Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

31. kolovoza 2007.
NAPRAVITI JEZERO U VRTU I NIJE TEŽAK POSAO
Plaža u vrtu
Odmaranje u hladovini uz čašu hladnog pića, uz vodenu površinu i žubor, potpuno će nas opustiti do te mjere da će nam biti odbojna i sama pomisao na velike gužve na plažama

Piše Željko PERAN

Vrućine nas ubijaju, voda rashlađuje. Oduvijek je voda bila izvor života, pa i je i sada spas u ovim vrelim ljetnim danima. Ona u vrtu daje svježinu, ako je uz vodenu površinu još kakav vodoskok ili vodopad, osjećaj svježine time je još pojačan. Ugodno nam je u ljetnoj vrućini čuti šum vode koja teče, njeno lagano curenje, tiho žuborenje ili kaskadno bučnije klizanje po kamenoj površini.

Položaj jezerca

Voda je u vrtu privlačna, osim u obliku potočića, kao svijetla površina jezerca te privlači našu pozornost poglavito ako je prostor oko nje oplemenjen i skladno oblikovan. Uređenjem vrtnog jezerca ne samo da činimo zadovoljstvo sebi samima, već time omogućavamo i zaštitu očuvanja nekih biljnih i životinjskih vrsta koje su nastanjene na vodenim i močvarnim područjima. Jezerce, odnosno vrtnu močvaru, možemo urediti na mjestu vidljivom s terase, ali pri tome moramo paziti da ipak takav vodeni objekt bude u depresivnijem tj. najnižem dijelu vrta. Močvara koju smo napravili u vrtu može biti na sunčanom, ali i na sjenovitom položaju. Ali, radi čarolije vode i samog vizualnog izgleda jezera sa svim elementima koji ga obogaćuju, poželjnije je da je dio močvare barem dio dana u sjeni. Sjenu neka stvaraju biljke koje na jesen ne odbacuju previše lišća jer bi nas to tjeralo na svakodnevno čišćenje takva jezerca ili močvare u jesenskim danima. Veličinu močvare u vrtu uvjetovat će prostor vrta i ona se mora proporcionalno uklopiti u vrt da ne bi bila premalena ili, što je još gore, prevelika u odnosu na vrt.

Postupak izrade

Jednostavnu močvaru možemo napraviti iskopom zemlje različite dubine, prema sredini sve dublje. Na tako iskopanu jamu određene veličine položimo posebnu foliju za močvare, odnosno jezera, a foliju možemo prekriti zemljom. Ipak, zbog mogućnosti zamućivanja dna, poželjno je dno močvare obložiti kamenjem, šljunkom, finim pijeskom ili kombinacijom raznih veličina i oblika, a čisti kameni materijal može biti i u bojama, u zagasitim prirodnim nijansama. Vodene biljke postavljamo na dno močvare zajedno s košaricama u kojima su zasađene. Ako je jezero preduboko, ispod košara s vodenim biljem postavljamo podloške od kamena da bi biljka bila postavljena na njenu prirodnu dubinu.

Nije poželjno, koliko zbog skupoće, toliko zbog drugih razloga, raditi močvare ili jezera od čvrstog betonskog materijala. Naime, možda se s vremenom predomislimo i zaželimo promijeniti oblik jezera ili ga premjestiti na drugo mjesto. U takvim slučajevima imamo velikih problema oko razbijanja betonskog korita i odlaganja betonskih dijelova. Ako ipak želimo jezero od čvrstog materijala, tada možemo odabrati jedan od stotinu oblika i veličina plastičnih kalupa za jezero.

Svakako pri odabiru moramo znati što ćemo sve imati u močvari-jezeru. Ako će u njemu biti i ribica, onda mu dubina mora biti nešto veća da pri ljetnim žegama, kad se voda zagrije, ne bi negativno utjecala na floru i faunu močvare, odnosno jezera. Pri uređenju je bitno kvalitetno napraviti i završiti rub močvare. Ako je rub od folije, mora biti dobro kamufliran da se folija ne bi vidjela izvana. Za rub najčešće koristimo kamene ploče, imitirajući pritom rubove prirodne močvare i jezera. Kamene ploče moramo postavljati što je moguće prirodnije, dakle polegnuti ih vodoravno, tek ponegdje možemo postaviti pokoji kamen uzvišeno ili okomito.

Oblikovanje i detalji

Vodene površine možemo oblikovati na bezbroj načina. Želimo li ugraditi i neke vodopade ili vodoskoke, možda kakve fontane ili kipove i tome slično, to ovisi o našem ukusu i afinitetu. U svakom slučaju, pri takvim oblikovanjima vodenih površina moramo paziti da nam jezero sa svim pratećim objektima koje radimo na njemu ne bi djelovalo kičasto ili, pak, prenatrpano. Kod kompleksnijeg uređenja vodene površine pozornost privlači ne samo vizualni izgled, već i usmjereni tok vode, bilo da ona pada, teče, pršti, prska, oblijeva kakvu figuru ili kamen te na taj način stvara i zvučni doživljaj. Pri svakom od spomenutih ili kakvih drugih oblika korištenja vode je upravo taj element u oblikovanju koji nam privlači pozornost, pa je potrebno dobro isplanirati kamo smjestiti jezero i što u njega ukomponirati, da bismo dobili sklad s okolnim prostorom i ravnotežu površina unutar vrta.

Jezero-močvara i svi ostali vodni elementi koji su njegov sastavni dio neće doći do punog izražaja ako nisu smješteni na vidnom mjestu u vrtu, gdje najviše mogu doći do izražaja. Ma koliko jezero bilo lijepo, oplemenjeno vodenim biljem i drugim uređajima, ako nije vidljivo, izgubilo je svoju svrhu.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre