Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

29. lipnja 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Još nedovoljno poznato ekološko ovčarstvo
Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinja i životinjskih proizvoda predlaže da se unutar sustava ekološke proizvodnje uzgajaju zdrave, prirodno otporne i dugovječne, čovjeku korisne životinje koje su prilagođene uvjetima lokalne sredine. Istarska autohtona ovca pramenka sasvim sigurno zadovoljava te uvjete

Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Ljeto je uistinu započelo. Visoke temperature isušuju zemlju i zelenu travu pretvaraju u sijeno. Osim u ranim jutarnjim satima, idilični prizori stoke na ispaši prava su rijetkost. Svi traže hlad i vodu. U to smo traženje nekako, kao nastavak priče o ekološkom stočarstvu, uklopili i ekološko ovčarstvo, kao rijetku temu o kojoj je potrebno još puno govoriti.

Info-blok

U Pazinu je 18. lipnja ove godine održana tematska sjednica Skupštine Istarske županije o ekološkoj proizvodnji. Usvojene smjernice koje je pripremio županijski Upravni odjel za poljoprivredu mnoge će ohrabriti na putu prema certificiranju ekološkog proizvoda. Među neke od najvažnijih ubrajamo osnivanje Konzorcija proizvođača u kojem bi oni sami ulazili u dijalog sa strukturama lokalne uprave i samouprave. Osnivanje Savjetodavnog vijeća koje bi okupljalo sve subjekte zainteresirane za razvoj ove danas već prilično propulzivne, ali često marginalizirane grane ruralnog razvoja, te harmonizacija agrarne politike usmjerene prema poticanju kontrole i certifikacije kao i jačanje specijalističke savjetodavne službe još su neke od smjernica koje predstavljaju možebitnu platformu jačeg razvoja ekološke proizvodnje na području Istre.
Ustanovljeno je da politička volja postoji pa krenimo optimistično u još jednu ljetnu sezonu. Udruga MUSICISTRA u suradnji s udrugom Bio Istra organizator je međunarodne smotre folklora >Zlatna sopela<, u sklopu koje se ponovno održava Mediteranski koridor hrane. Nastupit će ekološki proizvođači (poput Zlate Nanić, Armande Sirotić, Pere Antičevića.) te proizvođači autohtonih proizvoda i suvenira Istre i Hrvatske. Smotra će se održavati na glavnom porečkom trgu od 1. do 7. srpnja, od 10 do 23 sata.

Savjet 1 - koliko je ovaca optimalno?

Savjetujemo (prema Pravilniku) da broj ovaca na proizvodnoj jedinici ne prelazi 170 kilograma proizvodnje dušika po hektaru poljoprivredne površine. To znači da je optimalno na jednom hektaru uzgajati 13 ovaca godišnje. Pritom treba voditi računa da su ovce što više vremena na otvorenoj ispaši.

Savjet 2 - koje pasmine?

Drugi je savjet zapravo napomena. Ekološki uzgoj pretpostavlja korištenje autohtonih pasmina. Zato se raspitajte u HZPSS-u (Hrvatski zavod za poljoprivrednu i savjetodavnu službu) u Pazinu ili HSSC-u (Hrvatski stočarski selekcijski centar) gdje nabaviti dobar rasplodni materijal. Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinja i životinjskih proizvoda predlaže da se unutar sustava ekološke proizvodnje uzgajaju zdrave, prirodno otporne i dugovječne, čovjeku korisne životinje koje su prilagođene uvjetima lokalne sredine. Istarska autohtona ovca pramenka sasvim sigurno zadovoljava te uvjete.

Savjet 3 - zdravstvena zaštita

Savjetujemo vam da se prije same odluke o držanju ovaca raspitate i o načinima zdravstvene zaštite unutar sustava ekološke proizvodnje. Preporučuje se provoditi preventivnu zaštitu. To znači da ovce treba pravilno hraniti (otvorena ispaša, sijeno, voda...) i držati ih u skladu s optimalnim uvjetima za njihovo nesmetano kretanje, lijeganje i igru. Moguće je i korištenje alternativnih metoda, poput homeopatije ili liječenja biljnim pripravcima, a nužni su važeća propisana cjepiva, održavanje opće higijene i dezinfekcija staja i opreme. Raspitajte se i kod veterinara ili gospodina Vladimira Radoševića iz Umaga - doajena i ljubitelja ovih korisnih i umiljatih životinja.

Savjet 4 - držanje ovaca na otvorenom

U ekološkom ovčarstvu ovcama se mora osigurati pristup pašnjaku kad god to fiziološke potrebe traže te vremenski uvjeti i stanje zemljišta omogućavaju. Ovce nisu baš jako izbirljive, no ako ih većinu vremena držite na otvorenom (što je u skladu sa zakonskim okvirima) vrlo je važno da im osigurate nadstrešnicu, kao zaštitu od sunca, kiše i bure.

Savjet 5 - nastambe za držanje ovaca

Poluzatvorene staje kod nas su još vrlo rijetke. Ipak savjetujemo vam da prilikom izgradnje vodite računa o minimalnim površinama stajskog prostora. Tako za ovce treba proračunati dva četvorna metra po životinji, za ovcu s janjetom 2,2 četvorna metra, za janjad jedan, a za ovna tri kvadrata. Minimalne površine ispusta također se trebaju preračunati i iznose tri kvadrata po ovci. Uz to, treba osigurati kvalitetu poda (rešetkasti ili perforirani podovi nisu dozvoljeni), dovoljno prirodnog osvjetljenja, dosta čistog zraka, cjelodnevnu opskrbu pitkom vodom i hranom te održavanje optimalne temperature i relativne vlažnosti.
U sljedećem broju dat ćemo vam savjete o proizvodnji sira, postojećim programima zaštite i pružiti ostale korisne informacije vezane uz ekološko ovčarstvo.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre