Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

17. kolovoza 2007.
LJETO U VRTU: KAKO BILJKAMA OSIGURATI DOVOLJNO VLAGE
Malčem i natapanjem protiv suše
Ako imate prilike kositi livadu ili travnjak ispred kuće, na gredicu između redova povrća stavite oko 15 centimetara visok sloj prosušene trave ili sijena. Taj će malč sprečavati rast korova na vašim gredicama i prekomjerno isparavanje vlage iz tla

Piše Mirta BLAŽEVIĆ

Suša se i ovoga ljeta svom žestinom oborila na bilje, osobito u primorju. A bez vode travnjaci su požutjeli, voćke su objesile lišće, a povrće izgleda sparušeno i jedva životari. Stoga, ako smo već u našem vrtu posadili ili posijali povrće, cvijeće pa i pokoju voćku, sada je krajnje vrijeme da im pomognemo. Moramo se pobrinuti da nam biljke ne budu žedne i osigurati im dovoljno vlage sve do prvih kiša. No, kako to postići?

Kap po kap

Nošenje kanti s vodom i svakodnevno zalijevanje gredica s povrćem i cvijećem težak je posao. Zato bi bilo dobro u svom vrtu, bez obzira je li to mala okućnica ili nešto veći vrt, instalirati štedljivi sustav za navodnjavanja >kap po kap<, pomoću kojeg će biljke dobivati samo onoliko vode koliko im je baš nužno. Osim toga, pomoću ovog sustava biljke mogu dobivati vodu ravnomjerno svakoga dana. Tada ne dolazi do naglih promjena vodenog režima u tlu kao što se događa nakon što poslije jake suše padne kiša pa rajčice, primjerice, popucaju od naglog priljeva vode.

Pritom valja napomenuti da je sustav >kap po kap< moguće priključiti na vodovod, ali i na bilo koju cisternu ili rezervoar s vodom i da ga se može primijeniti i na terenu koji nije sasvim ravan. Ukoliko takav sustav plastičnih cijevi, koje i nisu osobito skupe, pričvrstimo na vodovod, tada na njega moramo pričvrstiti i regulator pritiska da bi voda tekla ravnomjerno. Međutim, ljeti se ponekad događa da baš u vrijeme najjače suše zbog nedostatka vode ne možete ili ne smijete natapati vrt iz vodovoda ili vam je zbog udaljenosti vrta voda iz vodovoda nedostupna.

Tada bi najbolje bilo da, za svaki slučaj, na nekom povišem mjestu u vrtu smjestite jedan veći ili nekoliko manjih spremnika za vodu te da voda slobodnim padom ili pomoću male pumpe dolazi u ovaj sustav za natapanje. Dakako, ako pored kuće imate i staru šternu, održavajte je u dobrom stanju bez obzira na to što je možda i do vaše kuće stigao vodovod. Šterna će vam pomoći da povrće u vašem vrtu bez posljedica preživi sušu, da vam breskve dobro rode, a mlade voćke dobro napreduju te da vam cvijeće i ostalo ukrasno bilje ne izgleda sparušeno i da zaista bude ukras kuće.

 

Olakšati si posao

 

Ljeto je i vrijeme kada se, doduše ne tako intenzivno kao u proljeće, morate nastaviti brinuti za bilje u svom vrtu. Ako u vrtu imate gredice s povrćem, tada ih morate redovno okopavati da vam korov ne bi iscrpljivao zalihe vlage i hranjiva potrebnih povrću. No, često okapanje i plijevljenje također nije lak posao. Stoga biste trebali razmisliti kako si ga olakšati. Ako imate prilike kositi livadu ili travnjak ispred kuće, na gredicu između redova povrća stavite oko 15 cm visok sloj prosušene trave ili sijena. Taj će malč sprečavati rast korova na vašim gredicama i prekomjerno isparavanje vlage iz tla, pa ćete rjeđe morati zalijevati povrće, cvijeće ili voćke oko kojih ste stavili sijeno ili ste ih malčirali listincem, korom drveta, piljevinom pomiješanom sa sitno istrganim kartonom ili nekim drugim razgradivim materijalom.

Tlo u povrtnjaku, dakako, možete malčirati, odnosno zaštititi i polaganjem crno-bijele folije čiji je crni dio okrenut prema tlu, a bijeli prema gore, kako se tlo pod folijom ljeti ne bi prejako zagrijavalo, no takvo je rješenje nešto skuplje. Ne zaboravite nastrti sijeno ili neki drugi malč i oko voćaka, osobito onih mladih ili onih patuljastog rasta sa slabijim, plićim korijenom, a također ih valja povremeno dobro zaliti. I one, također, pate od suše pa bi se bez vaše pomoći mogle i osušiti. Povremeno obilno zalijte breskve i druge voćke čiji plodovi samo što nisu sazreli. Voćka, naime, ako nema dovoljno vlage, prvo odbacuje plodove, a i oni koji ostanu na granama manje su sočni i manje ukusni.

 

Odstranjivanje vodopija

 

Ljeti je također potrebno provesti ljetnu rezidbu voćaka koja nadopunjuje onu zimsku. Potrebno je odstraniti vodopije - izbojke koji rastu okomito, najčešće pored mjesta na grani gdje je napravljen zimski rez i koje iscrpljuju voćku a ne rode. Ukoliko se takav izbojak pojavi na mjestu gdje baš nedostaje pokoja grana da bi krošnja bila ravnomjerno oblikovana, tada ne morate odrezati takvu vodopiju, već ju vežući je za drugu granu ili vješajući na nju uteg nakositi u željenom pravcu. Osim vodopija, ljetnom rezidbom možete odstraniti i manje grane iz središta ili iz dijela krošnje koji je pregust da bi krošnja bila prozračnija i tada manje podložna biljnim bolestima. Uz to, voćka kojoj smo odstranili nepotrebne grane i grančice troši manje vode i hrane za rast i održavanje lišća i grana pa više ostaje za plodove i stvaranje cvjetnih pupova koji se kod većine voćaka još ljeti formiraju za cvatnju u idućoj godini. Sada je vrijeme, ukoliko to niste već učinili, da obavezno orežete i aktinidiju, odnosno kivi čije su duge grane napravile čitavu šumu i također nepotrebno iscrpljuju biljku.

Biljkama treba osigurati dovoljno vlage

Briga o cvjetnjaku

Pobrinite se i za svoj cvjetnjak. S ruža i ostalih cvjetnica odstranite ocvale cvjetove, jer to će ih natjerati da cvatu još obilnije i ljepše. Ni njih nemojte zaboraviti redovno zalijevati ili natapati. I njih možete malčirati jer malč od, primjerice, kore drveta ili sličnih materijala uz cvijeće i ostalo ukrasno bilje može također djelovati dekorativno i pridonijeti još ljepšem izgledu vašeg vrta ili okućnice.


. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre