Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt


3. kolovoza 2005.
20 AKTIVNOSTI NA KOJE NE SMIJETE
ZABORAVITI U KOLOVOZU

Iako je kolovoz mjesec kada vrijedni vrtlari mogu napokon malo odmoriti i uživati u zelenim, cvjetnim i jestivim plodovima svoga cjelogodišnjeg rada, ipak je i to vrijeme kada u vrtu ima posla. Jer u vrtu uvijek ima posla

1. Uzgojite vodene biljke

Svaka biljka ima svoje potrebe koje će pažljivi vrtlari nastojati ispuniti da bi ona dala maksimum, a oni bili zadovoljni. No, jedan se uvjet, kao što je na primjer stanište, često zaboravlja, pa tako i određena vrsta biljaka gotovo uvijek nedostaje u savršenim vrtovima. To stanište je voda, iako čak i mala vodena površina može zadovoljiti vodene biljke, koje se tako rijetko viđaju, posebice u mediteranskim vrtovima. A mali vodeni vrt uopće nije tako teško napraviti. Sve što vam treba jest pola bačve, cigle, voda i, naravno, malo truda.

2. Posadite jesenske cvjetnice

Nježne jesenske cvjetnice moraju se posaditi sada da bi bile spremne za izložbeni dio u jesen. Najbolje su se pokazale Sterbergia lutea, Colchicum autumnale i Crocus speciosus.

 3. Nahranite ruže i krizanteme

Natjerajte ruže na ponovno cvjetanje, a krizanteme pripremite za jesensku cvatnju dobrom količinom gnojiva za cvijeće.

4. Podvežite penjačice

Penjačice koje su izrasle na sve strane ovoga ljeta trebat će čvrsto vezati kako ih prve jesenske kiše, praćene vjetrovima, ne bi polomile i raznijele.

 5. Zalijte ljubitelje vode

Ljeto je još uvijek u punom zamahu, stoga ne zaboravite redovito zalijevati svoje rododendrone i pierise kojima je voda konstantno potrebna. Nagradit će vas bogatim cvjetovima sljedećeg ljeta.

 6. Razdijelite frezije

Izvadite zemlju i biljke iz posuda i razdijelite veće lukovice koje ćete zasebno posaditi. Možete posaditi i manje u skupinama koje će najvjerojatnije također procvjetati sljedećeg proljeća.

7. Posijte trajnice

Sada je pravo vrijeme za sjetvu trajnica poput achilleae, agastachea, lupina, delfinijuma, lychnia i mnogih drugih. Temperature su idealne za rast, pa će mlade biljčice koje narastu u rujnu i listopadu biti spremne za cvatnju sljedećeg ljeta. Posijte sjeme na površinu i prekrijte ga laganim slojem zemlje. Biljke ne traže veliku vrućinu, ali je važno da se sjeme ne osuši.

8. Pinčirajte

Za dobivanje više cvjetova ili bolje krošnje, vrlo je važno s vremena na vrijeme otkinuti izrasle stabljičice. To će možda malo odgoditi cvatnju, ali ćete dobiti više cvjetova i ljepšu krošnju.

9. Potražite nametnike

Najrazličitije vrste kukaca potražit će hranu u vašem vrtu tijekom kolovoza. Na vama je da ih potražite i nastojite ukloniti. Oni najslabiji dat će se potjerati s malo vode, ali oni uporniji otići će tek nakon upotrebe sredstava protiv nametnika.10. Pobijedite vrućinu

Purpurno i uvelo lišće prvi su znakovi da je vrućina uzela maha u vašem vrtu. Stoga sve biljke na kojima to primijetite premjestite u sjenu i obilno zalijte. Ako odlazite negdje preko vikenda, premjestite sve biljke u posudama u sjenoviti dio vrta i dobro ih zalijte.

11. Zaustaviti kovrčanje lišća

Ako neke biljke poput begonija zalijete usred dana, po suncu, i to preko listova, pojavit će se znakovi kovrčanja lišća. Stoga pripazite kada zalijevate i nikako po lišću.

12. Presadite lukovice

Proljetno cvijeće koje raste u lukovicama sada treba presaditi.
Nježno razdijelite najveće lukovice i smjestite ih u hladni dio staklenika, gdje će ostati dvije do tri godine dok im ne dođe vrijeme cvjetanja.

13. Uklonite procvale cvjetove

Ovo je iznimno važno za brojne ljetne cvjetnice koje su se umorile uveseljavajući vaš vrt. Stoga konstantno uklanjajte procvale cvjetove s pelargonija, verbena, petunija, slatkog graška, dalija i ivančica.

14. Zalijevajte zimzelene

Posvetite posebnu pažnju zimzelenima poput kamelija i rododendrona koji u ovo vrijeme formiraju pupoljke za dogodine. Ako se previše osuše, pupoljci će otpadati i ništa od cvjetanja. Također ih s vremena na vrijeme i nahranite.

15. Posadite neobične salate

Puterica i njezine podvrste nisu jedine salate, posebice za ljetne dane kada upravo one znaju izgledati smežurano, uvelo, imati pomalo gorkast okus, a odlaze i u sjeme. Stoga jednako lako kao i kraljicu salate možete uzgojiti razne neobične vrste koje će u šarenim ljetnima salatama dati specifičan okus. Mnoge od ovih salatnih vrsta su one koje nakon rezanja rastu još brže, zato ih berite što češće i imat ćete ih uvijek svježe. No, nakon nekog vremena ipak se umore, stoga ih je dobro ponovno posijati.

16. Uništite korov

Vrijeme kada sve buja i cvate naravno da je najpogodnije i za stari dobri korov. Ako baš nemate vremena za totalno uništavanje, barem pokidajte cvjetove kako biste spriječili širenje sjemena i razmnožavanje.

17. Pričvrstiti povrće

Rajčice, krastavci i dinje zahvalit će vam na potpori ako im je pružite u doba najbujnijeg rasta. Otežale stabljike pune plodova poduprite štapovima.

18. Sačuvajte sjeme

Vrlo zgodan način uštede, a uz to ste i prilično sigurni da će te biljke ponovno uspjeti na vašem tlu. Stoga pustite jednu ili dvije biljke od određene vrste povrća da procvjeta i ode u sjeme. Nakon toga prikupite sjeme, dobro, dobro ga osušite i spremite u čistu omotnicu. Označite i sačuvajte za dogodine.

19. Uberite plodove

Sada je vrijeme za žetvu. Ne dopustite da vam propadne nijedna rajčica, krastavac, tikvica ili paprika koje ste njegovali čitavo ljeto.

20. Posijte i posadite

Bosiljak, mrkvu, korijandar, cikoriju, kineski kupus, salatu, grašak, radič, mladi luk... Sada je vrijeme za sadnju zimskog kupusa i brokule. Ostavite pedeset centimetara između svake biljčice, a taj prostor iskoristite za salatu.Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre