Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

24. kolovoza 2007.
OBOJITE OKUĆNICU CVIJEĆEM * ŠARENI CVJETNI GRMOVI UKRAS SU SVAKOG VRTA
Cvjetni doživljaji ljeta
Svatko će odabrati svog favorita, ovisno o sklonostima, veličini vrta i boji koju voli. Trebate samo voditi računa da cvjetne grmove posadite na dovoljnu udaljenost jer kad dosegnu maksimalnu veličinu imaju u promjeru uglavnom 2 do 3 metra. Optimalan efekt dobit ćete sadnjom pojedine vrste u grupe od 3-5 komada

Zapisala i snimila Tatjana MANDIĆ BULIĆ
Ljeto je doba godine kad odlazimo na zasluženi godišnji odmor, kad pomnije planiramo svoje slobodno vrijeme i razmišljamo o tome kako će ovi dragocjeni trenuci biti što ljepši, da bi nam ostali u trajnom sjećanju. Kao da se priroda upravo stoga pobrinula da u ovo doba godine odredi vrijeme cvatnje za mnoge vrste bilja. Zauzeti brigama i stalnom strkom te pritisnuti stresom, tijekom jeseni i zime ne bismo uspjeli zapaziti svu silnu ljepotu cvjetova. Ali sada, odmoreni i otvoreni za nove doživljaje i iskustva, možemo primijetiti svaku pa i najmanju promjenu u prirodi. Zalazak sunca, zapjenjeni val, ukusnu večeru, punoću vina i mirisni cvijetak. Za sve imamo vremena i razumijevanja.
U vrtu dominira uglavnom jedna biljka, bilo da je to stablo, grm, penjačica, skupina trajnica ili ljetnica. Svaka domaćica ima uglavnom jednu biljku ljubimicu za koju će reći >ponosna sam na nju<. Nerijetko je to upravo neki grm. To su vrlo zahvalne biljke, ne prevelikog habitusa, nađu mjesto u gotovo svakom vrtu, cvjetaju u raznim bojama tijekom cijele godine, ovisno o vrsti, znaju biti ugodnog mirisa, a usto bojom i mirisom privlače kukce i ptice pa je u njihovoj blizini uvijek živo.

Hibiskus, magnolija...

Tijekom ljeta uglavnom uživamo u raznobojnim cvjetovima hibiskusa, magnolije, abelije, ljetnog jorgovana, kalistemona, hortenzije, nara, indijskog jorgovana i oleandra. Svaki je od njih priča za sebe, ima manje ili veće prohtjeve s obzirom na uzgoj, ali gotovo uvijek mame uzdahe kad se rascvjetaju.
Hibiscus sp. je vrlo lijep listopadni grm ili malo stabalce, vrlo je otporan i duge cvatnje, od srpnja do rujna. Voli puno sunca i dobro tlo. Razne sorte obiluju raznobojnim cvjetovima bijele, ružičaste, ljubičaste, crvene ili plave boje, dvostruke ili jednostavne forme. Odlučite li se za njega, zasigurno ćete biti zadovoljni izborom.
Magnolija sp. ima mnogo vrsta, a sve ih karakterizira prekrasna cvatnja. U našem podneblju najčešća je M. x soulangeana i M. stellata od listopadnih, a M. grandiflora omiljena je zimzelena vrsta. Od navedenih samo M. grandiflora cvjeta ljeti, a u jesen obiluje crvenim ljepljivim plodovima. Prekrasna je kao soliter (pojedinačni primjerak) na travnjaku. Voli puno sunca i dobro podnosi karbonate u tlu, kojima ova naša crvenica obiluje.
Abelia sp. je donedavno bila nepoznata i slabo zastupljena u našem podneblju. Međutim, pokazala se kao biljka izbora pa je vrijedi saditi. Njeni zvonoliki blijedoružičasti, bijeli ili ružičasti cvjetovi, ovisno o vrsti, opijaju mednim mirisom za ljetnih mjeseci, a tamna crvenozelena boja listova čini ovu biljku zanimljivom i izvan razdoblja cvatnje. Oni u kasnu jesen kod nekih vrsta ( A. x grandiflora ) dobiju purpurno brončanu boju pa je abelija vrlo dekorativna i u to doba godine. Zahvalna je i za sadnju u slobodnorastućim živicama, o kojima smo već pisali.
Buddleia sp. ili ljetni jorgovan svojevremeno je bila pravi hit i nije bilo vrta u kojem nije našla svoje mjesto. Danas je, zbog prodora novih vrsta i sorti, pomalo zaboravljena, a u vrtovima nalazimo primjerke koji su posađeni godinama unazad. Ima cvat svih nijansi plave ili bijele boje, koji vrlo podsjeća na cvijet jorgovana, samo što su njeni cvjetovi nešto nježniji i ne tako mirisni kao u >pravog< jorgovana. Privlače leptire pa je pravo zadovoljstvo promatrati igru leptira oko rascvjetalih grana. Vrlo je otporna pa je biljka izbora za one koji nemaju previše iskustva.

Hortenzija, jorgovan, nar

Callistemon citrinus je zimzelena vrsta s lancetastim, aromatičnim listovima tamnozelene boje. Prekrasni jarko crveni cvjetovi koji se javljaju od lipnja do srpnja podsjećaju na četku za pranje boca pa je Englezi zovu >bottle brush<. Ovo je tipičan primjer moderne biljke jer kao što je vrijeme budleje prošlo, tako je kalistemon postao vrlo omiljena vrsta i gotovo nema vrta u koji zadnjih godina nije posađen bar jedan primjerak. Voli sunčane pozicije i podneblje s blagom klimom, u protivnom se može smrznuti.
Hortenzija sp. je poznata još od doba naših baka. To je listopadna vrsta, laka za uzgoj. Nerijetko se raspravlja o boji cvjetova, koji su najčešće plavi, zatim i crveni, ružičasti, ljubičasti ili bijeli. Boja ovisi i o karakteristikama tla odnosno o njegovoj kiselosti pa ćete nerijetko čuti razne savjete o tome kako dobiti željenu boju ili pojačati postojeću. Ipak, najveći utjecaj imaju genetska svojstva određene biljke. Cvjetovi su dvovrsni: sterilni i fertilni, koji su puno dekorativniji. Hortenzija je otporna na zimu i preferira sjenovite i polusjenovite položaje na dobro dreniranom bogatom tlu.
Lagerstroemia indica ili indijski jorgovan može se uzgajati kao malo stabalce ili poveći grm. Od srpnja do rujna prekrivaju ga bogati prekrasni crveni, ljubičasti ili bijeli cvjetovi. Biljku karakterizira i zanimljiva dekorativna kora, koja posebno dolazi do izražaja za zimskih mjeseci, kao i narančasta boja listova u kasnu jesen prije otpadanja. Ova je biljka pravi izbor za one koji vole i zapažaju mijene u prirodi i raduju se njima. Za bogatiju cvatnju nužna je rezidba lanjskih izbojaka početkom proljeća.
Punica granatum ili nar je listopadni grm bodljikavih grana i živo zelenih listova. Cvjeta od lipnja do kolovoza prekrasnim crvenim, žutim ili bijelim, ovisno o kultivaru, duplim cvjetovima. Vrlo je dekorativan i voli sunčane i dobro drenirane položaje. Plod se naziva mogranj, jestiv je i bogat vitaminom C.

Oleandar

Nerium oleander ili samo oleandar odavno je poznata i omiljena vrsta. Nema ljepšeg doživljaja od rascvjetalog grma oleandra. Cvatnja traje cijelo ljeto, počevši od lipnja, u svim bojama. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili dvostruki, ovisno o varijetetu. Voli puno sunca. Za pospješivanje stvaranja novih izbojaka na kojima će se zametnuti cvjetovi potrebna je rezidba u rano proljeće.
Dalo bi se još pisati o cvjetnim grmovima, no navedeni su smo najznačajniji. Svatko će odabrati svog favorita, ovisno o sklonostima, veličini vrta i boji cvijeta. Trebate samo voditi računa da ih posadite na dovoljnu udaljenost jer kad dosegnu maksimalnu veličinu imaju u promjeru uglavnom 2 do 3 metra. Optimalan efekt dobit ćete sadnjom pojedine vrste u grupe od 3-5 komada. A kada se ovakva grupa zašareni, plijenit će poglede svakog prolaznika i vama izmamiti onaj dobro znani osmijeh zadovoljstva i ponosa.

 

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre