Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

29. svibnja 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Ekološki kupus i rukola - spoj tradicije i mode
Suvremenost ekološke poljoprivrede ogleda se i u odabiru kultura. Tako se npr. uz tradicionalne (kupus, rajčicu, luk) kao odgovor na zahtjevno tržište i modu sve više uzgaja povrće poput rokule, batata, mini-rajčice i začinskog bilja

Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Kiša koja je pala prouzročila je pravu radost svakom proizvođaču povrća. Toliko se dugo očekivala da je ipak mogla i malo izdašnije natopiti njive. Bilo kako bilo čini se da se ekološki povrtnjak drugačije zeleni. Ravnomjernije i nekako prirodnije. Različite salate, radič i rokula (o uzgoju koje možete nešto više pročitati u bio-smjernicama) odjednom bujaju i daju svakodnevni urod. Tek presađene nježne biljke naočigled jačaju. Bez obzira što nije uobičajeno, još uvijek je dobro vrijeme za sadnju kupusa. U kasnim će ljetnim mjesecima on krasiti vaš vrt zelenim glavicama, pa se prihvatite posla što prije. Mislite li da u nešto niste sigurni, provjerite znanje kod stručnjaka i/ili pročitajte naše savjete. Trebate li daljnju pomoć zovite ili potražite odgovore na nekoj od internet stranica o eko-proizvodnji čija vam imena navodimo u info-bloku.

Info-blok

Zaključke radionice na temu ekološka poljoprivreda u Istri, održane 22. svibnja u Pazinu, nastojat ćemo Vam prenijeti nekom drugom prilikom. Predlažemo da se sami interesirate, direktnim telefonskim pozivom, te na taj način demantirate prikazan manjak interesa za eko-proizvodnju. Za razliku od Istre, ostatak Europe već se prilično dobro izborio za mjesto na tržištu, na što ukazuje i manjak tržnog viška ekološke proizvodnje (www.poslovniforum.hr, www.seljak.hr, www.poljoprivreda.info, www.ziva-zemlja.hr). Najavljujemo održavanje Biofach Chine, najvećeg svjetskog sajma ekoloških proizvoda, koji će se održati u Kini od 31. svibnja do 2. lipnja. Povrh toga izdvajamo neke od hrvatskih i svjetskih korisnih linkova tematike eko-proizvodnje: www.kebet.net, www.help.hr, www.acresusa.com, www.orgprints.org, www.organicagcentre.ca, www.mywire, www.soilassociation.org, te svakako najvažnije stranice: www.ifoam.org i www.fao.org/ORGANIC/.

Bio-smjernice ciklusa uzgoja rukole

Eruca sativa, rukola, rikula, rikola, rokula, riga sinonimi su iste, jednogodišne zeljaste biljke iz porodice kupusnjača, čiji su listovi u posljednjih par godina >trendovi< suvremene europske gastronomije. Ova mediteranska biljka (najčešće samonikla u našem prostoru) listova specifičnog gorkasto-aromatičnog okusa (zbog izotiocianata, estera maslačne kiseline i sumpora) obiluje mineralima (Ca, Mg, Fe, K, P) i vitaminima (C, A, K). Konzumirana kao sirova (najčešće kao salata) dobar je regulator probave. Specifični okus mladih listova svrstava je u moderne ekološke proizvode koji postižu izuzetno dobru tržnu cijenu. Uzgajajući rigu bit ćete u trendu.
Rukola se relativno jednostavno uzgaja. Za rast i razmnožavanje nema prevelike zahtjeve za toplinom, a i otporna je na mraz. Dobro uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim tlima neutralne reakcije. Ipak, zasaditi ju je najbolje na osunčanim terenima, tako da se može ubirati već nakon 40 dana. Problemi s bolestima i štetočinama vrlo su rijetke, tako da ju je dovoljno jednom do dva puta preventivno tretirati preparatima koji prihranjuju, jačaju imunitet i imaju zaštitna svojstva (primjerice bio-defenda). Rukola se sije u prethodno pripremljeno tlo (stajnjak i mineralno brašno) na međuredni razmak od 25 cm, tj. razmak u redu 3-5 cm. Uz dobro zalijevanje, redovitu berbu i sukcesivnu sjetvu iz 1.5 -2 kg/ha sjemena ostvaruju se prinosi od oK 20-25 t/ha. Predlažemo da zaradu izračunate sami.

Savjet 1 - kupus nezaobilazna zelena glavica svakog eko-vrta

Kupus, Brassica oleracea, tradicionalno je nezaobilazna kultura istarskog eko-vrta. Ta zelena glavica, koja zahtijeva četverogodišnji plodored, dobro raste na tlu na kojem su prethodno rasle mahunarke (grah, grašak), odnosno krumpir i paradajz. Savjetujemo da ga uzgajate na vlažnim i prohladnim područjima (negdje blizu hlada voćnjaka ili blizine lokvi) na umjerenim do blago kiselim tlima prethodno dobro pognojenim stajnjakom (40 t/ha).

Savjet 2 - susjedi koji štite kupus

Kupus dobro raste u blizini paradajza, graha ili luka. Savjetujemo ipak da spriječite pojavu bolesti i štetnika odabirom jakih začinskih biljaka u blizini kupusa. Naime blizina kadifice, kamilice i dragoljuba od vašeg će vrta napraviti pravi mali cvjetnjak s funkcijom zaštite. Metvica na primjer odbija kupusnog bijelca, timijan muhu, dok će pelin, žalfija, ružmarin i kadulja svojim mirisom znatno smanjiti napad kupusove sovice.

Savjet 3 - gnojidba i sadnja

Kako je vrijeme sjetve ranog kupusa daleko za nama, promijenjeni klimatski uvjeti sugeriraju da već sad počnemo presađivati kasne sorte. Kako bi urod bio dobar dobro je zaorati zreli stajnjak u količini 20-30 t/ha na dubinu od 25 cm odmah po ubiranju prethodne kulture, dodati oko 350 kg sirovog fosfata, te 300 kg 40-postotne kalijeve soli. U ovo vrijeme savjetujemo vam da kupus presadite u vlažno tlo na razmak od 50 cm u redu, odnosno 70 cm međuredno. Time dobivate sklop od 30.000 biljaka po hektaru koje ste posadili ručno (s pomoću dobrih susjeda) ili sadilicom.

Savjet 4 - zaštita pijanim pripravkom

U ekološkom se uzgoju općenito strahuje od manjka učinkovitih metoda zaštite. Zato predlažemo da proučite pripravu preparata od češnjaka, buhača i ljutih papričica. Savjetujemo vam također da nabavite Thuricide (Bacillus thuringiensis) u slučaju da napadnu gusjenice. Dodatkom 0.5-1 posto šećera pojačat ćete učinak. Kao drugi učinkoviti insekticid predlažemo primjenu pijanog pripravka. On se priprema od 0.1 posto buhača, 1-3 posto sapuna i dva posto 90-postotnog špirita uz 300 l/ha vode. Njime je dovoljno tretirati dva puta tijekom uzgoja. Ne bojte se, kupus neće biti pijan već će u kiselom obliku zbog veće količine suhe tvari i vitamina C (kao rasol) imati još bolji učinak.

Savjet 5 - ubiranje plodova

Pripremite se da očekivani prinos od 50 t/ha berete ručno pa nemojte pretjerivati s količinama, a svakako ostanite u dobrim odnosima sa susjedima. Ne zaboravite također da se kupus bere u fazi kad su glavice čvrste. Zbijeni listovi teže se kvare, zato mu pustite vremena da se dobro oblikuje. Pustite ga da raste. Nećete požaliti.


Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre