Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

10. kolovoza 2005.
Mirisni ukras mediteranskoga krajolika
Kao da Mediteran nije već sam po sebi bio dovoljno lijep, Bog mu je kao finalni ukras dodijelio i lavandu, biljku koja nas u ovo doba godine opija svojom ljepotom i mirisom

 


M. Bulimbašić-Botteri

U ovo doba godine brojni su mediteranski vrtovi preplavljeni malenim ljubičastim cvjetićima lavande koji oko sebe šire opojan i bogat miris. Lavandu su u ove i mnoge druge krajeve širom Europe donijeli Rimljani koji su je koristili, među ostalim, i kao kupku. Osim toga, radili su i parfem od lavande, njome su liječili svoje ratne rane i ozljede, a koristili su je i za tjeranje muha i drugih kukaca. Uostalom, lavanda je i dobila ime po latinskoj riječi lavare, što znači prati. Na londonskim ulicama lavanda se počela prodavati u doba slavne kraljice Elizabete, dok je Francuzi još od 17. stoljeća uzgajaju radi proizvodnje parfema.
Ako se odlučujete za sadnju lavande, stručnjaci preporučuju Lavandulu angustifoliju i Lavandulu stoechas kao najpouzdanije vrste za uzgoj iz sjemena. Posijte svježe sjeme pod zaštitom početkom jeseni na temperaturi od 18 stupnjeva Celzijevih. Dok se ne pojave mlade stabljičice potrebno je određeno vrijeme, stoga budite strpljivi. Lavanda uzgojena iz sjemena obično varira u boji i veličini, stoga ako želite baš određenu boju ili visinu, najbolje je da kupite već uzgojene sadnice i posadite ih u svoj vrt. U posljednje vrijeme pojavila se i podvrsta Lavandule stoechas u prekrasnoj tamnocrvenoj boji sa svijetlozelenim listićima.

Redovito podrezivanje
Najvažniji savjet za sve one koji se odlučuju na uzgoj lavande, prema stručnjacima jest: podrežite je odmah nakon što procvjeta. Na taj način ćete ostati bez nekoliko još neprocvjetalih pupova, ali će biljka živnuti. Jednako tako je vrlo važno dobro podrezati biljku početkom rujna kako bi se stigla oporaviti prije dolaska zime.
Lavandino esencijalno ulje se koristi za opekline, ubode i porezotine. Obično se ovo ulje prodaje već razrijeđeno, pa ga je najbolje odmah takvog nanijeti na kožu. No, ako slučajno naiđete na nerazrijeđeno lavandino ulje, nemojte ga stavljati na kožu. Razrijeđeno se ulje inače dodaje u kupke za bolje spavanje, možete njime masirati glavu u slučaju glavobolje, a ako nekoliko kapi stavite na rub posteljine, riješit će vas muha i komaraca.
Možda vam se čini čudnom pomisao da biste jeli lavandu, ali ako na sekundu zaboravite da je ona cvijet i mislite o njoj kao o povrću ili začinu, vidjet ćete kako može biti vrlo ukusna. Tako kulinarski stručnjaci ističu kako se mogu napraviti izvrsni pudinzi od lavandina cvijeta. Za to valja ubrati cvijeće netom prije no što se otvori. Stavite ga u posudu i izmiješajte sa šećerom. Ostavite posudu sa cvijećem lavande i šećerom na prozorskoj dasci mjesec dana i nakon toga ga slobodno koristite u izradi kolača. Cvjetovi lavande su se također koristili za pripravu čaja. Takav je čaj prije spavanja redovito pila engleska kraljica Elizabeta Prva govoreći kako joj je bolji od bilo kakvog sedativa.

Ne voli vlagu
Lavanda je danas vrlo popularna biljka koja se u vrtovima koristi za graničnjake, ukrase i još štošta. Uglavnom će izvrsno uspijevati na sunčanome mjestu uz redovito zalijevanje. Dosta dobro će podnijeti i polusjenu, ako je se ljeti redovito zalijeva. No zimi će joj mnogo više naškoditi vlaga od mraza budući da mrzi da joj je korijenje u neprestanoj vlazi. Stoga bi ljubitelji lavande iz unutrašnjosti morali razmisliti o sadnji lavande u posude u kojima će se sjajno snaći. No bilo gdje je smjestili, od ranog ljeta do kasne jeseni darivat će vam svoje ljubičaste cvjetiće i prekrasan miris, samo ako se s vremena na vrijeme sjetite da je podrežete.


Berba i sušenje cvjetova

Lavandine cvjetove valja ubrati neposredno prije otvaranja za suhoga dana. Jednom kad ste ih ubrali maknite ih sa sunca što je moguće brže. Ovo je uz sušenje u mraku najvažniji čimbenik zadržavanja dobre boje, mirisa i okusa. Vežite cvijeće zajedno u male bukete i sušite ih glavicama okrenutim nadolje. Stavite sve buketiće zajedno u zamračenu sobu koju ne koristite ili prozračni ormar. Ovako povezanima i okrenutima nadolje buketićima se omogućuje bolja prozračnost, a i stabljike će ostati ravne. Kada se potpuno osuše, koristite ih kao mirise za odjeću, tjeranje moljaca ili jednostavno osvježenje kuće ili stana.

Slobodna DalmacijaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre