KALENDAR RADOVA

Na redu su ruže

 


Početak je proljeća u kalendaru uzgajivača označen kao doba orezivanja i sadnje cvjetne kraljice
Nije čudno što cvjećari bez obzira na oblik cvijeta i latica, boju, miris i visinu, ružu oduvijek nazivaju kraljicom cvijeća. Najprije je dugo bila miljenica kineskih vrtlara, a potom je unatoč stabljici posutoj trnjem osvojila i arapske, europske i druge uzgajivače širom svijeta. Otkako su 1867. križanjem uzgojili prvu suvremenu vrstu, botaničari se od tada međusobno natječu tko će predstaviti ružu neviđene boje i izgleda latica. Očito im je to i ranije polazilo za rukom, jer je baš ta porodica biljaka latinskog naziva Rosaceae tijekom povijesti bila nepresušno nadahnuće piscima, glazbenicima, slikarima... Primjerice, u srednjem je vijeku zabilježeno da su je i vitezovi kao poseban dar darivali izabranicama, a plemići urezivali u obiteljske grbove. Time su dodatno poticali botaničare da ružama posvete više pozornosti, pa je dosad uzgojeno više od 2500 vrsta. Neke su krupnog cvata ili rastu u kiticama jednom ili čak više puta tijekom godine. No bez obzira na izgled i visinu tradicionalno se sade u pjeskovita i propusna tla na lijehama ili uz ogradu i zid, dok neke vrste lijepo rastu posađene i u cvjetne posude. Ruže se razlikuju i po tome da nekima od njih više odgovaraju sunčana, a drugima sjenovita mjesta. Ipak im je zajedničko da moraju biti zaklonjene od vjetra i na južnoj strani svijeta.
SADNJA Rano proljeće i studeni u jame 40 sa 40 sa 40 centimetara. Pritom treba paziti da je cijepljeni dio stabljike tri prsta ispod površine zemlje kako bi se zaštitio od niskih temperatura. Uz to je preporučljivo na dno jame položiti sloj komposta ili stajskog gnoja, te voditi računa da se pri polaganju sadnice ne savije korijenje. Pri sadnji vrsta stablašica u jamu se postavlja i kolac-oslonac uz koji će se privezati stabljika, pa potom zagrne zemljom i zalije.
GNOJIDBA Mineralnim gnojivom dohranjuju se u ožujku i lipnju, a stajskim najprije u studenome. Tada se kao humak položi uz biljku kako bi je zaštitio od hladnoće. No malo po malo će se raspadati, pa će otopljeni snijeg i kiše isprati humak čime će hranjivi sastojci doprijeti do korijenja.
OREZIVANJE Ožujak je mjesec rezerviran za taj posao, jer tada nema opasnosti od jakih mrazeva i veće hladnoće. Ruže su već ispunjene izbojima i to je znak da vrtnim škarama treba odrezati stare i odumrle grane. Uz to prikratiti i izboje, te paziti da rez bude pet centimetara iznad pupoljka. Iskusni cvjećari odaju i kako mora biti gladak, kos i okrenut u smjeru u kojem želimo da grana raste. Grmolike vrste orezuju se s više pozornosti zbog tankih i nerijetko zamršenih izboja, a najbolje ih je prikratiti za trećinu. No pri orezivanju penjačica valja poslušati savjet i ostaviti okomite izboje te odrezati stare grane. One se najprije odstranjuju i pri orezivanju suvremenih ruža, kao i najtanji izdanci izrasli prema sredini stabljike. Marinka Đaković, Vjesnik


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre