RADOVI U VELJAČI

Život se budiVidi se to i po sve češćem cvrkutu ptica i nabubrenim pupovima na još ogoljelim grančicama. Samo poneke vrste, one izrazito ranocvatuće, poput jasmina, zimovca i sličnih, sramežljivo pokazuju prve cvjetiće

Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
Što činiti u vrtu tijekom veljače? Vjerojatno niste previše inspirirani radovima na otvorenom za ovih kišnih dana, ali ne dopustite da vas obuzme ovo tmurno raspoloženje. Zasučite rukave i pođite u vrt promotriti što se u njemu zbiva. Ostat ćete iznenađeni mnoštvom promjena koje su se zbile posljednjih dana.

Visibabe i ljubičice ispod lišća

Naime, temperature su se znatno povisile pa se život u prirodi odmah probudio. Vidi se to i po sve češćem cvrkutu ptica i nabubrenim pupovima na još ogoljelim grančicama. Samo poneke vrste, one izrazito ranocvatuće, poput jasmina, zimovca i sličnih, sramežljivo pokazuju prve cvjetiće. Za ostale je, ipak, još prerano. Razgrnite otpalo lišće ukoliko ga jesenas niste skupili i promotrite tek niknule glavice visibaba i ljubičica. Narcise koje ste posadili u listopadu, sada počinju izvirivati iz zemlje, a procvjetat će s prvim proljetnim danima. Stoga budite oprezni pri bilo kakvim radovima jer su tek niknute glavice jako osjetljive na oštećenja.
Tijekom veljače moguće su velike oscilacije u temperaturi, a vremenske prilike znaju prevariti kako ljude, tako i biljke. Topli dani izmamit će pokoji pup, ali ukoliko se noćna temperatura približi ništici, to može biti pogubno za sve, tek propupale, biljke. Stoga je uputno imati pri ruci jutene vreće, agril foliju ili slično.
Sokovi u granama još ne kolaju pa je moguće orezivanje i formiranje krošnje stabala, a to se pogotovo odnosi na voćke ukoliko ih imate u svome vrtu. Važno je mlade voćke oblikovati tako da se uz najmanji trud dobiju najbolji prinosi s obzirom na količinu i kakvoću. Rezidbom se uklanjaju nerodni izboji čime rasterećujemo krošnju.
Kod rezidbe vinove loze uklanjamo jednogodišnje nerodne izboje, a ostavljamo onoliko rodnog drveta koliko čokot može izdržati pod opterećenjem grozdova. Moramo paziti da ostavimo i dovoljno dobrih mladica za planiranje uroda sljedeće godine. Kod starijih nasada u ovo doba godine uklanjamo stare i oštećene dijelove trsa da bi se povećala rodnost. Mladice izrasle iz starog drveta su nerodne i samo opterećuju čokot. Rodne su samo jednogodišnje na dvogodišnjem drvetu i njih treba ostavljati.

Novo grmlje i trajnice

Za formiranje lucnjeva ostavljamo grane debljine oko jednog centimetra dok će one tanje biti dobre za formiranje reznika. To obično znači da iz debljih primarnih grana krošnje (dakle iz rašlji) izlaze tanje sekundarne grane na kojima će roditi plodovi. Krošnju je moguće formirati u nekoliko oblika: u oblik piramide pri čemu iz središnje osi izbija nekoliko postranih grana, u oblik vaze koju čine tri, četiri pravilno razmještene grane pod kutom od 90 do 120 stupnjeva, zatim u oblik vitkog vretena sličnog piramidi, ali sa skraćenim postranim grana i sl. Uzgojni oblik piramide specifičan je za npr. badem ili krušku, vaza za breskvu, nektarinu i maslinu, a vitko vreteno za jabuku.
U vrtu planirajte mjesto za sadnju novih ukrasnih vrsta grmlja i trajnica. Budući da bilje teže smrzava u punoj zemlji, nego u posudama, izbjegavajte ostavljati posude na otvorenom tijekom zime. Sadnju u punu zemlju možete obaviti i tijekom veljače ako tlo nije smrznuto ili previše vlažno od prevelikih oborina. Vrijeme je pogodno i za sadnju živih ograda i stablašica o čemu smo već govorili.

Vrijeme je za presadnice

Ukoliko ste ljubitelj uzgoja vlastitih presadnica, vrijeme je upravo idealno da prionete na posao. Posebno je zadovoljstvo promatrati nježne listiće kako proviruju ispod humusnog supstrata i pratiti njihov rast do trenutka sadnje na stalno mjesto. Za tu će vam aktivnost biti potrebni idealni mikrouvjeti, ali ništa nije nemoguće za iskonskog ljubitelja cvijeća, a i nema veće radosti od promatranja prekrasne cvatnje jednogodišnjeg i dvogodišnjeg bilja uzgojenog u kućnoj radinosti od početka do kraja. I zeljaste trajnice su u posljednje vrijeme sve više u modi, a jednostavno ih možete uzgojiti uz malo truda i znanja. Osim u posudama, začinsko i ljekovito bilje može se uzgajati i u cvjetnoj gredici, u blizini mjesta za sjedenje ili staze uživat ćete u njihovom opojnom mirisu tijekom toplog dijela godine.
Biljke otporne na mraz podnose temperature i ispod 0 stupnjeva Celzija dok se one osjetljivije smrznu i pri temperaturama višim od ništice. One otpornije sade se na stalno mjesto kada temperatura zemlje dostigne 7 stupnjeva. Ako biljčice sijete u nekoliko navrata, ovisno o vrsti i sorti, dobit ćete produženu cvatnju na cijelo ljeto. Ako sijete trajnice, sjetvu obavite u jarke koji su prilagođeni veličini sjemena, dakle, biljke većeg sjemena trebat će jarak dubine 1 cm, a one manjeg tek pola centimetra. O veličini sjemena ovisi i razmak sjetve.
Sjetvu možete obaviti i >širom< tj. sjeme rasuti po površini zemlje u tankom sloju, a zatim zagrabiti u zemlju, posipati je po sjemenu i obilno zaliti. Za područja s hladnijom klimom primjerena je i sjetva u lončiće koji se napune supstratom, prekriju se sjemenom koje se lagano utisne u nj i navlaže. Smjestite lončić na svijetlo i toplo mjesto, ali ne na direktno sunce. Kada biljka preraste lončić, presađuje se u veći ili na stalno mjesto. Ovako možete uzgojiti široku paletu jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća koje se vrlo često koristi u ukrašavanju vrtnih prostora i okućnica, a to su najčešće begonija, petunija, kadifica, gazanija, lobelija.

Začinsko i ljekovito bilje

Od začinskog i ljekovitog bilja otporni su neven i peršin pa njih možete sijati direktno na stalno mjesto, dok ćete osjetljivi bosiljak presaditi iz lončića tek u svibnju ukoliko ne želite da smrzne. Posadite ga na sunčanu i zaklonjenu poziciju te otkidajte vršne izbojke da biste potakli grananje. U posudama je preporučljivo uzgajati i ružmarin i lovor pa ih tijekom zime možete unijeti u kuću i koristiti u kulinarstvu cijelu godinu.
Budući da su dani još uvijek kratki pa mrak rano pada, nakon svih životnih obveza ostat će vam malo vremena za radove u vrtu tijekom tjedna. Zato planirajte da vikende provedete konstruktivno u okrilju svoga vrta jer proljeće samo što nije stiglo. Svaka radnja koju sada obavite na grmovima, stablima i živicama rezultirat će boljim i kvalitetnijim rastom tijekom čitave vegetacijske sezone. Stoga vrijedi dati malo ljubavi i pažnje našim zelenim prijateljima jer će nam oni to stostruko vratiti. Kada vegetacija uzme maha, a to će vrlo brzo doći, bit će kasno za neke radove u vrtu, a to što ih niste obavili na vrijeme nećete moći nadoknaditi u drugom dijelu godine. Glas Istre


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre