Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

13. srpnja 2007.
OD VIŠKA KAMENA DO - KAMENJARA
Idealan odabir za one s malo slobodnog vremena
Pretvorimo višak kamena u prednost, pa umjesto besprijekorno njegovanog travnjaka podignimo kameniti vrt-kamenjar. To može biti zgodno rješenje za neki zabačeni kutak u vrtu gdje ne možemo ništa drugo kvalitetnije posaditi, ali isto tako i cijeli okoliš može biti jedan veliki kamenjar
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
U ovom našem podneblju kamen nije nikakva rijetkost. Dapače, obično ga nalazimo u neograničenim količinama pri iskopu za temelje kuće ili kod drugih aktivnosti. Plodna zemlja pogodna za podizanje kvalitetnog okoliša je ovdje nešto što se teško nalazi, a ako se i nađe, tada se skupo plaća. Nisu problem jedan ili dva prostorna metra, međutim kada se radi o desecima kubika, onda to nije mali izdatak. Stoga, pretvorimo taj višak kamena u prednost pa umjesto besprijekorno njegovanog travnjaka podignimo vrt-kamenjar. To može biti zgodno rješenje za neki zabačeni kutak u vrtu gdje ne možemo ništa drugo kvalitetnije posaditi, ali isto tako i cijeli okoliš može biti jedan veliki kamenjar. Sve ovisi o afinitetima, idejama i izgledu vrta u konačnici.

Kameniti vrt - detalj svakodnevice
Slika kamenitog vrta-kamenjara u našem podneblju je detalj iz svakodnevice. Ovo naše podneblje obiluje takvim kompozicijama pa bi prava šteta bila ne koristiti je u oblikovanju vrta. Kada kažemo kameniti vrt tj. kamenjar obično pri tome mislimo upravo na ovaj naš škrti komadić zemlje u mediteranskom pojasu spretno uklopljen u mnoštvo većeg ili manjeg kamenja. Međutim, i planinski predjeli nerijetko pružaju istu sliku, dakako u drugačijim uvjetima klime i tla. Tada taj vrt nazivamo alpskim i zajedničko mu je s mediteranskim da je kamen dominantan, a da su biljke vješto uklopljene. Razlika je samo u biljnim vrstama specifičnim za pojedino podneblje.
Karakteristika biljnih vrsta koje nalazimo u kamenjarima jest da su sve vrlo skromnih zahtjeva pa je održavanje olakšano. Korijenski sustav je jak i prilagođen rastu u siromašnom i nedostatnom tlu, a cijela biljka je vrlo otporne konstitucije. Stoga je ovo idealan odabir za one koji ne mogu ili ne žele odvajati previše vremena za njegovanje bilja u vrtu.
Kameniti vrt je danas u modi. Ustvari, nije nikad ni izašao iz mode, samo je s vremena na vrijeme dao malo mjesta nekim drugim tipovima vrta. U svakom slučaju, vrijedan je pažnje i vremena.
Pri podizanju kamenjara važno je odabrati sunčanu poziciju i to najbolje južno orijentiranu. Velika većina vrsta koje rastu u kamenjarima ne podnose sjenu pa treba odmah eliminirati podizanje kamenjara u sjeni stabala. Po mogućnosti, kamenjar je poželjno zaštititi od udara jakih vjetrova (u našim uvjetima to su jugo i bura). Tijekom zimskih mjeseci zaštitite kamenjar od niskih temperatura i smrzavanja prozračnom tkaninom (u našim agrarijama može se naći pod nazivom agril folija) pogotovo ako je snijeg rijetkost. Naime, snijeg je dobar izolator pa štiti biljčice od smrzavanja, a budući da ove biljke rastu u vrlo malo zemlje, opasnost od smrzavanja je veća.

Prednost su nepravilni tereni
Ukoliko je vaš vrt nešto većih dimenzija, a teren je u blagom ili nešto većem padu, ne budite razočarani. Takva konfiguracija terena omogućit će vam upravo idealnu podlogu za formiranje kamenjara. Ukoliko ipak morate navoziti određenu količinu zemlje, neka to ne bude jednolično i u strogoj formi. Terasasto oblikovan teren izgledat će puno prirodnije ako ostavlja dojam nemarno poravnatog tla, a kamenje koje slučajno proviri ostavite upravo gdje je. U pozadini ovakvog prirodnog kamenjara posadite skupine raznovrsnog grmlja. Dat će sliku prirodne makije i naglasiti određeni detalj. Iako poneka procvjetala korovska biljčica u kamenjaru može izgledati šarmantno, vodite računa da korovske vrste ne prevladaju jer mogu stvoriti dojam neurednosti i zapuštenosti. Stoga, pri navoženju zemlje budite sigurni da je čista od korovskog sjemena ili budite uporni u čupanju pri nicanju korova prije nego procvjeta i ode u sjeme.

Iako kamenjar možete početi raditi u bilo koje doba godine, vodite računa da ipak bude po suhom vremenu. Mokro kamenje lako može iskliznuti iz ruku i prouzročiti ozljedu, a i baratanje po suhom tlu, okretanje i postavljanje u idealnu poziciju lakše je u suhim uvjetima. Pri postavljanju kamenja vodite računa da najzanimljivija strana bude izložena pogledima. U prirodi je to obično onaj dio kamena koji je izložen atmosferskim utjecajima. Kamenjar počnite raditi od baze prema vrhu. Svaki postavljeni kamen bit će podloga za sljedeći. Ukoliko ste vješti pri izvođenju zidarskih radova, malo jezerce pri dnu kamenjara ili potočić koji se proteže cijelom dužinom bit će prava atrakcija za ptice, vas i vaše prijatelje.

Raznolike biljke za bogatiji i ljepši kamenjar

Kada smo postavili kamenu konstrukciju, možemo razmišljati i o biljnom materijalu. Neka bude raznolik, neka se u njemu nađu i trajnica i lukovica, manje grmlje, listopadno i zimzeleno, listače i četinjače. Na papiru možemo skicirati plan sadnje. Ne mora to biti detaljan plan. Dovoljno je da biljke podijelimo u skupine po karakteristikama da bismo ih lakše i brže postavili na pravo mjesto u kamenjaru. Da bismo vam olakšali odabir vrsta, navodimo nekoliko pogodnih, a vi odaberite vama najdraže. Od trajnica to su vrste Alyssum sp., Armeria sp., Artemisia sp., Asperula sp., Aster sp., Aubretia sp., Campanula sp., Cerastium sp., Convolvolus sp., Dianthus sp., Euphorbia sp., Iberissp., Helichrysum sp., Origanum sp., Phlox sp., Primula sp., Saxifraga sp., Saponaria sp., Sedum sp., Sempervivum sp., zatim lukovice tulipana, visibabe, narcisa, šafrana, a od grmlja Acer palmatum, Cytisus sp., Cotoneaster sp., Genista sp., Pinus sp., Juniperus communis.

Ne smijemo zaboraviti da sve biljke rastu i da će za neko vrijeme, za godinu, dvije imati puno veći promjer nego pri sadnji. Stoga unaprijed moramo razmišljati o potrebama biljke pri rastu. Biljke manjeg rasta sadimo u manje džepiće zemlje, a one većeg u veće prostore između dva kamena. Ne sadite biljke dublje od onog kako su bile posađene u posudicama. Vodite računa da se zemlja prilikom vađenja iz lončića ne raspe i ne uklanjajte male, nježne korjenčiće. To je osnova za prehranu biljke! Svako presađivanje za biljku je šok. Budite nježni prema njima nekoliko dana po sadnji. Zalijevajte ih i njegujte. Ukoliko budete poštivali navedene odrednice, ubrzo ćete uživati u prelijepoj slici rascvalog kamenjara. A kada vam dosadi, zamjenom svega nekoliko biljčica dobit ćete novu, svaki put drugačiju priču.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre