Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

10. kolovoza 2007.
IAKO VRLO EFEKTNE, PENJAČICE SU ČESTO ZANEMARENE
Vrtni slapovi spašavaju neugledne prostore
Penjačice su pravo rješenje za visoke, neprivlačne zidove, za neugledne balkonske ograde ili vrtne sjenice. Njihovom sadnjom oko bilo kojeg stupa dobit ćemo sasvim drugu sliku inače neprivlačnog detalja u okolišu
Piše Tatjana BULIĆ MANDIĆ
Do sada smo obrađivali razne teme za koje znam da postoji veliko zanimanje kod ljubitelja i uzgajivača bilja i onih koji bi to željeli postati. Sve se one u većoj ili manjoj mjeri mogu uspješno primijeniti u oblikovanju prostora u ovom našem podneblju. Radilo se o travnjaku, grmovima, stablima ili raznobojnim ljetnicama, uvijek je osnovna želja za ljepšim i ugodnijim okruženjem.

Danas ćemo o skupini bilja koja je možda najmanje zastupljena pri ukrašavanju naših vrtova. Da li zbog premalo znanja i iskustva ili afiniteta, penjačice su nerijetko zanemarivana skupina ukrasnog bilja. Ali, ne s pravom. Te vitke biljke pružaju oku pravu ugodu upravo na mjestima gdje su druge manje efektne ili ih je nemoguće posaditi. Pravo su rješenje za visoke, neprivlačne zidove, za neugledne balkonske ograde ili vrtne sjenice. Sadnjom penjačice oko bilo kojeg stupa dobit će se sasvim druga slika inače neprivlačnog detalja u okolišu.

Pravila sadnje jednaka ostalom bilju
Penjačice se sade po istom principu kao i ostalo bilje. Prvo i osnovno je iskopati dovoljno duboku rupu u koju će se smjestiti biljčica, ne dublje nego što je bila u posudi u kojoj je rasla. Ukoliko je rupa preduboka, dio zemlje treba vratiti i dobro natopiti vodom. Tada smjestite biljčicu u rupu i nagrnite zemlju do vrha. Nježno je ugazite da bi zemlja došla u kontakt s korijenjem i istisnula suvišan zrak. Oko biljčice formirajte zdjelicu tj. prsten koji će spriječiti otjecanje vode od biljke. Prihranite je gnojivom i to ponavljajte jednom mjesečno u vegetaciji, pogotovo u doba cvatnje.
Izbojke biljke raširite i polegnite ih uz kakav potporanj. To može biti uza zid nategnuta žica, nosač od letvica ili kakva žičana ograda. Pričvrstite ih špagom ili slično da biste omogućili pravilnije pokrivanje potpornja i osigurali lakši rast biljke. Naime, većina vrsta ima duge tanke izbojke koji zahtijevaju nekakav potporanj za rast, a neke, poput bršljana i lozice, imaju ljepljive korjenčiće pomoću kojih se hvataju za površinu.

Bugenvilija privlači pažnju kukaca i prolaznika
U ljetnim mjesecima zasigurno je najzanimljivija penjačica bugenvilija (Bougainvillea sp.) koja svojim grimiznim cvjetovima (točnije braktejama - pricvjetnim listovima) privlači pažnju kukaca i prolaznika. Osim purpurnih, danas poznajemo kultivare s narančastim pa i blijedožutim braktejama, ali su zasigurno još uvijek najatraktivnije, ali i najotpornije na zimu, one prve. Pravi cvijet je u stvari žuti cvjetić u središtu onih pricvjetnih, ali je toliko sitan i neugledan da tek obojani listovi izazivaju pravu senzaciju.
Bugenviliju posadite uvijek na južnu stranu ili zavjetrinu jer joj smetaju hladni zimski vjetrovi (naša bura). Tijekom zimskih mjeseci zaštitite je trskom, suhom travom ili agril-folijom da biste spriječili smrzavanje. Iako ste poduzeli mjere protiv smrzavanja, može vam se desiti da za jačih zima ova biljka strada ili vam se samo tako učini. Na proljeće je porežite do visine od 10-ak centimetara i, ako budete imali sreće, a biljka snage, ponovo će vas tog ljeta obradovati cvjetnom senzacijom. Osim južne pozicije, biljka voli puno sunca i bogata, dobro drenirana tla.

Otporna tekoma
Dobro poznata i već duže vrijeme uzgajana u nas je tekoma (Campsis radicans), vrlo otporna, listopadna brzorastuća vrsta. Cvjeta u ljeto zanimljivim 5-7 centimetara velikim crvenonarančastim cvjetovima nalik trubicama. I ova vrsta voli puno sunca, bogata i dobro drenirana tla. Treba joj jak potporanj jer nakon nekoliko godina stabljika toliko ojača da bi se slabiji potporanj mogao slomiti pod teretom.

Isto vrijedi i za svima znanu penjačicu ovih podneblja - gliciniju (Wisteria sinensis). Ova listopadna vrsta krasila je đardine još naših nonica, a djeca moje generacije često su jela njene ukusne blijedoljubičaste cvjetove. Cvjeta u proljeće (travanj-svibanj), a cvjetovi su sakupljeni u duge grozdove. Mirisni cvjetovi osim blijedoljubičaste mogu biti i bijele i roza boje pa je moguće formirati raznobojni slap od ove atraktivne vrste. Odlična je za pergole, a za bogatiju cvatnju neophodno je cvatove porezati odmah nakon što procvjetaju.

U novije vrijeme pravu renesansu doživljava pajasmin (Ryncospermum jasminoides), zimzelena penjačica bijelih zvjezdastih cvijetova. Njihov intenzivan miris razlijeva se cijelim vrtom u lipnju kada cvjeta i gotovo je nemoguće biti u blizini i ne zapitati se što to tako lijepo miriše. Također voli blaža podneblja i nije pretjerano izbirljiv s obzirom na vrstu i kvalitetu tla. Traži potporanj za pravilan rast, a posebno lijepo djeluje raširen na ukriženim drvenim letvicama.

Nekada nije bilo vrta koji nije imao bar jedan zid (pogotovo onaj u sjeni) pokriven bršljanom (Hedera helix). Mogao je to biti onaj obični velikolisni zeleni ili sitnolisni žutozeleni. Svejedno, uvijek je bio i ostao dobar pokrivač za neugledne kamene ili žbukane zidove, kao i tla u sjeni stabala gdje ne uspijeva trava. Svojim korjenčićima koje izbacuje na koljencima izboja čvrsto prianja za podlogu pa mu nije potreban nikakav potporanj ili povezivanje uz njega.

Brze lozice
Ukoliko želite brzo postići efekt i pokriti neugledne vizure u što kraćem roku, pravi izbor su lozice (Parthenocisus sp). Te listopadne vrste s tri ili pet liski na listu imaju brz i neobuzdan rast i prekrivaju u kratkom roku zidove, ograde i sl. Penju se i učvršćuju pomoću vitica. Dobro uspijevaju i u sjeni stabala, a prekrasnom narančastocrvenom bojom lista uveseljavaju tmurne jesenje dane.

Clematis sp. spadaju među najljepše, ali ne i najzastupljenije penjačice u našem podneblju. Možda zato što se za njih kaže da vole pozicije s glavom u vatri i nogama u vodi, a, kao što znamo, nedostatak vlage je tijekom ljetnih mjeseci glavna karakteristika ovog podneblja. Zbog toga je pozicija u sjeni drveta idealna za ovu vrstu. Prekrasni cvjetovi raznih boja i veličina cvjetaju od svibnja nadalje ovisno o kultivaru.

I za kraj spomenimo najmanje robusnu, ali zato vrstu pogodnu za prozračno prekrivanje i dekoraciju nježnijih konstrukcija - Isusovu krunicu (Passiflora caerulea). Zimzelena, brzog je rasta, vrlo lijepih, mirisnih i velikih cvjetova. Nakon cvatnje pažnju privlače veliki jajoliki narančasti plodovi koji su jestivi. Voli sunčane i pozicije u polusjeni.
Nakon što smo prošetali imenikom najzastupljenijih i najzanimljivijih vrsta penjačica pogodnih za naše podneblje, ostaje samo da ovu teoriju primijenite u praksi. Odaberite vrstu, zasučite rukave i podarite dom jednoj vitkoj penjačici. Kada vas sve razočara, pogledajte u njene prelijepe cvijetove, udahnite njen medni miris i, vjerujte, odmah ćete se osjećati bolje i zadovoljnije. Do sljedećeg susreta odmarajte se u sjeni pergola za ovih sparnih dana.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre