Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt


VRT U KUĆI
Balkon u cvatu
Cvjetno proljeće najavljuju rascvala stabalca četiriju otpornih biljki koje lijepo uspijevaju i u cvjetnim posudama
Tijekom jeseni dovoljno je nabaviti sadnice mimoze, edgeworthije, calicanta i viburno tina, pa od siječnja do ožujka uži vati u ljepoti njihovih rascvjetanih cvjetića. Kad rijetko koja cvjetna vrsta cvate, njihove su grane prepune cvjetića koje svatko mora zapaziti zbog lijepih boja i ugodna mirisa. Čim početkom ožujka prestanu cvjetati nekima je potrebno podrezati grane, te prema potrebi biljke iz manjih presaditi u veće posude i brižno njegovati do idućeg cvjetanja.

Mimoza Toplih zima poput ove, mimoza će u Dalmaciji procvjetati početkom veljače. No uz uvjet da cvjetnu posudu držite na sunčanom i od vjetra zaklonjenom mjestu. Jednom na tjedan stabalce prskajte mlakom vodom, a nakon cvjetanja zalijevate svakog trećeg i ljeti svakog drugog dana. Pazite da od lipnja do kolovoza jednom na mjesec mimozu gnojite, jer je i to jedan od preduvjeta da sadnica od metra za tri godine bude dvostruko viša.
Edgeworthia Ubraja se u biljke koje lijepo cvjetaju na području umjerene klime, pa odveljače do ožujka balkone rese grozdovi njenih bijelih cvjetića koji su oblikom nalik na zvončiće. Cvjetnoj posudi edgeworthije morat ćete osigurati mjesto zaklonjeno od vjetra i izložiti je suncu samo tijekom prijepodnevnih sati. Ako ste kupili sadnicu visoku 70 centimetara, sigurno će za godinu dana narasti još 30 centimetara. Zanimljivo je da propupa tijekom jeseni, pa ju je za oštrih zima preporučljivo držati na ostakljenim verandama. Zalijeva se jednom na tjedan, a ljeti svakodnevno.

Calicanto Izuzetno je izdržljiva biljka i ne smeta joj hladnoća, te zato tijekom siječnja i veljače cvjeta žutocrvenim cvjetićima. Zanimljivo je da sadnica prvu godinu uzgoja naraste do metra, a iduću još toliko. Kad u ožujku prestane cvjetati nužno joj je podrezati grane i otad je zalijevati svaka tri dana. Tako sve do listopada kad propupa, a to je znak da je morate svakodnevno zalijevati. U svibnju se preporučuje biljku još i gnojiti.

Viburno tino Zimzelena je vrsta koja cvjeta od prosinca do ožujka, brzo se razgrana i u vis naraste do metra. Zimi je treba držati na sunčanu mjestu, dok joj tijekom vrućih dana više odgovara hlad. Do kraja ožujka morat ćete je zalijevati jednom na tjedan, a od lipnja svakoga dana. Pritom posebno pazite da se voda ne zadržava u zdjelici ispod posudice. [M. Đaković], VjesnikVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre