Unesite egzotiku u vaš vrtEgzotična ljetovališta nedostižan su san većine ljudi, ali je njihovo ozračje moguće ostvariti u vlastitom domu! Vrijeme je boravka na otvorenom pa će vas egzotični ugođaj vrta u trenu preseliti na drugi kraj svijeta, gdje je sve prilagođeno odmoru i zabavi.
Sadnja tropskih biljaka poput bambusa, palmi, kaktusa ili orhideja početak je stvaranja ovakvog vrta. Za sve koji ne žele previše zahvata, dovoljna je upotreba bambusa, koji je temelj svakog egzotičnog ugođaja. Primijenite ga kao element ograde, zaštitu od sunca ili elemente namještaja.
Napravite drvenu nadstrešnicu i prekrijte ju bambusom. Stvorit ćete prozračan, zasjenjen prostor u koji je poželjno smjestiti sjedeću garnituru (puno drvo, ratan), iskombiniranu s prirodnim tkaninama živih boja - lanom ili pamukom. Pod nadstrešnice obložite drvenom oblogom, umjesto keramikom ili kamenom, da bi se stvorio kontrast između vanjskih staza i prostora. Povezivanjem elemenata drveta na podu i nadstrešnici ostvarit ćete prostornu cjelinu koja je zasebni element vrta, a služi za odmor i izolaciju.
Za dodatnu zaštitu od sunca upotrijebite zastore oko nadstrešnice, koje ćete pomicati ovisno o dobu dana i raspoloženju. Neka budu u jednoj boji, usklađenoj s bojama tkanine garniture za sjedenje. Preporučljive su svijetle boje, zbog osjećaja prozračnosti i svjetla. Šarenilo nije preporučljivo. U vizurama vrta trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanine.
Tako uređen prostor može se obogatiti dekorativnim svijećama, keramičkim ili drvenim zdjelama prepunim tropskog voća, ćilimima i egzotičnim kipićima. Ako uvodite električnu rasvjetu, lampice i lusteri trebaju sadržavati drvene ukrase.
Upotreba stakla remeti egzotični ugođaj. Ako se odlučite na upotrebu kovanog željeza, uskladite sjedeću garnituru i nadstrešnicu upotrebom istog materijala.
Krevet od kovanog željeza može također postati sastavni element ovakvog vrta. Smjestite ga neovisno o nadstrešnici, u prostor koji će vam pružati ugodan pogled i dovoljno mira. Ako nemate dovoljno prostora za nadstrešnicu, krevet s baldahinom bit će dovoljan za ugodan odmor i egzotični ugođaj!
U vrt stavite veliko kamenje i kombinirajte ga s lončanicama egzotičnog bilja i već zasađenim zelenilom da bi dojam urbane džungle bio potpun. Staze mogu biti drvene, šljunčane ili kamene, važno je da su od prirodnih materijala. Dodatni kipovi i lončanice s trskom uz staze također će obogatiti ugođaj.
Ako je moguće, poželjno je unijeti i elemente s vodom, a idealan je bazen s ribama.
Pripremite koktel s egzotičnim voćem i krenite na dalek put prepun užitaka! (Izabela Galović Ninić, arhitekt) www.interijernet.hr, Glas Istre


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre