Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

17. studenoga 2006.
Prvi koraci u ekološku poljoprivredu
Shvatit ćete da postoje različiti načini provedbe i uzgoja poput permakulture, biodinamičke proizvodnje i suvremene ekološke proizvodnje. Uvjerit ćete se vrlo brzo da su razlike značajne, ali da je svima isti cilj: vratiti prirodi ono što joj oduzimamo.

Mr.sc. Vlasta Radoičić, savjetnica za ekološku proizvodnju i tajnica udruge Bio Istra
Jesen, sredina mjeseca studenog. U obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima širom Istre u vrtu-povrtnjaku bere se endivija ili skupljaju dunje i japanske jabučice. U podrumima se skladišti mlado maslinovo ulje ili se obavlja prvo pretakanje vina, dok u kuhinjama naveliko započinje prerada plodova zemlje - priprava zimnice. Nagovještaj hladnog vremena radove na polju ograničava na pripremu tla za drugu godinu ili popravak armatura.
U ovo vrijeme kad je jesen iznimno topla i vlažna, a sunce mami na šetnju, netko će napraviti đir po šumi. Pronaći će pokoju gljivu, ili tartuf, prikupiti raznovrsno ljekovito bilje, pa kad se u sumrak vrati na večeru, sjesti pred ognjište i razmišljati o planovima za drugu godinu.
Ljepota istarske prirode još uvijek mami da ju sačuvamo - zelena travica koja prkosi temperaturama, prvi mraz kao ispletena košuljica koji nam vidokrug čini krhkim, grije nam srce i nekako nam spontano dođe da spriječimo daljnje uništavanje. I možda je to upravo trenutak kada se budi želja za promjenom odnosa prema prirodi i mogućim prijelazom na proizvodnju >zdrave hrane< kao načina očuvanja prirodnog ekosustava. Rado bih Vam pomogla da prve korake od tradicionalne i/ili konvencionalne poljoprivrede prema suvremenoj ekološkoj proizvodnji načinite s lakoćom i veseljem. Evo nekoliko početnih savjeta.

Savjet 1

Potražite najbližu udrugu kojoj je cilj promicanje ekološke poljoprivredne proizvodnje hrane i razvoj ruralnog prostora ekološkim načinima. Agroturist Vodnjan, Bioagro Buje, Bio-Istra Poreč, udruga Duge Čakovec-Labin, EKOP-Istra Pula, Pineta Labin, udruga Žive zemlje Zagreb-Umag. Učlanite se!

Savjet 2

Zatražite besplatne informacije, brošure, knjige, literaturu, zanimljive internet stranice, obiđite jednog ili više proizvođača da dobijete uvid u složenost problematike ekološke proizvodnje hrane. Obiđite biblioteke!

Savjet 3

Ukoliko ste zaista zainteresirani za ekološku proizvodnju na raspolaganju su Vam u našoj županiji besplatni savjeti savjetnika HZZPSS-a (Hrvatski zavod za poljoprivredno-savjetodavnu službu) - podružnica Pazin (052/615-014) ili privatne savjetodavne službe npr. one u udruzi Bio Istra (052/431-992) koja provodi županijski program proizvodnje biohrane. Dobar savjet štedi i vrijeme i novac.

Savjet 4

Prošećite svojim vrtom, imanjem, okućnicom. Zaklopite oči i zamislite potencijalne mogućnosti. Pozovite savjetnika na terenski obilazak da Vam pokaže kako se uzima uzorak zemlje za pedološku analizu. Iskoristite njegovu prisutnost da preispitate vlastiti razvojni projekt, pitajte ga za mišljenje o tome odgovara li nagib terena, kvaliteta zemlje, temperature, udaljenost od prometnica,.Odnesite uzorak tla na analizu.

Savjet 5

Sjednite s članovima obitelji i proučite prikupljene materijale. Neka djeca pretraže stranice na internetu i raspravite sve mogućnosti. Ubrzo ćete shvatiti da su pojmovi >biološka, organska, organsko-biološka i ekološka< sinonimi za proizvodnju >zdrave hrane<, u Hrvatskoj legislativi definiranoj kao >ekološka proizvodnja prehrambenih i poljoprivrednih zakona<. Shvatit ćete da postoje različiti načini provedbe i uzgoja poput permakulture, biodinamičke proizvodnje i suvremene ekološke proizvodnje. Uvjerit ćete se vrlo brzo da su razlike značajne, ali da je svima isti cilj: vratiti prirodi ono što joj oduzimamo.
Toliko s prvim savjetima. U sljedećem broju bit će riječi o tome što je ekološka proizvodnja, kako se uključiti u kontrolirani sustav radi poticaja, tko je nadležan i tko provodi kontrolu, gdje načiniti pedološku analizu (analizu tla) i kako odabrati lokaciju i kulturu.
Glas Istre (www.glasistre.hr)


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre