Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

4. lipnjanja 2007.
UREĐENJE VRTA
Šareno ili jednobojno? Svejedno, samo neka je cvjetno
Nemojte se razočarati ako isprva ne uspijete. S biljkama je kao s ljudima, neki će uvenuti bez njege i pažnje, a druge će ugušiti prevelika briga. Da se to ne desi s vašim šarenim ljubimcima, slijedite upute struke i slušajte srce
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
Prekrasno je to proljeće, cvjetno i raspjevano, kako u duši tako i u prirodi. Nakon zimske pauze, monotonije i sivila renesansa je za sva osjetila. Zato ne čudi poriv u svakome od nas da upravo u to godišnje doba boravimo što više u prirodi i na svježem zraku. Ako uz to imamo i vrt u kojem ćemo moći nesmetano uživati, tim bolje. To nam pruža mogućnost da prostoru damo osobni pečat i isprobamo vlastitu kreativnost.
Možemo početi sa svega nekoliko kvadrata kako bismo bili sigurni da nećemo pogriješiti. Pa ako i pogriješimo, nema veze. Uvijek možemo pokušati ponovo. I tko kaže da upravo naša smjela kombinacija nije dobitna! Važno je da se nama sviđa i da u njoj uživamo. Da svaki put pogledom na našu cvjetnu gredicu osjetimo ushit i ispunjenje. A da bi rezultat opravdao očekivanja, važno je ipak poštivati struku i nekoliko osnovnih pravila.

Kaskadna sadnja
Jedno od najvažnijih pitanja koje si moramo postaviti pri odabiru biljnih vrsta jest da li je naša gredica na suncu ili u sjeni. Neke vrste dobro podnose sve uvjete, ali su neke vrlo osjetljive ako im ne odaberemo odgovarajuće stanište. Tako će npr. begonija dobro uspijevati i na suncu i u polusjeni, dok će vodenice tražiti sjenovita područja. Begonija je vrsta koja će pružiti ugodu iz više razloga, jer osim što je prilagodljiva s obzirom na sunce, boja njenog cvijeta varira od bijele do intenzivno crvene. Listovi joj mogu biti crveni ili zeleni čime možemo postići dodatni efekt. Vrlo česta na našim cvjetnim gredicama je i petunija, dama sa zvonolikom haljinicom u širokom spektru boja. Nalazimo je u bijeloj i krem boji te svim nijansama plave i crvene, od ružičaste do purpurno ljubičaste. Vrlo je zahvalna za sadnju na većim površinama, gdje moramo paziti na kombinaciju boja. Iako je u prirodi sve dozvoljeno, ipak je oku ugodnije kad se boje usklade. Uz bijelu boju možemo posaditi biljku bilo koje boje cvijeta, ali će uz plavu bolje pristajati narančasta, a uz crvenu npr. žuta. Pri sadnji svakako vodite računa o visini pojedinih vrsta. Više biljke uvijek sadite straga, a niže sprijeda. Takvom kaskadnom sadnjom će sve sadnice doći do izražaja u jednakoj mjeri.
Također imajte na umu da boje poput plave, ljubičaste pa i bijele daju dojam hladnoće pa nemojte pretjerati s njima. Naprotiv, cvjetovi žute, narančaste i tonova crvene boje daju toplinu pa su pogodni za veće površine gdje neće djelovati preagresivno. U tim bojama najčešće srećemo kadificu (tagetes) koja će nas uveseljavati svojom bogatom cvatnjom tijekom cijelog ljeta. Bitno je samo ocvale cvjetove skidati odmah po cvatnji kako biljčica ne bi nepotrebno trošila snagu na stvaranje sjemena već je usmjeravala na bogatiju cvatnju. Isto treba činiti i sa surfinijama i već spomenutim petunijama kako bismo dobili kompaktniji i bogatiji grm. U protivnom, nerijetko se dešava da se biljke krajem ljeta izduže i djeluju siromašno i istrošeno.
Priča ne bi bila zaokružena kada ne bismo u ovom kontekstu spomenuli svima nam dobro znane đirane (pelargonije). Omiljena vrsta našega podneblja dobro će se prilagoditi gotovo svim uvjetima. Jedino ne voli sjenovite položaje, dok će na suncu, naravno uz puno vode i hranjiva, imati efektnu cvatnju. Biljka jednostavnih ili duplih cvjetova, zelenog ili šarenog lišća, visećeg ili uspravnog rasta, uvijek je dobra za naše podneblje. Uobičajeno ih je saditi u žardinjere, ali iz iskustva, mogu vam savjetovati i sadnju u vrtnu gredicu. Uspravne đirane posadite centralno, a uz rub gredice puzajuće sorte i bit ćete ugodno iznenađeni kombinacijom.

Budite strpljivi

Neposredno po sadnji možete dobiti dojam da su biljčice uvenule ili izgubile nešto od svoje prvotne ljepote kad ste ih kupili. To je prilično česta i normalna pojava jer biljčice iz idealnih plasteničkih uvjeta dolaze na jako sunce, vjetar i tlo koje nije bogato hranjivima kao ono u kojem su rasle. Stoga budite strpljivi i ne odustajte. Nastavite li s brižnom njegom, biljčice će vas nagraditi eksplozijom cvijeta nedugo po sadnji. Okopavajte ih redovito (jednom tjedno) kako biste izbjegli stvaranje pokorice na tlu koja nastaje kao posljedica zalijevanja. Okopavanje je bitno da bi se omogućilo kvalitetnije snabdijevanje vodom i hranjivima jer je vaše cvjetajuće prijatelje neophodno često prihranjivati kako biste dobili bogatu cvatnju. Za tu svrhu koristite gnojivo u granulama ili otopljeno u vodi, ovisno o vrsti gnojiva. U našim se agrarijama mogu naći razni preparati za poboljšanje i produženje cvatnje pojedinih vrsta. Ovisno o vrsti, odlučite se za adekvatan preparat.
Budući da je zalijevanje mjera koju ćete najčešće primjenjivati, možda ne bi bilo loše da razmislite o postavljanju sustava za zalijevanje. Ne mora biti kompliciran i skup. Dovoljno je kroz cvjetnu gredicu provući perforiranu cijev koja će svojim kapanjem omogućiti dostatnu vlagu. Sa sustavom ili bez njega, zalijevanje uvijek provodite u rana jutra ili kasno navečer kada se zemlja dovoljno ohladila od visokih ljetnih temperatura. Tako ćete izbjeći nepotrebno isparavanje vode u dodiru s tlom koje za posljedicu ima >ofurene< biljčice. Kako biste svoje ljubimce lišili nepoželjnih susjeda-korova, osim gore navedene mjere okopavanja, možete po površini nanijeti koru drveta. Ta se mjera naziva malčiranje i provodi se u sloju od 1 do 2 cm. Na taj se način čuva vlaga, onemogućuje rast korova, a dobit' ćemo i dobar vizualni efekt. Što je kora grublja, to je kvalitetnija.
Osim uobičajenih, gore navedenih vrsta, na tržištu možemo naći nove koje su pogodne za sadnju u vrtovima. Iako pružaju fantastičnu ugodu, imajte na umu da su sorte koje dolaze u izvornoj boji uvijek otpornije i manje zahtjevne za uzgoj, a one neuobičajene boje cvijeta ili lista za pojedinu vrstu puno osjetljivije. No neka vas to ne spriječi da eksperimentirate. Samo se nemojte razočarati ako isprva ne uspijete. S biljkama je kao s ljudima. Neki će uvenuti bez njege i pažnje, a druge će ugušiti prevelika briga. Da se to ne desi s vašim šarenim ljubimcima, slijedite upute struke i slušajte srce. A da trud ne bi bio uzaludan, iskoristite svaki slobodan trenutak i pružite ugodu svim osjetilima te uživajte u svom vrtu od proljeća do jeseni.

Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre