Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

13. srpnja 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Smokva - biljka skromnih zahtjeva i čvrstih stavova
U našem se podneblju rijetko vide monokulturni nasadi smokve, uglavnom su to pojedinačna ukrasna stabla okućnica. Ona ima vrlo razgranato, skeletno i duboko korijenje, pa u potrazi za vodom može razbiti šternu ili septičku jamu. Smokva ne zahtijeva preveliku zaštitu. Udomaćene sorte najčešće prkose bolestima i nametnicima bez većih intervencija
Mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ
Ljeto je u punom zamahu. Visoke temperature i sunce (fotosintezom) daju plodovima boju i slatkoću. Rajčice, paprike, krastavci, tikvice, različite salate i drugi plodovi stoga izgledaju kao ukras povrtnjaka. U vinogradima prve bobice. Rodile su prve smokve. U maslinicima je provedena plitka obrada i prihrana, pa dostojanstvene krošnje maslina baš mame kao sklonište od sunca. Ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ponosna na urod, sada postupno počinju preradu. Stoga ćemo u ovotjednim savjetima, pored onih iz smokvarstva, nastojati i o tome reći nekoliko riječi.

Info-blok

Toplo vrijeme ovog ljetnog mjeseca i turistička sezona vjerojatno su razlozi što se gotovo u svakom manjem naselju i gradu organiziraju veselice. Znamo da istrijanska fešta ne >gre prez vina, rakije i domaće špeze<, pa posvuda niču štandovi s autohtonim i ekološkim proizvodima. Sveti Lovreč se priprema, Motovun je pred vratima festivala, Kaštelir pred >granperijadom<, Vrsar pred ribarskom feštom. Svi su veseli i puni optimizma, no čak i da ih sve nabrojimo, postojala bi šansa da nekog zaboravimo. No raspitajte se u turističkim zajednicama i prošetajte među štandovima, proizvođačke cijene znatno su niže, a nude se zaista svakojake delicije.

Bio-smjernice
Ovu mediteransku biljku, Ficus carica L., smatraju jednom od najstarijih suptropskih voćaka. U našem se podneblju rijetko vide monokulturni nasadi smokve, uglavnom su to pojedinačna ukrasna stabla okućnica. Ona ima vrlo razgranato, skeletno i duboko korijenje, pa u potrazi za vodom može razbiti šternu ili septičku jamu. Smokva ne zahtijeva preveliku zaštitu. Udomaćene sorte najčešće prkose bolestima i nametnicima bez većih intervencija. Znamo također da su od smokvenjaka generacije djece dobivale energiju tijekom zime. Zato nam se čini da je ekološki uzgoj ove mediteranske poslastice upravo ono što na našem prostoru nedostaje.

Savjet 1 - odabir sorti

Budući da se ekološka proizvodnja temelji na odabiru udomaćenih, otpornih sorti, prvi se ovotjedni savjet odnosi upravo na pravilan odabir. Mr. Željko Prgomet rado će vam pomoći da ovisno o pedološkim, klimatskim (temperatura i voda) i gospodarskim mogućnostima (raspoloživa radna snaga) odaberete najprihvatljiviju sortu. Jednorotku ili dvorotku, crnu ili bijelu. Primjerice, petrovaču bijelu sočnog i slatkog crvenkastog mesa, bjelicu talijanskog podrijetla, koja dozrijeva od polovice kolovoza, ili sortu fico della madonna koja urodi sitnijim plodovima kruškastog oblika. Sorti ima puno pa se svakako konzultirajte prije podizanja nasada.

Savjet 2 - ubiranje plodova za konzumiranje u svježem stanju

Prve smokve ukrašavaju grane, pa ne bismo željeli zaboraviti uputiti vas na važnost nježnog i pravilnog načina ubiranja plodova. Savjetujemo da ubirete samo one dozrele (bez mliječnih kapljica - lateksa). Zreli su plodovi krupniji od onih nezrelih meke pokožice. Berite ih nježno jedan po jedan jer smokva ne može stajanjem dozrijeti (kao primjerice rajčica). Stavljajte ih u košarice od venki. Između plodova stavite listove smokve (oni će ih zakloniti od sunca i soka koji može iscuriti iz susjednog ploda), lijepo će izgledati, a bit će više nego korisno.

Savjet 3 - ubiranje plodova za sušenje

Postoji puno različitih savjeta kako najbolje ubrati plod koji se želi sušiti. Onaj iz knjige >Smokva<, autora Prgomet, Bohač, čini se vrlo praktičnim. Plodovi se beru neposredno prije prezrelosti (kada se smanji količina vode i poveća količina šećera), kada im je kožica blago smežurana. Beru se s peteljkom, a čuvaju se sušenjem na suncu ili u sušnici.

Savjet 4 - sušenje na suncu

Iskustva sa sušenjem ima i Mirjana iz Umaga, a ona suhe smokve stavlja i u med. No svi su savjeti za sušenje vrlo slični. Ubrani plodovi u svježem stanju slažu se drškom prema dolje na rešetkaste oblike (ljese, hasure, podmetače...) na prozračna mjesta izložena suncu. U večernjim se satima premještaju u zatvorene, ali prozračne prostorije da bi se zaštitili od kiše i jutarnje rose. Za tri do pet dana smokve izgube 30 posto mase, ali svojom elastičnom konzistencijom, koncentracijom šećera i ukusnim mesom postižu relativno dobru tržnu cijenu.

Savjet 5 - ambalaža ekoloških proizvoda

Bez obzira na to radi li se o smokvi, rajčici, tikvici ili nekom drugom ekološki proizvedenom plodu zemlje, pakiranje ekoloških proizvoda zahtijeva neupotrebljavanu ekološku ambalažu. Ona od neobrađenog papira ima prioritet, a jutene vreće moguće je staviti kao vanjski omot. Nije dozvoljena PVC, polietilenska i poliuretanska ambalaža (osim uz prethodne dozvole), kao ni oblaganje staniolom ili uporaba papira koji je izbijeljen kisikom ili klorom. Savjetujemo da se za unutrašnji sloj koristi pergament papir - to je u skladu s trendom, a osim toga lijepo izgleda.

Kako traju fešte, možda će vaši pomidori u košaricama od venki (bekvi), baš poput smokava, biti izazov brojnim turistima da ih okuse i odvoje koju kunu više. Jer poput odijela koja ne čine čovjeka, ali privlače pažnju, i ekološki proizvod zahtijeva malo mudrosti da bi lakše pronašao put do srca potrošača. A kad potrošači postanu ovisni, svi ćemo lakše naprijed.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre