Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

9.studenoga 2005.
RADOVI U VRTU
Darujte svojim biljkama malč
Umjesto da ih odvedete kozmetičarki, podarite svojim biljkama jesensko tretiranje malčem. Malč će ih zaštititi, poboljšati strukturu tla, a vama olakšati plijevljenje, zalijevanje i borbu protiv nametnika. Uz to je većina malčeva dekorativna jednako kao što je i praktična
priredila Mila BULIMBAŠIĆ-BOTTERI

Baš kao što ste s pojavom hladnijih večeri na svoj krevet prebacili još jednu deku ili topliji prekrivač, tako će i vaše biljke zahvalno dočekati ako im u ovim jesenskim danima prebacite dodatni ili potpuno novi sloj malča. Za sve koji još uvijek ne znaju ponovimo da malč štiti biljke, poboljšava strukturu tla, a vama olakšava plijevljenje, zalijevanje i borbu protiv nametnika. Uz to je većina malčeva dekorativna jednako kao što je i praktična.
Organske malčeve treba posuti po površini tla jednom ili dvaput godišnje kako bi zadržali dubinu. Uz to zemlja treba biti topla i vlažna kada nanosite malč, stoga je najbolje, ako već niste, to učiniti dok još traju ovi topli jesenski dani. Ako zakasnite, učinite to s prvim toplim proljetnim danima, samo prije toga očistite zemlju od korova. Kada nanosite malč, nemojte ga posuti točno oko biljaka, nego ostavite ovratnik kako bi voda mogla doprijeti točno do biljaka i kako biste spriječili truljenje.
Malč će pokupiti svu vodu iz lagane kišice, stoga po suhome vremenu morate dodatno zalijevati kako vam se biljke ne bi osušile. No to je samo jedna mana malča koji inače ima toliko vrlina da ih je teško i pobrojiti. Evo samo nekih od njih.
Organski malčevi truleći stvaraju humus koji, kada se spoji sa zemljom, prozračuje teška tla, a obogaćuje ona lagana. Humus je spužvast i zadržava vlagu, dok malč na površini sprječava isparavanje koje stvaraju vjetar i sunce. Debeli sloj malča štiti od leda, a površinu tla od stvrdnuća, erozije i rasipanja zemlje za vrijeme teških kiša. Malč sprječava sezonski korov da se razvije, dok je trajni lakše izvaditi iz vlažnoga tla.
U malčiranome tlu mnogo je lakši i brzi razvoj crva, što znači da zemlja profitira od koncentriranih hraniva sadržanih u crvima. Malč smanjuje utjecaj ekstremnih temperatura na tlo, a smanjuje i gubitak topline preko noći.


HUMUS

Organski malčevi truleći stvaraju humus koji, kada se spoji sa zemljom, prozračuje teška tla

VODIČ KROZ VRSTE MALČEVA

Rasuti organski malčevi

Komadići kore drveta su atraktivni, dugo traju i izvrsni su za gredice i stazice u vrtu, iako su možda malo skupi.
Komadići kakaovca također izvrsno izgledaju, nemaju nikakvih nametnika i bolesti, a i mirišu na čokoladu, no problem s njima je u tome što su skupi, a i ne preporučuje ih se koristiti ako imate psa koji će ih sasvim sigurno pokušati pojesti.
Vrtni kompost je, s druge strane, besplatan, posebice ako je iz vašeg vrta, nahranit će vam zemlju, ali će prilično sigurno sadržavati korove.
Pokošena trava jednako je hranjiva, a i zgodna je za posipanje oko voćaka i grmova, no također može biti problema s korovom.
Otpalo lišće nahranit će zemlju, ali i u ovom slučaju može biti problema sa sjemenom korova ili čak bolestima.
Organsko gnojivo je jeftino rješenje koje će poboljšati kvalitetu zemlje, od čega će zasigurno profitirati voće i povrće, ali također može sadržavati sjeme korova.
Kompost od gljiva je isto tako jeftin i hranjiv. Podebljat će lagana tla i rastresti teška tla, ali će povećati pH u obje vrste.
Slama je također jeftina i hranjiva, ali izgleda vrlo neuredno, stoga je koristite samo oko voća i povrća.

Rasuti neorganski malčevi

Šljunak je jeftin, atraktivan i trajan, međutim teško ga je održavati čistim i rasipat će vam se oko biljaka. Stoga se preporučuje stavljati ga samo oko nekih biljaka kako bi vam bilo lakše održavati red.
Obluci su vrlo atraktivni, gotovo da djeluju umjetnički, no ako ih nećete skupljati po obližnjim plažama, onda su i prilično skupi. Ako ih stavljate, postavite ih oko ukrasnih stabala.
Komadići stakla su veseli i moderni, ali skupi. Stavite ih na vrh posuda.
Škriljevac je jeftin materijal, obično sive boje, koji poljubičasti i zasvijetli po kišnome vremenu. Stavite ga u gredice ili na vrh posuda kako biste postigli orijentalni izgled.

Prekrivači od malča

Papir je jeftin materijal, ali na žalost kratkoga vijeka, a i izgleda puno bolje kada se pomiješa s nekim drugim malčem.
Sintetika je jeftina, a i najbolja je za čišćenje velikih područja s trajnim korovom.
Plastični prekrivači su prilično skupi i trajni, a mogu se koristiti sami ili ispod nekoga drugog malča.
Membrana protiv korova je idealna za plodove budući da, za razliku od plastike, propušta vodu, ali je i prilično skupa.Slobodna DalmacijaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre