13. studenoga 2008.
CIKLAME ZAVLADALE ZIMSKOM SCENOM
Mirisna rapsodija u ljubičastom
Kada kupujete sobnu ciklamu, obratite pozornost na nekoliko detalja. Uvijek izaberite zdravu lončanicu, sa zdravim listovima i mnoštvom pupova . Postavite je u negrijanu prostoriju blizu izvora svjetla, ali ne direktno na sunce. Važno je redovito zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature kao i prihranjivanje tekućim gnojivom

Evo nam zime na vratima. Vrijeme je sve hladnije i vlažnije, a biometeorološke prognoze kao da svima poručuju >usnite zimski san do proljeća<. Listopadne biljke su otpustile svoje listove i prepustile se zimskom smiraju, a one zimzelene bojom svoga lista i iglica daju naslutiti da već spavaju. I vaš vrt, zasigurno, ovih dana žalosno izgleda. Otpalo lišće je posvuda, gole grane tugaljivo se njišu na vjetru, ne čuje se radostan poj ptičica. Sve je utihnulo. Privremeno. Nakon Svih svetih više ni krizanteme ne unose boju u ove sive dane.

Mnoštvo sorti

Taman kada smo pomislili da nam ništa neće ozariti lice do proljeća, ciklame raznih boja i oblika zavladale su scenom. U svakom malo bolje opskrbljenom vrtnom centru, cvjećarni ili rasadniku možemo naći mnoštvo vrsta i sorti ove prekrasne mirisave biljke. Što je posebno zanimljivo, ne cvatu samo u vašem vrtu za prekrasnih proljetnih dana, već i u toplini vašeg doma tijekom cijele zime.
Najljepše sobne ciklame potječu od vrste C. persicum od koje su dobiveni brojni križanci. Razlikuju se po obliku i boji lista te boji cvijeta. Tako poznajemo ciklame srcolikih listova, panaširanih, a cvijet može biti bijele, crvene, ružičaste ili purpurne boje. U zadnje vrijeme sve su prisutnije i dvobojne sorte cvijeta te sorte nazubljenih ili resičastih cvjetova.
Kada kupujete sobnu ciklamu, obratite pozornost na nekoliko detalja. Uvijek izaberite zdravu lončanicu, sa zdravim listovima i mnoštvom pupova. Oni će vas uveseljavati cvatnjom duže razdoblje za razliku od mnoštva već otvorenih cvjetova koji će brzo ocvasti. Ocvale cvjetove naglo otrgnite od gomolja, a ne režite nožem.
U stanu odaberite mjesto ne previsoke temperature i optimalne relativne vlažnosti zraka koji će joj osigurati dug život. Idealna temperatura zraka je oko 12 do maksimalnih 16 stupnjeva Celzija, dakle negrijana prostorija, blizu izvora svjetla, no ne na direktnom suncu. Važno je redovito zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature kao i prihranjivanje tekućim gnojivom za sobne cvatuće biljke jednom do dva puta mjesečno.

Sačuvajte ciklamu za sljedeću sezonu

Po cvatnji biljku možete sačuvati za sljedeću sezonu tako da joj smanjite zalijevanje na minimum sve dok se listovi u potpunosti ne osuše. Lonac sa zemljom i gomoljem odložite na sjenovito mjesto u vrtu ili na terasi te ga u svibnju posadite u vrt. Zalijevajte umjereno sve do kolovoza kada će se pojaviti mladi listići. Tada biljku možete presaditi u novi supstrat. Na otvorenom može ostati do prvog mraza kada ju je potrebno unijeti u kuću i staviti na stalno mjesto. Duže će trajati ukoliko teglu dopola napunite zemljom te na nju položite biljku s njenim loncem.
Iako je njihova cvatnja najbogatija tijekom zimskih mjeseci, ciklame su vrlo osjetljive na mraz zbog listova i stapki bogatih vodom pa brzo reagiraju na niske temperature. Svega ih nekoliko može opstati u uvjetima vrlo niskih temperatura.
U vrtu ih sadite na zasjenjeno mjesto pod stablima i grmovima čije će grane pružiti idealnu zaštitu od smrzavanja. Posadite ih u kasno ljeto u tlo dobre propusnosti. Preferiraju vapnenasta tla, ali će dobro uspijevati u svim drugim tlima s dobrom drenažom. Loše propusno tlo uzrokovat će zadržavanje vode i truljenje listova i cvjetne stapke, a na kraju i gomolja. Posadite ih u razini zemlje ili ispod same površine tla i nagrnite s malo pijeska. U hladnijem podneblju posadite ih ipak nešto dublje da biste ih zaštitili od mraza. Najbolje im pogoduje položaj okrenut na istok jer će se tako postepeno prilagoditi suncu pa im kasnije neće smetati. Najbujniju cvatnju očekujte negdje oko Božića, stoga budite nježni i uporni u njegovanju vaše odabranice jer će krasiti vaš dom za najsvečanijih dana u godini.
Rod ciklama broji 20 različitih vrsta pa među njima možete lako odabrati onu koja najviše odgovara vašim zahtjevima. Bila ona sobna ili vrtna, krupnocvjetna ili sitnocvjetna, roza ili lila, šarenog ili zelenog lista, uvijek će zamamno mirisati. Budući da su podrijetlom s Mediterana, lako se prilagođavaju uvjetima našeg podneblja. Samonikle ih možemo naći kao stanovnike naših šuma u proljetnim mjesecima kada cvjetaju. Budući da imaju dugo razdoblje cvatnje (od studenog do travnja), možete uživati u njihovoj ljepoti gotovo pola godine. Čim se temperature zraka povise, obrnuto ostalim cvatućim vrstama, one se primire, smanje aktivnost i tako dočekaju jesenske dane.

Odlična kombinacija s puzavicama

Dugo su na tržištu i u modi bile ciklame s velikim cvjetovima. Danas su omiljene one malih cvjetova, ali izrazito mirisne. Predstavljaju vrlo elegantnu skupinu cvijeća. Dat će dobar dojam i kao pojedinačna biljka, dok posebno efektno djeluju u skupinama.
Vrlo se dobro kombiniraju s bršljanom, paprati, raznim puzavicama i mini četinjarama kao i s vrstama druge, kontrastne boje lista. Vrlo će se dobro uklopiti u buketiće, vjenčane bukete ili prigodne božićne dekoracije. Svaka će cvjetna gredica biti lijepa do kasno u zimu ako u nju posadite ciklame raznih sorti. U zadnje je vrijeme upravo to trend u mnogim europskim zemljama gdje na parkovnim cvjetnim gredicama raskošno cvjetaju ciklame.
Vrste listova nalik bršljanu (C. hederafolium) cvjetaju u jesen. Miris im je slabog intenziteta, a mogu doživjeti i više od 20 godina. Ova vrsta dobro uspijeva u kamenjarima, ispod drveća i grmlja i jako je nalik svom divljem srodniku. Ova je skupina vrlo otporna na hladnoću.
Ljetne ciklame (C. purpurascens) cvjetaju tijekom ljeta i ugodnog su mirisa. Listovi su srcoliki, s lica srebrnasti, a s naličja smeđe boje. Dobro uspijevaju u kamenim vrtovima, parkovima.
Zimske ciklame (C. coum) cvjetaju tijekom zimskih mjeseci. Listovi su tamnozelene boje sa srebrnkastim šarama. Vole sunčane, zaštićene položaje.
Iz svega navedenog možemo zaključiti da su ciklame biljka odabira za ove hladne zimske dane. I kao što ćemo se u proljeće radovati svakom novom listu i cvijetu, zahvaljujući njima isto možemo činiti tijekom cijele zime. Svaki pogled na raskošne cvjetove ovih biljčica unijet će radost u naša srca i notu elegancije u naše domove. I pogled kroz prozorsko staklo bit će češći i svrsishodniji ako pod otpalim lišćem povremeno provire pognute glave zimskih ciklama. Tatjana MANDIĆ BULIĆ, Glas Istre

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre