Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

3. kolovoza 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Jabuka - osvježavajuća, zdrava i potrebna
Jabuka, kažu, obećava dugovječnost jer je izvorište brojnih vitamina (A, B, C,..) , minerala i mikroelemenata. Njezinim konzumiranjem osvježavate usta i trenutno prekidate glad, a grickanjem masirate desni i održavate zube sjajnim i bijelim. Zato svaku večer prije spavanja pojedite jednu jabuku
Mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ
Bura koja je puhnula kao da je uz oblake raspršila i pesimistične prognoze. Lagano zahlađenje donijelo je oduška i čovjeku, ali ponajviše sušom i toplinom već izmučene sitne poljoprivredne kulture. Zato pogled na stabla voćaka i zrele plodove jabuke, šljive, smokve rezultira optimizmom. Hladnije vrijeme vrijedne će domaćice zatvoriti u kuhinju da nastave s pripremom zimnice. Zato ćemo prvenstveno njima, ali naravno i svim ostalim zainteresiranim čitateljima, dati recepture za pripremu prerađevina na bazi jabuke: suhih jabuka i octa. Savjetovat ćemo vas i o agro-tehnici i gnojidbi u voćnjaku. Čitajte nas i pišite nam ako vas što zanima.

Info-blok

Danas u Kašteliru počinje Granperiada - fešta od krumpira. Uz autohtone istarske proizvode naći će se i pokoji ekološki. Među ostalim proizvođačima nastupiti će i udruge BIO-Agro Buje i Bio Istra. Med, džemovi, ukiseljene gljive, ali i dobra zabava, originalne sitnice, možebitni su razlozi da posjetite ovu lokalnu manifestaciju koja traje od 3. do 5. kolovoza. No, osvrnite se oko sebe, jer ovog se vikenda dešava još puno zanimljivih manifestacija po cijeloj Istri.

Tema tjedna - Malus domestica

Jabuka, plod iz rajskog vrta Adama i Eve, danas se smatra simbolom zdravlja, ljepote, mladosti i plodnosti. Kažu da obećava dugovječnost jer je izvorište brojnih vitamina (A, B, C,..) , minerala i mikroelemenata. Konzumiranjem jabuke osvježavate usta i trenutno prekidate glad. Nadalje, grickanjem jabuke masirate desni i održavate zube sjajnim i bijelim. Zato svaku večer prije spavanja pojedite jednu jabuku. Stručnjaci predlažu najmanje 30- 40 kilograma godišnje.

Najnovija istraživanja pokazala su da jabuka olakšava probavu, te da sadrži obilje tvari koje potiču rad obrambenog sustava, onemogućuje taloženje masti u jetri i štiti od karcinoma. Bilo to točno ili ne, još od starog Rima je poznato >ab ovo usque ad mala< (od jajeta do jabuke) što znači da obrok ili dan završimo ovim sočnim i svugdje dostupnim plodom (na našem prostoru naravno). Uživajte i čuvajte svoje zdravlje!

Bio-smjernice - ekološko voćarstvo 2

U tjednom prilogu >Dom< od 27. srpnja 2007. sažeto smo ponovili osnovne naputke glede ekološkog voćarstva. Ipak, uputno je ukazati i na neke od najčešćih razloga neuspjelog ekološkog voćarstva. Neadekvatni ekološki uvjeti (položaj, tlo, klima.) ili aktualne izrazite klimatske promjene najčešći su razlog što jabuka koju je zasadio još naš nono više ne rađa. Greške su i u lošem odabiru podloga. U ekološkom su voćarstvu prihvatljive bujne podloge, koje daju visoko stablo, i >divlje< (generativne) podloge. Patuljaste voćke, koje voćnjak pretvaraju u šikaru, ili voćnjaci koji se kose i pretvaraju u livadu, u suprotnosti su s prirodom, pa ljubitelji prirode (a to su ekološki proizvođači) to ne podržavaju.

Problemi mogu nastati i uslijed pregustog raspoređenih sadnica, zato je važno omogućiti voćkama dovoljno svjetla i prostora za gibanje grana. Prejako gnojenje i intenzivna zaštita pesticidima još su jedan od možebitnih razloga neuspjeha u ekološkom voćarstvu. No, budite optimistični jer za uspješnu proizvodnju treba samo znati čitati (stručnu literaturu), slušati (stručnjake, proizvođače, savjetnike) i osluškivati (prirodu), a to nije tako puno kada su rezultat ekološki proizvodi vrhunske kakvoće.

Savjet 1 - gnojidba voćaka zastiranjem

Savjetujemo vam svakako da u ekološkom uzgoju jabuke primijenite sustav permanentnog zatravljivanja. Takav zeleni pokrivač koji je sastavljen od smjesa trava i leguminoza potrebno je s vremena na vrijeme kositi i pokošenu masu ostaviti u radijusu od 30 centimetara od samog debla. Zastirat će deblo, sprječavati isušivanje, a omogućiti da voćka diše. Uz zatravljivanje voćkama najviše pogoduje gnojidba zrelim stajskim gnojem ili kompostom.

Savjet 2 - ekološka gnojidba

Uz zatravljivanje voćkama najviše pogoduje gnojidba zrelim stajskim gnojem ili kompostom. Pa, krenite u pripremu. Oko debla (ispod završetka krošnje) iskopa se jarak na dubini od 20 cm u koji se stavi stajski gnoj ili kompost. U slučaju da je potrebna jača gnojidba dušikom na raspolaganju su vam: koštano brašno ili neki od drugih materijala bogatih dušikom ili proteinima koje je potrebno pomiješati s osnovnim gnojivom.

Savjet 3 - rezidba voćaka

Savjetujemo vam da koliko god slijedili prirodu ipak u svom voćnjaku obavite i neke druge agro-tehničke zahvate. Preporučujemo rezidbu u kojoj osnovne grane u odnosu na deblo rastu pod kutom od 45 stupnjeva, a sve se suhe grane režu. Naime, takvim se otklonom osigurava da u unutrašnjost krošnje dopire dovoljno svjetla.

Savjet 4 - jabučni ocat

ilo bi dobro da uberete natučene, oštećene, tzv. crvljive jabuke i od njih pripravite jabučni ocat, zdrav proizvod koji pomaže pri mršavljenju, ali ne čini čuda. Jabuke sameljite, na svakih 10 kilograma dodajte pola litre vode i sedam grama šećera (po potrebi). Stavite ih u bačvu. Ukoliko ne želite dodati šećer možete oprane i narezane jabuke ostaviti stajati dva dana da puste sok. Nakon dva dana sok iscijedite i stavite u bačvu. U oba slučaja ostavite da sok fermentira oko 60 dana (možete dodati jabučni ocat, bakterije). Potom ga procijedite i prelijte u boce.

Savjet 5 - suha jabuka

Ukoliko imate jabuke umjerene slatkoće (ne prekisele i ne previše slatke) domaćih vrsta koje ne sadrže previše vode, savjetujemo vam da ih probate osušiti. Jabuke oljuštite od kore, izrežite srce s košticama, narežite ih na tanke ploške i stavite u tavu jednu do druge. Nakon toga tavu stavite u pećnicu na 50 stupnjeva (ne više, jer se iznad 55 stupnjeva denaturiraju proteini). Ostavite ih u pećnici tako dugo dok ne poprime tamnožutu boju. Proberite ih i spremite u čistu platnenu vrećicu te grickajte.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre