Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

6. lipnja 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Ekološki uzgoj koza - blago ili donkihotovska avantura?
Slijediti pravila ekološke proizvodnje u kozarstvu, a osobito u proizvodnji ekološkog sira, ponekad sliči borbi s vjetrenjačama, no predlažemo da, uz dozu optimizma, pročitate ovotjedne savjete i bio-smjernice; možda vas nova znanja ohrabre i za ulazak u proizvodnju
Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Kako je koza oduvijek bila >istarsko blago<, savjete o ekološkom stočarstvu započet ćemo upravo s ovom plemenitom životinjicom koja je simbol Istre. No slijediti sva pravila ekološke proizvodnje u kozarstvu, a osobito u proizvodnji ekološkog sira, ponekad sliči borbi s vjetrenjačama (posramio bi se i sam Don Quijote). Predlažemo da uz dozu optimizma pročitate ovotjedne savjete i bio-smjernice, možda vas nova znanja ohrabre i za ulazak u proizvodnju. U info-bloku malo ćemo se žaliti na nepravedno loš položaj ekološke proizvodnju u Istri. Jer, uvijek je malo lakše kad se čovjek požali onima koji su spremni slušati i razumjeti.

Konačno smo dočekali i pravu kišu. Pašnjaci su ponovno zeleni. Ipak prizor >blaga< koje pase na pašnjacima svježe izniknule trave nažalost je prava rijetkost. Prisjetimo se uzgoja istarskog boškarina barba Marija iz Fabci, koji je svoje ljubimce puštao da sami pasu u obližnjoj šumici. Istarskog magarca i projekta obitelji Perkov u dolini rijeke Raše. Nevija koje svoje ljubimice - kozice zove imenom i kreira prekrasne projekte sirne staze. Tu su i obitelji: Cestar, Radošević, Ribarić, Zlatić, Haber i Banko koji napornim radom pokušavaju napraviti iskorak prema dostojanstvenom životu baveći se uzgojem koza i ovaca po održivim principima. Nadajmo se zato da će naš ovotjedni prilog biti mali korak prema naprijed. Korak prema povratku >blaga< u idiličnu sliku ruralnog prostora Istre koju pamtimo iz ne tako davne prošlosti.

Info - blok

Protekli vikend, naročito subotu, dobrim je dijelom obilježio sajam >Zemlja i gušti< u Žminju, a nedjelju održavanje Dana otvorenih vinskih podruma. Nažalost obje su manifestacije samo sporadično spominjale ekološku proizvodnju, odnosno ekološko vino. Podsjećamo stoga da je pogrešno vjerovanje da je ekološka poljoprivreda isto što i >tradicionalna poljoprivreda<. Netočno je da je to poljoprivreda naših djedova u kojoj urod ovisi o vremenskim prilikama, te o pojavama štetnika i bolesti koje nije moguće suzbiti. Bez obzira na često pogrešno objašnjenje i terminološku zlouporabu imena (i od onih koji znaju razliku) ekološka poljoprivreda danas je složen sustav proizvodnje točno definiranih postupaka i pravila, čiji je krajnji rezultat proizvod obilježen oznakom ekološki proizvod. Stoga, ako vam neko nudi nešto pod nazivom ekološki proizvod pitajte ga za kontrolnu oznaku. O tome je ponešto bilo riječi na radionici o ekološkoj poljoprivredi 22. lipnja u Pazinu, koja je potvrdila da je ekološka poljoprivreda (osim deklarativno) u Istri uistinu marginalizirana.

Bio-smjernice

Ekološka proizvodnja hrane svako uključuje i proizvodnju hrane animalnog podrijetla. Štoviše, neke zemlje i neke certifikacijske kuće čak znakom eko-imanja obilježavaju samo mješovita obiteljska gospodarstva. Takve male ruralne jedinice sastavljene od biljne proizvodnje i stočarstva minimaliziraju vanjske inpute (krmiva, stajski gnoj, malč, kompost, ispaša...). Naime, radi se o harmoničnim funkcionalnim vezama između stočarske proizvodnje (čiji su proizvodi meso, mlijeko i stajski gnoj) i biljne proizvodnje (koja stajski gnoj opetovano upotrebljava).

Situacija je vrlo slična i u obrnutom slučaju kada se viškovi biljne proizvodnje upotrebljavaju u obliku stočne hrane, a njive koje su zasađene leguminozama sa svrhom opskrbljivanja tla dušikom služe i kao dobra ispaša. Promatrajući sa stanovišta legislative republike Hrvatske (NN 12/01; NN 91/01; NN 13/02;...) mjere državne politike uključuju 30 posto veću potporu za ekološki uzgoj životinja. S obzirom na to prema važećoj zakonskoj regulativi ekološko stočarstvo sastavni je dio sustava ekološke proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a ekološko kozarstvo njegov sastavni dio.

Savjet 1 - ekološki uzgoj koza

Prije nego što krenete u uzgoj dobro proučite Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (NN 12/01). Sukladno istom savjetujemo vam da uzgajate zdrave, prirodno otporne, čovjeku korisne životinje prilagođene uvjetima uzgojnog područja. Upravo su koze takve, zar ne? U Istri ih u sustavu poticaja ima negdje oko 1.500, mada je naš kraj i njima bogomdan. Zato Vam i savjetujemo da ih uzgajate.

Savjet 2 - ljubimice zaslužuju samo najbolje

Važno je znati da se u ekološkoj proizvodnji nastoji minimalizirati štetne učinke po okoliš. Zato pravilnik i predviđa da ukoliko imate dva hektara pašnjaka (za uzgoj na otvorenom), držite samo 25 koza. Pravilnik također predviđa da svakoj odrasloj kozi ostavite 1,5 četvornih metara prostora u staji, a jaretu 0,3 četvorna metra. Dovoljno prostora koji se prirodno provjetrava i ima svjetla udovoljit će zahtjevima za njihovim biološkim i etološkim potrebama. Koze će imati dovoljno prostora za stajanje, lijeganje, okretanje i prirodno mijenjanje položaja tijela, jer to ljubimice i zaslužuju.

Savjet 3 - ekološki uzgoj koza na otvorenom

Ukoliko želite svoje koze većinu vremena držati na otvorenom važno je znati da im se mora osigurati prostor za njihovu zaštitu. Primjerice, skloništa od vjetra, oborina, sunca ili visokih temperatura. Blizina lokve i nesmetan pristup vodi još su neki od preduvjeta. U preračunavanju površine za držanje koza izvan objekta (na otvorenom) dovoljno je zapamtiti da je potrebno osigurati: 2,5 kvadrata za odraslu kozu i 0,5 kvadrata za jare. Knjiga Grahama Burnetta, >Permakultura< - vodič za početnike, knjiga je u kojoj ćete možda pronaći još poneki dobar savjet.

Savjet 4 - iskoristite savjetnike i praktičare

Koliko god da ste pročitali iz Pravilnika, ipak se savjetujte s djelatnicima HSS-a (selekcijska) i HZZPSS-a (savjetodavna), kao i s privatnim savjetnicima. Teoretska saznanja dobro će vam doći. No za praktične se savjete svakako obratite poljoprivrednom obiteljskom gospodarstvu Martinović. Ono je jedini nositelj hrvatskog znaka ekološkog proizvoda za kozarstvo na području naše županije, pa iskoristite njihova praktična znanja.

Savjet 5 - kako liječiti bolesne životinje

Preventivnu zdravstvenu zaštitu treba naravno provoditi pravilnom hranidbom, smještajem, propisanim cijepljenjem, općom higijenom, te dezinfekcijom staja i stajske opreme. Proizvođači se često žale na znanja veterinara pa vam predlažemo da nabavite knjižicu Antuna Asaja: >Ekološko stočarstvo i homeopatija< (Medicinska naklada). Tamo se opisuju prirodni načini profilakse i terapije.

Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre