http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon


30. listopada 2008.
ZASADITE BUNDEVU
Bundeve, tikve, buče, cuke.

bundeve za dekoraciju

Od plodova bundeve mogu se napraviti instalacije ili prigodne dekoracije, kako u vrtnim prostorima tako i u sobnim aranžmanima


Napisala i snimila Tatjana MANDIĆ BULIĆ


Što se uvjeta uzgoja tiče, bundeva je prilično skromna biljka. Ubraja se među najstarije kulture u svijetu. Još su ih stari Peruanci i Meksikanci koristili u prehrani prije više od 4.000 godina. Danas je broj vrsta i sorti toliko velik da i najbolji poznavatelji ponekad ostanu zatečeni širokom paletom boja i oblika. Razlog tom je njihovo veliko genetsko bogatstvo, kao i sposobnost prilagodbe novim pedološkim i ekološkim uvjetima diljem svijeta. Najpoznatije su i najčešće uzgajane obična bundeva, tikva, smokvolisna tikva i muskatna tikva. Kod nas je najrasprostranjeniji uzgoj obične bundeve (više od 90 posto).

Nije zahtjevna po pitanju tla

Najbolje uspijeva na humusnom, pješčano-ilovastom tlu, ne voli teška glinasta tla, iako nije zahtjevna po pitanju podloge. Potrebno joj je dosta vlage, svjetlosti i topline, dok je optimalan pH tla neutralan. Voli dobro pripremljeno tlo za sjetvu. Na manjim površinama sjetva može biti ručna, dok za veće površine predlažemo strojnu sjetvu u redove, koja će olakšati kasniju obradu tla, okopavanje, plijevljenje i branje.
Za veće i kvalitetnije plodove pribjegnite gnojidbi, bilo stajskim gnojem, bilo mineralnim gnojivima. Ako se odlučite na ekološki uzgoj, ova je biljka upravo idealna za eksperimentiranje u tom smjeru, jer odlično reagira na organske metode uzgoja, a vrlo je otporna na napade bolesti i štetnika.
Kao i za svaku kulturu, tako i za bundevu vrijedi ona >kako smo sijali tako ćemo i žeti<, u ovom slučaju brati. Tako ćemo za najbolje rezultate sjetvu ove jesenske delikatese obaviti u kasnim travanjskim danima, i to na dubinu od deset centimetara. Vrijeme sjetve je odlučujući faktor za kvalitetu i kvantitetu ovog hranjivog povrća. Berba nastupa oko 140 dana od sjetve, ovisno o sorti i vremenskim uvjetima te o kvaliteti uzgoja, odnosno primjeni agrotehničkih mjera.

Bundevijada ili cukijada

U posljednje vrijeme sve se više veličaju prirodni proizvodi i specifični plodovi prirode te se održavaju razne manifestacije njima u čast. Tako u Istri imamo tartufijadu, marunijadu, dane mladega vina, dane maslinovog ulja, pa eto prijedloga i za bundevijadu ili cukijadu. Neki dijelovi Evrope, ali i Hrvatske (kao npr. Gorski kotar), otišli su tako daleko u slavljenju ovog zanimljivog ploda da se organiziraju razne svetkovine njoj u čast. Bira se najveća i najljepša bundeva, bundeva najčudnijeg oblika, najzanimljiviji izložak (instalacija), a sve s ciljem da se potakne korištenje ove ukusne i hranjive biljke u svakodnevnoj prehrani kako ljudi tako i životinja. Poznate su pite (bučnice) i drugi kolači od bundeva, a juha od bundeva izuzetno je bogata hranjivim sastojcima pa se preporuča njeno konzumiranje bar jednom tjedno u periodu kada dozrijeva.
Razne salate uvijek možete začiniti bučinim uljem, koje je uz maslinovo najzdravije, a kako je specifičnog okusa obogatit ćete svoj stol novim okusom. Plod bundeve sadrži puno nezasićenih masnih kiselina, beta karotena, vitamina E i kalija. Lecitin pomaže u sprečavanju ateroskleroze te snižava kolesterol u krvi.
Sjemenke bundeve ugodno će krckati u svakoj salati i obogatiti je visokovrijednim bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima (željezo, magnezij, cink) i vitaminima (skupina B vitamina, vitamin C i E), a izuzetno su bogate esencijalnim masnim kiselinama.

One su blagodat prirode koju možete koristiti tijekom cijele godine, a s obzirom da u šaci tih zubima zanimljivih proizvoda ima više bjelančevina nego u odresku, predlažemo da ponekad šniclu zamijene salatom s ovim sjemenkama. Na taj ćete način zadovoljiti dnevne potrebe za aminokiselinama. Omega 3-masna kiselina čuvati će srce, ali i vid i raspoloženje. I kako god da je meso bundeve preporučljivo u dijetama, to se ne može reći za sjemenke jer su one, kao uostalom i sve sjemenke, visokokalorijska hrana.

Sjemenke bundeve visoko isplativ proizvodŠto se uzgoja tiče, sjemenke bundeve su visoko isplativ proizvod jer je prihod i do pet puta veći nego kod uzgoja pšenice na istoj površini.
Meso bundeve (pulpa) izvrstan je diuretik, regulator probave te podiže imunitet organizma. Odlično je kod bolesti želuca, crijeva, bubrega, mjehura, kao i kod cistitisa i upale žuči. Budući da sadrži više od 90 posto vode niske je energetske vrijednosti pa je odlična kod redukcijskih dijeta.
Ako ste pristalica prirodnih maski za lice, onda je bundeva pravi plod za vas. Pire od pulpe nanesite na lice i pustite da djeluje desetak minuta. Smjesa će ugodno očistiti lice, stisnuti pore i osvježiti umorno lice. Posebno je korisna za masnu i aknama sklonu kožu.

Nakon svega ovoga, predlažem da unesete dah jeseni u vaš dom i tijelo koristeći plodove bundeve na sve moguće načine. Ukrasite jednostavni aranžman u vrtu velikom bundevom, na stol stavite košaricu malih tikvica, a na ulazna vrata nasmiješenu tikvu.

Na prostrt stol servirajte juhu od bundeve, pitu ili kolač, a salatu začinite uljem i njenim sjemenkama. U večernjim satima opustite se uz romantične zvuke Vivaldijeva >Četiri godišnja doba< i zamislite da ste Pepeljuga po koju će doći prekrasna kočija prije nego što će se u ponoć pretvoriti u bundevu. Jer, još od malih nogu učili su nas da je bundeva čarobna biljka. S maštom u slast do nekog novog čuda prirode! Glas Istre

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre