Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adres
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

VRT - PROMJENJIVI MJESECIVrijeme je za veliki posao


Početkom svibnja u vrtu se obavljaju uglavnom pripremni radovi. Uređuju se tla, travnjaci i cvjetne gredice za sadnju i sjetvu. Ako osim ukrasnog dijela vrta posjedujete i gredice u kojima običavate sijati povrće, sada je pravo vrijeme za toZa travanj kažu da je najkišovitiji mjesec. Sudeći po njegovom početku i kraju, zaista je tako. Kiša nas je podosta namučila u ovom proljetnom mjesecu pa su radovi na otvorenom bili minimalni. Svaka želja za vrtnim aktivnostima splasnula bi zbog oborina. No, poslije kiše dolazi sunce. Zasigurno će zatopliti prije nego što očekujemo. Ipak je travanj prevrtljiv mjesec u kojem se neprestano izmjenjuju sunce i kiša. Baš kao što i priliči pravom proljetnom mjesecu.

Vrijeme je za sijanje povrća
Početkom svibnja u vrtu se obavljaju uglavnom pripremni radovi. Uređuju se tla, travnjaci i cvjetne gredice za sadnju. Ako osim ukrasnog dijela vrta posjedujete i gredice u kojima običavate sijati povrće, sada je pravo vrijeme za to. Dan je dovoljno dug i topao pa je moguće ugodno raditi, a proljetni mrazovi više ne predstavljaju opasnost za mlade biljčice.
Ako još niste, možete posijati mrkvu, mladi luk, grašak, špinat, salatu, radič. Ako na tržnici nemate svoju kumicu od koje kupujete salatu i drugu zelenjavu pa ne znate kako je tretirana, pokušajte uzgojiti vlastitu u svome vrtu. Ne treba vam previše prostora da biste dobili raznovrsne i ukusne salate. Posebno preporučam vrste koje će nakon rezanja ponovno potjerati pa ćete je ubirati duže vrijeme. Također, preporučam da salatu posijete više puta i u rijetkom sklopu. Tako će nekoliko zrna sjemena svakog mjeseca doći u berbu, a vi ćete stalno imati mlade biljčice za zamjenu starih.
Za staklenički uzgoj preporučam rajčice, tikvice, dinje, krastavce. Da bi biljčice dobro rasle i bile plodonosne, obilno nagnojite. Budite oprezni sa stajskim gnojem i uvijek koristite samo zreli stajnjak. Kod ostalih vrsta gnojiva poštujte navedene količine da ne biste spržili mlade i osjetljive biljčice. Nakon gnojidbe i sjetve površinu obilno zalijte.

Jagode će ranije dozrijeti ako su prekrivene
Ako ste ljubitelj jagoda (a tko nije) i imate ih u vrtu, potaknite ih na ranije dozrijevanje na način da ih prekrijete plastičnim tunelima. Zbog povećane temperature u plasteniku, ranije će procvjetati i roditi. Vodite računa da omogućite nesmetano oprašivanje kukcima za vrijeme cvatnje da ne biste ostali kratkih rukava.
Travnjak nakon zime zna izgledati tužno i umorno. Iscrpljen nakon dugog hladnog razdoblja naprosto vapi za dozom dušika i ostalih makroelemenata. Upravo o gnojidbi u ovo doba godine ovisi kvaliteta travnjaka tijekom vegetacije. Svaka košnja odnosi velike količine hranjiva iz tla.

Budući da je košnja trave u ovo doba godine pojačana, skupljanjem otkosa pridonosi se urednijem izgledu travnjaka, odnosi se korov i onemogućava njegovo širenje, ali se odnose i hranjiva. Stoga je kompost pravi način da se prirodnim putem u tlo vrate svi potrebni sastojci. Ako nemate kompost, budite široke ruke prema vašem travnjaku što se tiče gnojidbe. Prihranjivanje umjetnim gnojivima, u prvom redu NPK-om, s velikim udjelom dušika i (ili) ureom podarit će vašem travnjaku intenzivnu zelenu boju. Ako je vašim travnjakom zagospodarila mahovina, nužno je provesti prozračivanje da bi se poboljšala drenaža. Budući da mahovina voli vlažna i sjenovita mjesta na travnjaku, posebnu pažnju posvetite tim dijelovima. Trava pak ne voli takva staništa pa će mahovina preuzeti vlast. No obilnijom gnojidbom pomoći ćemo travi da se proširi i na ta mjesta.

Ako vašim vrtom ili oko kuće prolazi vijugava kamena staza, vjerojatno je tijekom hladne i vlažne zime dobila klizavu zelenu patinu koja ne pruža lijepu sliku. Očistite kamene puteljke uz pomoć visokotlačnog perača, pritom vodite računa da ne oštetite okolne biljke. Staze možete očistiti i grubom četkom na štapu. Travu između kamenih ploča počupajte, a fuge ispunite novom zemljom. Ako niste protivnik herbicida, možete korove uništiti pomoću jednog od njih, a nakon toga požutjele biljčice uklonite mehanički.

I živice treba porezati
Okopavanje grmova i stabala obavezno je u ovo doba godine. Važno je razbiti pokoricu nastalu na površini tla uslijed zimskih mrazova i niskih temperatura, da bi biljka dobila dovoljnu i neophodnu količinu vlage. Nakon okopavanja prihranite svaku biljku i omogućite joj pravilan i zdravi rast. Nakon prihranjivanja obilno ju zalijte da bi hranjiva što prije došla do nježnih korjenovih dlačica.

Osim njegovanog travnjaka u ovo doba godine pažnju plijene uredno porezane živice. U svibnju živice izuzetno narastu. Stoga nemojte zapustiti vaše žive ograde jer će ih kasnije biti puno teže kvalitetno oblikovati. Ako u svome okolišu imate živicu od neke sporije rastuće vrste npr. šimšira ili sitnolisnog ligustruma, onda prirast neće biti intenzivan pa i rez ne treba biti prevelik. Međutim, vrste poput lovor višnje, fotinije, lovora i sl. traže veći rez nakon početnog tjeranja da živica ne bi ostala rijetka. Budući da fotinija najljepše izgleda upravo u ovo doba godine zbog intenzivno crvene boje mladih izbojaka i listova, orezujte je češće da potaknete izbijanje i rast te dobijete živopisniji izgled.

Vjerujem da ste već uklonili ocvale stapke narcisa i tulipana. Ako niste, uklonite ih što prije da biste spriječili trošenje energije biljke na stvaranje sjemena koje u ovom slučaju nije potrebno. Pustite da lišće potpuno požuti, a zatim lukovice tulipana izvadite, očistite od zemlje i nečistoća te spremite na hladno i mračno mjesto do sljedeće sadnje u kasnu jesen. Lukovice narcisa možete ostaviti u zemlji jer njihove lukovice imaju neugodan miris pa ih male životinje koje žive u tlu ne vole jesti, za razliku od lukovica tulipana. Mjesto na kojem su bile posađene lukovice prekopajte, nagnojite te pustite da miruje do sadnje ljetnica krajem svibnja. Do tada se radujte svakom sunčanom danu, pjevu ptica i promjenama u vašem vrtu.
izvor: Glas Istre ,piše Tatjana Mandić Bulić /HIC

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre