Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

14. ožujka 2007.
MOJ VRT
20 HIT biljki
Prestižni engleski vrtlari predlažu da izabrano i kultivirano šumsko i poljsko cvijeće, te grmlje krasi lijehe cvjetnjaka cijele godine
O točni cvjećari nastavljaju s vjekovnom tradicijom i vrt svake godine uređuju s mnogo ljubavi. Pomno biraju sadnice, jer o tome ovisi izgled lijehe i cvjetnjaka kad biljke narastu i procvjetaju. Iako je različitost pri izboru preporučljiva, treba paziti da posađene biljke čine skladnu cjelinu. Engleski vrtlari u tome imaju zavidno iskustvo, pa iz godine u godinu (baš kao i modni dizajneri) osmišljavaju drukčiji izgled cvjetnjaka. Tako za ovu predlažu >uređenje< gredica sa 20 trendovskih vrsta. No to ne bi bila novost da na tom popisu nisu izdvojene i kultivirane šumske i poljske biljke. Međusobno se razlikuju visinom i debljinom stabljika, gustoćom grana, oblikom i bojom listova i cvjetova, a naizmjence će cvjetati i cvjetnjak krasiti do iduće godine.

GERANIUM PSILOSTEMON

Snažna je podvrsta koja se od drugih geranija razlikuje snažnom stabljikom i jednostavnim i uočljivim purpurnim cvjetovima.

ALCHEMILLA MOLLIS
Za tu grmoliku biljku gustih grančica, te mekanih sivo zelenih listića i cvjetića boje limete ima mjesta u svakom vrtu.

HELLEBORUS X HYBRIDUS ORIENTALIS
Pozornost privlači cvjetovima nježnih latica bijele i ružičaste boje, te dugim prašnicima.

ARTEMISIA POWIS CASTLE

Listovi te grmolike biljke su veliki i zeleno srebrne boje, a krase je zelenožuti cvjetići. Sadi se na mjestima izloženima suncu.

ASTER FRIKARTII MONCH
Na 60 centimetara visokoj stabljici od lipnja do listopada cvjetaju plavoljubičasti cvjetići koji su kopija ivančice.CAMPANULA PERSICIFOLIA

Zbog tankih i visokih stabljika taj cvijet nikom nije zanimljiv, ali sve se mijenja kad procvjetaju ljubičasti ili bijeli zvonoliki cvjetovi.

PAPAVER ORIENTALE
>Beauty of Livermere< Čaške i te vrste maka su istaknute. Latice su svilenkaste i tanke i jarko crvene boje, a krase vrh stabljika viših od metra.

STIPA TENUISSIMA
Razbarušen je i travnat grm koji istaknutom mekoćom stabljika mami da ga se dotakne. Inače je neizostavna sadnica pedantno uređenih engleskih parkova.

ERYNGIUM BOURGATII
Taj je latinski naziv službeno ime za čičak plavih cvjetova koji inače raste na livadama i uz seoske

staze. Verbascum gainsborough Mnogim je ljubiteljima cvijeća to najšarmantnija ljetna cvjetna vrsta. Ljupki cvjetići boje lavande, svijetloplavi, ružičasti i bijeli otvaraju se duž visokih stabljika i zbog toga su uvijek primijećeni.

SANGUISORBA OBTUSA
Grmolika je biljka mekane stabljike i listova nalik na noževe. U doba cvatnje ispune je tamno ružičasti uski i razbarušeni cvjetovi poput četke.

RUDBECKIA FULGIDA X DEAMII
Ta vrsta rudbekije potkraj ljeta procvjeta žutim cvjetovima koji neke podsjeća na obojenu ivančicu.

ANEMONA >SNJEŽNA KRALJICA<
Sadi se u jesen, a od nama poznatih vrsta razlikuje se iznimno viskom stabljikom. Cvjetovi su joj snježno bijeli,

a lijepo uspijeva na sunčanim mjestima i u sjeni.

PRIMULA VULGARIS
Nekad su u rano proljeće samo gusto poredani žuti cvjetići jaglaca na mini stabljikama ispunjavali livade, a danas u to doba kultivirani jaglaci raznobojnih latica rastu i na vrtnim gredicama.

GALANTHUS NIVALIS
Ni visibaba više sredinom zime ne cvjeta samo u šumarcima i livadama nego i u cvjetnjacima.

FRITILLARIA MELEAGRIS

Zbog cvijeta nalik na tulipan prozvali su ga divljim tulipanom. Latice su mu čudesne ljubičastocrvene boje i prošarane ili jednobojne bež.

CROCOSMIA SOLFATARE

Najljepši je ukras cvjetnjaka ljeti i u ranu jesen kad je taj grmolika biljka načičkana jarko žutim ili jantarnim cvjetovima.

EUPHORBIA PALUSTRIS
Taj je grm zanimljiv zbog neobičnih listova žutozelene boje koji izrasli jedan do drugog podsjećaju na nacrtan cvijet.

ASTRANTIA MAJOR
Livadno je cvijeće čiji neobični cvjetovi podsjećaju na zamišljene biljke s drugih planeta.

ARUM ITALICUM PICTUM

Tijekom zime i proljeća ures su mu tamnozeleni listovi prošarani bež ornamentima, a u i ljeto i jesen okiti se i crvenonarančastim bobicama.

Marinka ĐAKOVIĆ,Vjesnik

VjesnikVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre