena vrsta. Postoje sorte s malim i velikim cvjetovima, jednostavnim i duplim, cjelovitim ili nazubljenim laticama. Široka paleta boja od bijele, zelenkastobijele, žute, ružičaste do tamnocrvene i crne, dodatno im daje na vrijednosti. Osim jednobojnih, sve su češći kultivari s dvobojnim laticama. Pri uzgoju tulipana izuzetno treba paziti na odgovarajuću drenažu jer se lukovice ne mogu adekvatno zakorijeniti pa mogu čak istrunuti tijekom zime. Ako je moguće, preporuča se saditi tulipane na isto mjesto iz godine u godinu.
Većina lukovica voli duboko, plodno rahlo tlo na suncu ili polusjeni, dobro drenirano da ne bi došlo do truljenja u tlu, pa izbjegavajte mjesta pod olucima, ispod krovova, u udolinama i sl. Kada ste odabrali mjesto sadnje u skladu s vašom vizijom vrta u proljeće, dobro proučite dubinu sadnje. Pravilo je: što je lukovica veća, sadi se na veću dubinu. Obično je to tri do četiri puta njene veličine. Veće lukovice sade se na razmak od 15 do 25 centimetara, a one sitnije na tri do pet centimetra, vodeći računa da je pup okrenut prema gore. Prekrite ih zemljom i obilno zalijte. Preostaje vam samo da cijelu zimu maštate o šarenom vrtu u rano proljeće. Glas Istre

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre