Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

10. kolovoza 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Kupina je unosna bobica zdravlja
Užitak donosi konzumiranje svježeg ploda kupine, koji zbog velike količine vitamina C ima osvježavajući učinak. Kupina ima i ostale blagotvorne učinke po zdravlje, pa je zato lako možemo nazvati bobicom zdravlja . Blagotvorno djeluje i na neurološki sustav, a zbog tanina, vitamina C i A, organskih kiselina i šećera svježi sok od ploda kupine čisti i obnavlja organizam

Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Požari koji nam prijete uslijed velike suše najintenzivnije se šire u šikarama, a za istarsku je šikaru karakteristično da obiluje kupinom. Zato, raskrčimo li grane kupine (koje sad već krase dozreli crvenkasto-ljubičasti plodovi) ubirući bobice i načinimo li time prohodnije površine, možda spriječimo dio šteta uzrokovanih vatrom u šumi. Ipak, naša je misija užitak. Užitak donosi konzumiranje svježeg ploda kupine, koji zbog velike količine vitamina C ima osvježavajući učinak. Kupina ima i ostale blagotvorne učinke po zdravlje, pa ju zato lako možemo nazvati bobicom zdravlja. Karakteristike kupine, njezina ljekovita svojstva, pokoji savjet o preradi divlje kupine u vrhunske proizvode te savjeti o uzgoju >pitome< kupine ekološkim načinima tema su ovotjednog bio-kutića.

Info-blok

Zasigurno su turističke i ribarske priredbe turistima i slučajnim namjernicima približile ponudu autohtonih i ekoloških proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Istri, pa se prodalo (i još se prodaje) gotovo sve što ima >okus Istre<. To je sigurno motivacija poljoprivrednicima da za sljedeću godinu pripreme više prerađenih i osebujnih delicija. Više ukiseljenih gljiva, suhih rajčica, prirodno zakiseljenog povrća, pekmeza od samoniklog voća, ukratko široku paletu raznovrsnih proizvoda. Dakle, trebalo bi pripremiti nešto veću zalihu zimnice jer, htjeli mi priznati ili ne, za dobrim i kvalitetnim proizvodom primjerene cijene uvijek je potražnja. Zato u info-bloku dajemo informacije o internet stranicama na kojima možete saznati kako se što bolje pripremiti za sljedeću sezonu. Pogledajte www.kuharica.info, www.geocities.com, www.gastro.hr, www.coolinarika.com, prikupite recepte, savjetujte se sa stručnjacima i usporedite svoje proizvode s onim vrhunskim (poput pekmeza od kupine tete Anke).

Tema tjedna - Rubus fruticosus L.

Danas je poznato stotinjak vrsta kupina, što divljih što pitomih. Onih s trnjem i onih bez. Kupine rastu u obliku grma, koji u doba cvatnje krase cvjetovi roza ili bijele boje. U prirodi se pojavljuju u velikim skupinama na šumskim čistinama i krčevinama. Plod crvenkasto-crne ili ljubičasto-crne boje sastavljen je od puno sitnih bobica te je omiljena poslastica svim slučajnim namjernicima: ljudima i životinjama.
Poznata zbog svojih ljekovitih svojstava još je u antici često korištena za ublažavanje tegoba probavnog sustava (crijeva, želuca, protiv proljeva) i cirkulacije. Svježe ubrani plodovi (a najbolje ih je brati u silaznoj Mjesečevoj putanji, dakle upravo sada) osvježavaju i hlade. Gase žeđ i snižavaju povišene temperature tijela. Ova bobica zdravlja blagotvorno djeluje i na neurološki sustav, a zbog tanina, vitamina C i A, organskih kiselina i šećera svježi sok ploda kupine čisti i obnavlja organizam. Preporučuje se žvakati listove kupine za ublažavanje upale zubnog mesa. Kažu da je i afrodizijak i da je učinkovita kod raka zbog antioksidansa antocijana koji sadrži. Možda su zato grmovi kupine prepuni trnja, da bismo je brali polako i pažljivo, da bismo sačuvali ljekovitost svake bobice.

Bio-smjernice

Uzgoj kupine bez bodlje na samom je početku u Istri, mada zato postoje povoljni klimatski i ekonomski uvjeti. Raste na nadmorskoj visini od 200 do 500 metara (maksimalno 700) i nije pretjerano zahtjevna kultura, mada traži puno sunca i puno vode. Kupina već u prvoj godini rodi, pa se berba prinosa od 20.000 kilograma po hektaru, koji dozrijeva kad nema drugih važnijih poljoprivrednih poslova, najčešće može lagano organizirati. Pored toga tehnologije uzgoja su relativno jednostavne, a plod je još uvijek vrlo tražen na tržištu, pa je uzgoj kupine vrlo unosan.
Mada još nije vrijeme za sadnju, priprema zemljišta počinje već sada. Naime, kupina zahtijeva prethodno pripremljeno tlo. Preporučuje se stoga u ekološkim okvirima zelenom gnojidbom pripremiti tlo. Dobre pretkulture su također grašak i ostale leguminoze, ali i pšenica, djetelina, zimska raž. U jesen zaorite zajedno zeleni pokrivač i dodajte 22-44 t/ha stajskog gnoja. Načini sadnje ovise naravno o samim sadnicama i o odabiru načina formiranja grma i rezidbi. Postoje različite vrste, puzajuće i uspravne, a oblikuju se konstrukcijom uspravnog špalira, T-špalira, naslanjanjem na žice - tkanjem, formiranjem dugogodišnjih mladica u lepeze. Najbolje je da kontaktirate savjetnike ili nekog od renomiranih proizvođača da se ne izgubite u brojnim mogućnostima. Udruga Borovnica rado će vas savjetovati.

Savjet 1 - ekološki uzgoj

Poput svakog drugog jagodičastog voća, ekološki uzgoj predmnijeva pravilan odabir lokacije/terena. Blag nagib terena do šest posto dobar je odabir, no važniji je sastav tla. Kupina voli blago kiselo tlo (pH vrijednost od 5,5 do 6,5) s više od tri posto organske tvari. Savjetujemo vam zato da odmah posadite godišnji ili višegodišnji ljulj (sadi se od ranog proljeća do kasnog ljeta) kao zelenu gnojidbu na parceli na kojoj želite uzgajati kupinu.

Savjet 2 - način sadnje

Danas postoji puno načina sadnje, no najčešće se kupina ipak sadi u redovima (od sjevera prema jugu) s razmakom od 1,8 do 3,6 metara da bi se olakšao pristup mehanizaciji. Ipak, za ekološku proizvodnju uputnije je koristiti sustav četverokuta. Naime takav sistem omogućava lakšu eliminaciju korijenja i znatno je jednostavniji.

Savjet 3 - branje

Berite kupine za vrijeme silazne putanje Mjeseca. Tada su plodovi najmanje podložni kvarenju pa će njihova prerada polučiti najbolje rezultate. Tek ubrane kupine jedite svježe jer će velike količine C vitamina i ostalih nutritivnih sastojaka blagotvorno djelovati na vaš organizam (ipak ne pretjerujte jer veće količine uzrokuju zatvor).

Savjet 4 - kupinovo vino

Ne eksperimentirajte s divljim kupinama jer one imaju puno koštica, a postupak zahtijeva besprijekorno cijeđenje i tješnjenje, dodatak vinskog kvasca, vreljnjaču. Ipak je jednostavnije nabaviti vrhunsko kupinovo vino od renomiranih proizvođača poput Ivančanina ili Rastovčana.

Savjet 5 - frape od kupine

Za ovu ljetnu žegu osvježavajuće je i okrepljujuće pripremiti frape od kupine. Prokuhajte 400 grama svježih kupina sa 100 grama smeđeg šećera. Ohladite i dodajte čašu jogurta i mlijeka. Sve skupa izmiksajte i po želji dodajte malo soka od limuna ili limete.
Sljedeći put vratit ćemo se na rajčicu i papriku jer vrijeme je za pripremu šalše, sušenih rajčica, kiselih paprika, ali i drugih finih prerađevina ovih dviju kultura kojih u našim vrtovima, usprkos suši, uvijek ima dovoljno.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre