NAJNJEŽNIJI VJESNICI PROLJEĆA: VISIBABE, LJUBIČICE I MIMOZE

Probuđene ljepotice i ljepotani

 

Mimoza je simbol nježnosti i osjetljivosti. Stoga se nerijetko koristi u žargonu kada se želi istaknuti nečija preosjetljivost ili neprilagođenost situaciji. Mimoza označava poštovanje, donosi sreću u ljubavi i poslu. Ako nekome poklonite grančicu mimoze, poslali ste time poruku vjerne ljubavi
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ

Konačno je sunce zagrijalo hladnu i vlažnu površinu zemlje. Iako su vremenske prognoze bile nepovoljne, proteklih su nas dana sunčeve zrake radovale u izobilju. Neki od tih dana bili su i vjetroviti, ali to nije umanjilo ljepotu, barem gledanu kroz prozorsko okno. Oni koji su morali biti na otvorenom osjetili su svu snagu i hladnoću bure. Oni drugi uživali su gledajući kroz prozor.

Priroda sluti proljeće
S kraja veljače vrijeme već najavljuje početak proljeća. Šetnja kroz gradske parkove ili prigradske šumice više nije onako turobna i hladna. Ako pažljivo pogledate na još vlažno i listincem pokriveno tlo, opazit ćete sramežljive glavice visibabe kako pokunjeno proviruju ispod listinca. A na osunčanijim dijelovima i ljubičice im prave društvo.
Pupovi ranocvatućih grmova u punoj su snazi i samo što se ne raspuknu od nakupljenih sokova. Evo nas, dragi naši čitatelji, ponovo na pragu jednog novog proljeća. Iako kalendarski do njega ima još vremena (gotovo mjesec dana), u prirodi se ono već osjeća. I sama šetnja uz morsku obalu može uroditi lijepim pogledom na neke tek probuđene ljepotice i ljepotane.
Evo, ima već gotovo mjesec dana otkada su prvi grmovi Jasminuma nudifloruma procvjetali jarkožutom bojom i unijeli malo topline i živopisnosti u ovu jednoličnu, sivu svakidašnjicu. Poslije njega probudio se i zimovac, japanska jabuka i druge ranoproljetne vrste.
Od stabala je prvi vjesnik proljeća zasigurno mimoza. Ova se krasotica s pravom nalazi u mnogim našim vrtovima, a posljednje vrijeme sve ju češće koristimo i u vazama kao rezano cvijeće. Budući da je to vrsta koja se među prvima pojavljuje u cvatu u našim vrtovima, na tržnicama i u domovima, predstavlja idealan dar kao simbol proljeća i svega živog u prirodi.
Onima koji ovu vrstu njeguju u svome dvorištu poznata je njena sklonost izbacivanju mladih izbojaka iz korijena te je time njeno razmnožavanje olakšano. To će biti i razlogom težeg održavanja travnjaka pod njenom krošnjom, ali pravi ljubitelji mimozinog cvijeta neće biti previše ogorčeni zbog toga. Stoga, posjedujete li u svome vrtu jedan takav primjerak, učinite dobru gestu i darujte prijateljima i poznanicima poneku sadnicu.

Mimoza je osjetljiva na hladnoću
Pri presađivanju biljčicu pažljivo otkopajte sa što više korjenčića i okolne zemlje, umotajte u najlon i prenesite na novo mjesto. Posadite ju u već iskopanu jamu zasutu humusom, dobro zalijte i pričvrstite uz pomoć omanjeg kolca. Za stalno mjesto odaberite položaj zaklonjen od jakih vjetrova jer će u protivnom cvatnja biti skromnija, a biljka izloženija smrzavanju.
Budući da mimoza potječe iz toplijih predjela Zemljine kugle te ju samoniklo nalazimo u Australiji i Tasmaniji, gdje joj je domovina, vrlo je osjetljiva na niske temperature. U tim krajevima može narasti i do 30 metara u visinu. Dobro uspijeva u svim podnebljima s blagom klimom i tu dosegne visinu i do 15-20 metara. Zimzeleno je stablo, sivo-zelenih grana i plavo-sivo-zelenih listova nalik peru.
Cvjetovi su intenzivno žute boje skupljeni u cvatove koji čine grozdove. Ovakva raskošna cvatnja oduzima dah i plijeni poglede. Opojan miris koji se pruža u njenoj blizini u doba cvatnje, od siječnja do ožujka, ovisno o vremenskim prilikama, podsjeća na najfiniji parfem. Stoga se cvjetovi mimoze nerijetko koriste u industriji parfema, a obale Francuske, zemlje poznate po ovom luksuznom proizvodu, raskošno se zažute u rano proljeće od mnoštva rascvjetanih stabala mimoze. Na Sredozemlju je uzgoj mimoze poznat od početka 19. stoljeća, a u posljednje se vrijeme sve češće koristi za rez.
Među vrstama koje se najčešće uzgajaju je Akacija dealbata ili srebrna akacija. Spada u porodicu mimoza koja broji više od 350 vrsta porijeklom pretežno iz Australije. Stoga je mimoza dugo bila neslužbeni nacionalni cvijet Australije dok je službeno to postala 1988. godine. U Hrvatskoj je mimoza ove godine imala svoj dan, 24. siječnja 2009. godine kada se njenim grančicama simbolički obilježio Dan borbe protiv raka maternice.

Simbol nježnosti i osjetljivosti
Budući da mimoza raste brzo, u samo nekoliko godina u stanju je napraviti zavidnu sjenu i u potpunosti promijeniti izgled vašega vrta. Preferira silikatna i pjeskovita tla, ali ne voli vapnenac u tlu. U tom slučaju preporuča ju se cijepiti na podlogu (A. retinodes) koja je kalcifilna te omogućava optimalan rast biljke na takvim tlima.
U kontinentalnim podnebljima uzgoj mimoze moguć je u zastakljenim prostorima u uvjetima hladnog staklenika na temperaturi do osam stupnjeva Celzija. U tim prostorima najbolje će uspijevati u posudi s mješavinom pijeska i ilovače koja će zadovoljiti njenu potrebu za optimalnim tlom. Posuda u kojoj ju uzgajate neka bude dovoljno velika jer će s obzirom na njen brzi rast brzo postati premalena.
Biljku u posudi obilno zalijevajte jer voli obilje vode. Oprezno ju gnojite nakon kolovoza jer će kasnija gnojidba imati štetne posljedice po biljku. Iako voli topla podneblja, moguće je da na određenim mikrostaništima mimoza podnese i niže temperature (ispod nule), ali to nije pravilo, već izuzetak, pa ne treba previše eksperimentirati. Osim Mimose dealbate, česta je i rado viđena i uzgajana Mimosa pudica ili sramežljiva mimoza koja je ime dobila zbog svoje osjetljivosti i sklonosti da skuplja listove ako ih se naglo dotakne i uznemiri.
Mimoza je simbol nježnosti i osjetljivosti. Stoga se nerijetko koristi u žargonu kada se želi istaknuti nečija preosjetljivost ili neprilagođenost situaciji. Mimoza označava poštovanje, donosi sreću u ljubavi i poslu. Ako nekome poklonite grančicu mimoze, poslali ste time poruku vjerne ljubavi. Dakle, ovaj cvijet može predstavljati snažnu simboliku pri darivanju, a njegov miris spremljen u raskošnu bočicu parfema podsjećat će vas na nečiju ljubav tijekom cijele godine.
Želite li duže vrijeme uživati u skladu i ljepoti mimozinih grančica, pažljivo ih osušite te tako osušene ostavite u vazi bez vode - i dalje će širiti blag miris cijelom prostorijom i podsjećati vas na dragu osobu ili ugodno proveden dan u okrilju vašeg vrta. Manjim grančicama možete dekorirati prigodan dar, izraditi originalnu čestitku ili malo umjetničko remek-djelo kojim možete ukrasiti zidove svoga doma. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre