Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt
14. lipnja 2007.
KAKO ODABRATI PRAVU ŽIVU OGRADU I BITI ZADOVOLJAN IZBOROM
Obiteljski mir omeđen zelenilom
Osim što čine zvučnu i mehaničku barijeru, živice imaju estetsku ulogu i doprinose stvaranju ugodnije mikroklime . Imajte na umu da je bolje duže razmišljati i poslušati više savjeta i mišljenja, nego se zaletjeti pri odluci, jer će živica resiti vaš vrt dugi niz godina
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ

Recimo da posjedujemo komad zemlje. Tada ćemo na tom komadu zemlje posjedovati vikendicu ili kuću u kojoj stanujemo. U pravilu su tu i susjedi koje ne posjedujemo, ali koji su zbilja tu, htjeli mi to ili ne. Intima koju želimo i nije baš uvijek lako ostvariva. Iz više razloga. Ili nam pod prozorom prolazi jedan krak Ipsilona ili je Grad na susjednoj parceli prepoznao idealnu lokaciju za podizanje dječjeg igrališta. Ili susjedov sin priprema prijemni na muzičkoj akademiji smjer bubnjevi ili im je simpatično pseto pasionirani ljubitelj punog mjeseca. Bilo kako bilo, mir koji priželjkujemo nakon radnog tjedna sve je češće samo puka želja u društvu u kojem živimo.

Vlastiti kutak mira i intime

Zbog tih i inih razloga koji su znani nama samima, jedna od prvih akcija koja se poduzima nakon odabira prostora za stanovanje je podizanje ograde. Žive ili mrtve, svejedno, cilj je na neki funkcionalan način stvoriti svoj kutak mira i intime. Oni koji nemaju previše vremena i smisla za bavljenje biljkama, odabrat će građevinsku varijantu tipa zida ili ograde, dok će drugi, nešto nježniji u duši, odabrati neku vrstu žive ograde.
Sada dolazimo pred sljedeće pitanje: koji tip i vrstu žive ograde želimo u svojem okolišu?
Odabir nije nimalo lak. Da bismo napravili selekciju, prvo se moramo odlučiti za visinu buduće ograde. Neke vrste, tipa šimšira, rastu vrlo sporo i pogodne su za nisku ogradu koju nećemo morati često šišati. Uz to, ta živica visine do 50 centimetara definira naš posjed ne zatvarajući ga već je on i dalje dio okruženja. Živice visine od jednog do dva metra daju dojam zatvorenosti naglašavajući naše vlasništvo i u tu skupinu spada većina ograda koje se podižu oko privatnih parcela. Žive ograde visine 1,5-3 metra su prihvatljive za vrtove većih dimenzija kako ga ne bi >progutale<, a predstavljaju zvučnu i mehaničku barijeru ukoliko se nalazimo u blizini prometnica ili nekog drugog izvora buke. Daju nam potpuni dojam zatvorenosti, ali i limitiraju mogućnost sadnje drugih biljaka unutar vrta. Osim što čine zvučnu i mehaničku barijeru, živice imaju estetsku ulogu i doprinose stvaranju ugodnije mikroklime.
Živica može biti šišana u pravilnim oblicima, ali ju je moguće pustiti i u prirodnoj formi. Šišani oblici izgledaju urednije i strože jer zahtijevaju intervenciju šišanja jedan do dva puta mjesečno u vrijeme vegetacije ukoliko želimo da nam živica izgleda onako kako smo zamišljali. Ukoliko nemamo previše vremena baviti se održavanjem živice, bolje je da u samom startu odaberemo neku slobodniju formu i vrstu koja je prilagođena takvom rastu. U pravilu su to razne vrste grmolikog rasta koje sadnjom na udaljenosti od dva do tri metra možemo formirati u slobodno rastuću živicu.

Oleandri - lijepi i efikasni

Budući da se uglavnom radi o cvjetajućim grmovima, u prilici smo dobiti veselu i razigranu sliku gotovo tijekom cijele godine. U tom slučaju možemo odabrati jednu ili više vrsta ovisno o afinitetima. A unutar jedne vrste možemo odabrati jednu ili više varijeteta. U okućnicama je često moguće vidjeti niz oleandara formiran u slobodno rastuću živicu. Osim što u cvatnji djeluju vrlo efektno tijekom cijelog ljeta, predstavljaju izvrsnu mehaničku barijeru. Ovo je primjer zimzelene slobodno rastuće živice, a vrlo efektna slobodnorastuća listopadna živica može se dobiti sadnjom nara u niz. Cvjetat će gotovo cijelo ljeto duplim ili jednostrukim narančastim cvjetovima i činiti transparentnu ogradu. U jesen će dati pregršt plodova, a zimi, kad lišće opadne, dobit ćete poželjnu svjetlost u vrtu. Dobar odabir je i suručica, forsitia, teucrium i svaka druga vrsta koja formira gust i pravilan grm. Ovaj model je puno lakši za održavanje, a funkcionalan je u istoj mjeri kao formalne živice na koje su ljudi navikli i na koje se misli kada se govori o živoj ogradi.
Međutim, kada se odlučujemo za formalnu varijantu, moramo znati da će uredno održavanje živice razumijevati naš angažman od nekoliko sati do nekoliko dana mjesečno ovisno o njenoj dužini, visini i vrsti. Nerijetko je slučaj da se živom ogradom omeđi cijela parcela što može iznositi i više od sto metara dužine. Osim što u samom startu iziskuje puno novca (jedna sadnica košta od 30 do i preko 100 kuna ovisno o visini, starosti i vrsti, a sadi se tri komada na metar dužine), održavanje će nam s vremenom predstavljati opterećenje, pogotovo kada dosegne visinu od preko dva metra. Stoga treba biti mudar od samoga početka i odabrati najprimjerenije.

U modi je fotinija

Od formalnih živica u posljednje je vrijeme u modi fotinija. Ova vrlo lijepa vrsta oblikom lista i formom podsjeća na nekad vrlo popularnu lovor-višnju, ali su joj mladi listovi u proljeće živo crvene boje. Da se lijepo oblikovati i dobro podnosi naše uvjete. Nekad vrlo aktualne tuje pomalo padaju u zaborav jer se pokazalo da se ne ponašaju najbolje u našim uvjetima. Njima je potrebna visoka zračna vlaga koje u ljetnim mjesecima kod nas nema pa tuje žute i suše se. Adekvatna zamjena njima, za one koji preferiraju četinjače, su pačempresi. Imaju malo neuredniji rast, ali pravilnom i redovitom rezidbom daju gustu i lijepu ogradu čija visina može dostići i nekoliko metara.
U našem podneblju dobro se ponaša kalina. Budući da razne vrste kaline imaju vrlo različita svojstva (listopadne, zimzelene, polulistopadne, jednobojne i šarenolisne), možemo odabrati nama najpoželjnije. Vrste manjeg lišća lakše su za održavanje i moguće ih je uredno orezati i pomoću motornog ili električnog šišača živice, dok je vrste s većim lišćem uvijek ljepše šišati ručno. U posljednje vrijeme često se sadi lovor koji je vrlo dobar u polusjeni i sjeni gdje su druge vrste problematične. Mladice lovora možete sami pokušati dobiti sjetvom plodova (crne bobice) u plitak kanal gdje ste planirali živicu, ali će ga vrlo teško i gotovo nevjerojatno biti presaditi s nekog drugog mjesta. Od aromatičnog bilja nekad se sadio i ružmarin, ali bi nakon nekoliko godina počeo sušiti od baze prema vrhu pa je upitna njegova preporuka za sadnju u funkciji žive ograde. Tobirovac je grm glatkog, ovalnog lista koji se pokazao izuzetno dobrim u našim pedoklimatskim uvjetima pa ga treba više saditi. Osim što je zimzelen i nezahtjevan za održavanje, cvjetovi krem boje prekrasno mirišu tijekom proljetnih mjeseci.
Ukratko smo >preletjeli< široku paletu vrsta pogodnih za sadnju žive ograde. Konačan odabir je, naravno, na vama. Imajte na umu da je bolje u ovom slučaju duže razmišljati i poslušati nekoliko savjeta i mišljenja, nego se zaletjeti pri odluci jer će živica resiti vaš vrt dugi niz godina i pričinjavati vam veće ili manje zadovoljstvo. Uvijek možete sadnju ponoviti, ali će to iziskivati dodatan novac i vrijeme koje je u ovom slučaju vrlo važan faktor. Potrebne su, naime, godine da živica dosegne svoj pravi oblik i veličinu. Kako to postići bez previše muke, a s maksimalnim rezultatom, doznat ćete sljedeći put.
Glas Istre


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre