Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

30. srpnja 2007.
MINIJATURNE ZELENE POVRŠINE
Vrtovi u posudama
Ovo su zanimljiva rješenja koja će oduševiti pobornike devize >manje je više<, a i one koji nisu ponosni vlasnici silnih kvadrata oko mjesta stanovanja
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
Do sada smo se bavili problematikom formiranja vrtova i održavanja biljaka na manjim ili većim površinama. Međutim, nerijetko je potrebno oplemeniti samo jedan mali detalj u okućnici da bi zablistala potpuno novim sjajem.
Pozabavit ćemo se simpatičnim i zanimljivim rješenjima za male površine koja će oduševiti pobornike devize >manje je više<, a i one koji nisu ponosni vlasnici silnih kvadrata oko mjesta stanovanja. U ovoj će prigodi biti riječi o uzgoju bilja u posudama. Pri tome se nećemo baviti balkonskim cvijećem o kojem smo dijelom već govorili, već o vrlo zahvalnim biljnim vrstama koje možemo posaditi u posude (vaze) raznih veličina, boja i oblika kako bismo unijeli živost i svježinu u svoj dom i oko njega.

Izbor posude

Prvo treba odabrati posudu. Koliko god mislili da je to jednostavno, kada krenete u potragu bit ćete nemalo iznenađeni i zatečeni silnim izborom veličina, materijala i oblika. Uskladite materijal posude s bojom fasade, već korištenim materijalima, oblikom koji dominira u vašem prostoru ili pak napravite kontrast. Vodite računa da sve to izgleda skladno i da na neki način ocrtava vašu osobnost. Razmislite također i kako bi gotova posuda trebala izgledati. Da li da bude jednobojna, zelena ili u raznim bojama. Ako želite eksploziju boja biljaka, neka posuda bude jednostavna ili bijela, odnosno u nekoj neutralnoj boji. Ukoliko će biljni materijal biti jednoličnih tonova, možete si dozvoliti maštovitiju posudu. Za naše podneblje svakako preporučam kamen koji, iako je skup, daje najbolji efekt, pogotovo u novije vrijeme kada je postao nezamjenjiv u oblikovanju pogotovo ruralnih prostora, a sve je češći i u gradovima. Za vlasnike nešto plićeg džepa idealno rješenje je posuda od terakote. Ugodne zemljane boje dobro se uklapaju u okoliš i lako se održavaju.
U okoliš nekog arhitektonski modernijeg objekta možemo postaviti posude od raznobojnog kulira, glazirane gline, pa sve do najmanje zanimljivog betona. Vaze možete postaviti kao detalj na travnjak ili na vrh stepeništa u kutu terase koja izgleda prazno i beživotno, uz rub bazena i sl. Vodite samo računa da se uklapaju u prostor i da vam ne smetaju pri komunikaciji i provođenju osnovnih kretnji. Pri kupnji svakako provjerite ima li posuda tvornički izvedenu rupu za drenažu suvišne vode. Ako nema, obavezno ju načinite sami. Ovisno o veličini posude, napravite jednu do nekoliko rupa promjera do jednog centimetra. Što je rupa šira to će voda sa zemljom lakše otjecati pa ćete nakon nekog vremena morati posudu dopunjavati.

Korijen mora disati!

Postojanje odvoda je iznimno važno kako bi se omogućilo istjecanje suvišne vode i spriječilo zagušenje korijena. Koliko god vam se to činilo nevjerojatnim, kućne biljke češće stradaju zbog previše nego zbog premalo vode. Ako im voda nedostaje, većini biljaka će se objesiti lišće, a nakon dodavanja vode ono će se uspraviti (ako biljka nije predugo patila). Međutim, ako biljke imaju suviše vode, lišće će početi žutjeti i djelovati trulo i teško ćete ga spasiti. Ispod posude postavite podložak u kojem će se sakupljati suvišna voda, a pomoći će vam u održavanju biljaka u slučaju vaše odsutnosti na nekoliko dana. Na dno posude položite drenažni sloj od ispranog šljunka, polomljenih glinastih vaza ili obično kamenje kako biste osigurali brz protok vode. Naime, koliko je god voda važna za život biljke, vrlo je važan i zrak oko korijenovog sustava kao i dobar odnos vode i zraka. Korijen mora moći disati!
Nakon toga posudu punimo supstratom ili, laički rečeno, zemljom. Ovisno o biljnim vrstama, možemo odabrati razne vrste supstrata, koji su gotovo jednako dobri, razlika je samo u proizvođaču. Pazite je li na vrećici naznačeno da se radi o kiselom ili lužnatom supstratu jer biste u tom slučaju morali više voditi računa o izboru biljnih vrsta. Možete miješati i ovu našu crvenu zemlju sa supstratom ukoliko ne namjeravate saditi iznimno osjetljivo bilje. Kada ste posudu napunili zemljom do otprilike dvije trećine, možete postaviti vaše odabranice u posudu. Premještajte ih dok god ne budete zadovoljni dobivenom kombinacijom. Možete poštivati neka općenita pravila pri sadnji posuda kao npr. da centralno smještamo najvišu biljku, a prema krajevima niže pa čak i puzavice. Tako ćemo dobiti neku formu obrnutog slova V. Također, u pozadini sadimo više bilje, a ispred niže. Vodite računa da će neke biljčice u startu možda biti niže, ali će u konačnoj formi biti više od ostalih. Stoga ih sadite u pozadini, one će vrlo brzo napredovati kada iz malih lončića dođu u punu zemlju.

Nakon sadnje - zalijevanje!

Važno je i da odlučite da li će posuda biti jednako vidljiva sa svih strana ili samo s jedne pa će i o tome ovisiti način sadnje. Obično su okrugle ili kvadratne posude te koje odabiremo ako želimo dobar izgled sa svih strana, a pravokutne odabiremo ako nam je važan izgled s jedne ili dviju. Ukoliko smo izabrali biljke raznih boja lista (zelena, žuta, siva, crvena), dobro je kombinirati ih kontrastno kako bi sve došle do izražaja. Nemojte pretjerati - ako je posuda mala, neka to budu jedna do dvije boje jer će uz raznobojno lišće doći i cvjetovi, pa eto šarenila! Kada ste sve to posložili u posudu, onako kako vam se dopada, tek tada prionite punjenju posude zemljom do vrha. Svaku biljčicu nježno pritisnite uz njenu korijenovu balu vodeći računa da ne budete pregrubi.
Nakon sadnje obavezno je zalijevanje! Ovu radnju nikako ne smijete izostaviti. Bitno je iz više razloga odmah po sadnji biljku zaliti. Prvo da bi se smanjio šok uslijed presađivanja jer će biljčica izgubiti određenu količinu vlage, a drugo da se postigne optimalni vodozračni režim o kojem sam prije govorila. Ukoliko primijetite da se neka biljčica sporije oporavlja od presađivanja, slobodno je potkratite kako biste smanjili lisnu masu i osigurali primitak. Bilo bi dobro biljke odmah prignojiti i držati se prignojavanja jedan do dva puta mjesečno, ovisno o odabiru bilja. Sve ovo najbolje je napraviti na mjestu gdje će posuda ubuduće stajati jer će ovako napunjena zahtijevati malo veću fizičku snagu za premještanje. I, svakako, prostrite oko vaze dovoljno velik najlon ili novinski papir da si olakšate posao čišćenja po sadnji.
Za sadnju u posude predlažem sljedeće vrste: Abelia sp., Berberis sp., patuljaste forme Chamaecyparis sp., Cotoneaster sp.Euonymus sp., Lavandula sp., Lonicera sp., Potentilla sp., Salvia sp., Santolina sp., Vinca sp., Hedera sp. i sl. Možete pokušati i s ostalima, nikad se ne zna što ćete za kreativnost dobiti!


. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre