Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

29. kolovoza 2006.
VRIJEME ZA... Skladištenje krumpira
Najveća pogreška - vađenje nezrela krumpira
Autor Alen Cerović
Uoči sezone vađenja krumpira na krumpirištima se čini najveća pogreška vadi se još nedozreo krumpir, odnosno pokožica gomolja nije još dovoljno očvrsnula i guli se. Počinje se stvarati kad cima prirodno odumre ili kad je uništimo kemijski ili mehanički. Ako se krumpir ne vadi za neposrednu potrošnju nakon uništenja cime, gomolje valja u tlu ostaviti barem još 15 dana. To se čini da bi pokožica gomolja očvrsnula te da se ne bi gulila. Zrelost gomolja provjerava se tako da gomolj, držeći u ruci palcem druge ruke, pokušamo oguliti pokožicu gurajući palac prema naprijed. Ako ne uspijemo oguliti pokožicu, gomolji su spremni za vađenje.

Zrela pokožica gomolja vrlo je važna za skladištenje krumpira. Takav krumpir može se dulje čuvati, manje krumpira dehidrira, a ulaz patogenih mikroorganizama u gomolje smanjen je te se smanjuje i broj gomolja koji trule zbog skladišnih bolesti. Ako vadimo nezrele gomolje, krumpir će se u skladištu prije smežurati, bit će više trulih gomolja, doći će i do ranijeg klijanja krumpira zbog velike vlage u njemu te on u skladištu neće moći dugo potrajati.

Izvađen, krumpir je najbolje ostaviti nekoliko dana na zračnom, zamračenom mjestu da se prosuši. Nikako ne smije biti izložen izravnoj svjetlosti jer bi pozelenio. Prije skladištenja kontrolirajte gomolje i odvojite oštećen, jako prljav i bolestan krumpir, koji je najbolje odmah upotrijebiti. Potom se krumpir sprema u vreće ili stavlja u prostor predviđen za skladištenje. Ne smije biti poslagano više od šest vreća jedna na drugu jer bi se gomolji u donjim vrećama mogli oštetiti te oboljeti od skladišnih bolesti. U prostor predviđen za spremanje krumpira gomolji se skladiše do visine od 1,5 m.

Tako spremljeni gomolji neće se oštetiti na dnu, a sama masa imat će optimalno provjetravanje, što je važno u kasnijoj fazi skladištenja. Uskladišteni krumpir provjeravajte više puta tijekom skladištenja te često kontrolirajte temperaturu u skladištu. Najbolja je 4 - 8°C. Postiže se provjetravanjem ili zagrijavanjem skladišta ako su temperature previsoke ili preniske.

Preniske temperature uzrokuju slatkoću krumpira u jelu, a previsoke prerano klijanje i isušivanja gomolja. Provjetravati se mora i kad je temperatura su kladištu optimalna, zbog toga jer krumpir diše pa dolazi do povećane koncentracije ugljikova dioksida, što opet ima za posljedicu klijanje i isušivanje gomolja.

Ako nemate mogućnosti skladištiti krumpir na taj način, bolje da ga pospete preparatima za sprečavanje klijanja. Oni djeluju tri mjeseca, a nakon toga postupak valja ponoviti.

Večernji list (www.vecernji-list.hr)Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre