Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt
13. lipnja 2007.
SJENICE
Cvjetni suncobrani
Penjačice lijepih cvjetova i listova godišnje narastu i do metar, pa nas ljeti štite od vrućeg Sunca
Bilo da biljke penjačice posadite i uzgajate u vrtu ili u kutu balkona, vrućih ljetnih mjeseci imat ćete lijepu i mirisnu cvjetnu tendu. No te su cvjetne vrste, vitkih i savitljivih stabljika i vitica, ispunjene mirisnim cvjetovima lijepih boja i listovima neobičnih oblika, ujedno i zgodan ukras prostora. Stoga se ove sezone većina cvjećara iz zapadne Europe odlučila posaditi pet dekorativnih penjačica.

ORLOVI NOKTI

Tijekom tri godine ta biljka, poznata i pod nazivom kozja krv i kaprifolijum, naraste četiri metra, a od svibnja do listopada ispunjena je bijelim ili svijetlo ružičastim cvjetićima ugodna mirisa. Najbolje uspijeva u polusjeni, podjednako u toplim i hladnim krajevima. Zalijeva se dva puta na tjedan i, da bi lijepo rasla, obvezno mora biti poduprta >mrežom< od drvenih letvica, gredama ili zidom.

TUMBERGIJA

Svake godine naraste do metar u visinu, ali će pozornost od lipnja do kraja rujna privlačiti i uočljivim cvjetovima plavih ili žutih nijansi. Nakon cvjetanja otpadne joj lišće, da bi u ožujku iduće godine ponovno prolistala. Sadi se i uzgaja na sunčanim mjestima i zaklonjenim od vjetra. Tijekom cvjetanja zalijeva se tri puta na tjedan, a svakih joj 15 dana u vodu za zalijevanje treba dodati i malo tekućeg gnojiva.

UKRASNI SLAK Plavi ili ružičasti cvjetovi nalik na trubice krase je svakog ljeta i za to vrijeme svakodnevno naraste 10 do 15 centimetara . Cvjećari s iskustvom savjetuju tu biljku posaditi na sunčanim i mjestimično sunčanim mjestima. Zalijeva se tri puta na tjedan, a rjeđe starije biljke.

JASMIN
Iako cvjeta tijekom svibnja i lipnja, ljeti je zahvaljujući do tri metra dugim granama punih lijepih listova ugodan zaklon od Sunca. Ponajprije na balkonima i terasama gdje je posađen u visoke cvjetne posude. Zalijeva se svaki drugi dan, te se svaka dva tjedna u vodu dodaje i malo tekućeg umjetnog gnojiva.

 

TROŠILJKASTA LOZICA
Penjačicu zelenih i crvenih listova najprije su uzgajali samo kanadski i američki uzgajivači, dok se posljednjih desetljeća više uzgaja i u Europi. Podjednako vrste nazubljenih listova sa tri i pet uočljivih vrhova, koji su od proljeća do jeseni zelene i potom crvene boje. Dobro uspijeva na sunčanim i zasjenjenim mjestima, ali uz uvjet da se zalijeva svaki treći dan. [M. Đaković], VjesnikVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre