Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

30. srpnja 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Optimistična perspektiva za domaću šljivu
Na našem se prostoru uzgajaju različite vrste šljiva, no plod šljive >bistrice< (plave šljive slatkog, žućkastog mesa) s 13 do 16 posto šećera ima posebnu biološku vrijednost. Ta je šljiva pravi mali rudnik svega i svačega pa ju je dobro koristiti u svim oblicima, svježu i prerađenu

Mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Raspuknula zemlja, kako je rekao barba Ive iz Peroja, još vapi za kišom. Iako su se visoke ljetne temperature ponešto smanjile, zemlja je još žedna. No, prije kišnog razdoblja koje najavljuju prognoze pobjegnimo malo u hladovinu drveća. Šetnjom kroz vlastiti voćnjak, susjedova stabla ili uz divlje izrasle voćke posvuda ćemo pronaći prve plodove šljive, marelice, breskve. Plodove koje prije kiše treba ubrati. Naime, kiše će plod napuniti vodom pa će mu slatkoća biti manja, a može doći i do bržeg kvarenja. Zato košaricu u ruke i put prema hladu, da stignete ubrati šljive za pekmez bez dodatka šećera, čiju ćemo vam recepturu otkriti u nastavku ovotjednih savjeta.

Info-blok

Gotovo da nije moguće ažurirati sve informacije o promocijama i degustacijama ekoloških i autohtonih proizvoda na području Istre pa će ovotjedni info-blok ostati bez detaljnih podataka. Dovoljno je posjetiti internet stranice turističkih zajednica, turističke urede, čitati vodič u Glasu Istre, pitati furešte jer oni su ponekad bolje informirani od nas.

Tjedna tema - šljiva Prunus domestica

Na našem se prostoru uzgajaju različite vrste šljiva, no plod šljive >bistrice< (plave šljive slatkog, žućkastog mesa) s 13 do 16 posto šećera ima posebnu biološku vrijednost. Ta je šljiva pravi mali rudnik svega i svačega pa ju je dobro koristiti u svim oblicima, svježu i prerađenu. No, i ostale sorte (japanske vrste) odlikuju se sočnošću i slatkoćom. Vitamini, minerali, pektin, organske kiseline, celuloza, proteini. Sve su to redom važni sastojci ovog od pamtivijeka poznatog voća, koje rado uberemo neposredno sa stabla. Zato je važno popularizirati ekološki uzgoj šljiva (bez tretiranja kemijski sintetiziranim sredstvima za zaštitu duge karence).
U sadašnjem trenutku, kad je čovjekova svijest već toliko razvijena da pitanje je li neko voće tretirano pesticidima više nije rijetkost, to je možda lakše izvedivo nego se na prvi pogled misli. Kažu da su šljive ukrašavale babilonske vrtove pa neka ova lijepa stabla još više ukrašavaju i Istru, šarolikim bojama i zrelim plavim ili žutim sočnim plodovima, slijedeći zahtjeve potrošača koji žele šetati rajskim vrtovima i ubirati >netretirane plodove<.

Bio-smjernice

Nije baš vrijeme za sadnju voćki pa ćemo tek ponoviti ono najvažnije. Ekološki uzgoj voćki zahtijeva dobar odabir sortimenta (konzultirajte se sa savjetnicima). Na tržištu ima puno odličnih sorti, no nećete pogriješiti ako se opredijelite za neku od udomaćenih. Lokalne, manje poznate sorte već su se aklimatizirale, a u ekološkom voćarstvu glavni faktori uspjeha su klima, tlo, položaj terena i čovjek, pa slijedite prirodni put i pokoji naš savjet.

Savjet 1 - ekološki uzgoj šljiva

Prvo vam savjetujemo pravilan odabir zemljišta. Blag nagib terena ili terasasti uzgoj dobar je odabir u područjima gdje ima jakih ili čestih vjetrova. Poželjno je mladim biljkama osigurati i zeleni pojas, jer vjetar smanjuje temperaturu i isušuje tlo. Važno je načiniti i pedološku analizu te slijedom rezultata predvidjeti gnojidbu. Voćke, pa tako i šljive, preferiraju duboko, plodno, prozračno i propusno tlo, a zelenom gnojidbom optimalno ćete pripremiti tlo za jesensku sadnju.

Savjet 2 - berite i jedite dozrele svježe šljive

Dozrela šljiva ima lagano smežuranu kožicu oko peteljke, a plod se lagano odvaja od grane blagom trešnjom stabla. Ubrana u stanju pune zrelosti, po suhom i toplom vremenu (tada ima najviše šećera i bogatu karakterističnu aromu), nenadmašni je dodatak za poboljšanje probave, zbog prirodnog laksativnog učinka.

Savjet 3 - nutritivne i biološke karakteristike

Šljiva obiluje vitaminima (C, tokoferol, niacin, karoten) i mineralima (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, bakar.). Najnovija istraživanja pokazala su da šljiva sadrži neoklorogeničnu i klorogeničnu kiselinu - tzv. fenole s antioksidativnim djelovanjem koji čuvaju moždane membrane i neurone te stijenke krvnih žila. No, osobe bolesnih bubrega i žuči trebaju ograničiti unos šljiva jer sadrže i oksalate, koji mogu uzrokovati probleme. Dakle, jedite svježe šljive, ali prije toga pripazite na stanje vašeg organizma.

Savjet 4 - suha šljiva

Iako ima izrazito antioksidativna i antikancerogena svojstva, suha šljiva ima problema s izgledom pa nije popularna u mjeri u kojoj to zaslužuje - vrlo rijetko se opredijelimo da s police uzmemo smežurane tamnoljubičaste plodove suhe šljive. Samo pet plodova dnevno uz čašu mlake vode mogu ujednačiti vašu probavu (sadrže visoki udio netopivih vlakana, ali i sorbitol te dihidroksifenil-isatin, koji imaju sposobnost upijanja vode i izazivanja kontrakcije crijeva).

Savjet 5 - suvremena prerada na tradicionalni način

Zbog velike količine šećera i pektina pekmez od šljiva moguće je napraviti i bez dodatka šećera. Dovoljno ga je uz prstohvat soli dugo kuhati na laganoj vatri dok smjesa ne postane tako gusta da u njoj može stajati žlica. Naravno, prije toga šljive treba oprati i očistiti od peteljki i koštica. Nakon višesatnog kuhanja uz dodatak ruma ili rakije smjesa se stavlja još pola sata u pećnicu da se prosuši (na 70 stupnjeva Celzija), a potom se puni u velike staklene ili zemljane posude (koje su se također sušile u pećnici), pokrije pergament papirom, celofanom umočenim u rum ili rakiju te zaveže.
Sljedeći put savjetovat ćemo vas kako pravilno sušiti šljive, ali i dati opće naputke za pripremu zimnice, te možda krenuti i u proizvodnju jabučnog octa i suhih jabuka.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre