Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

7. rujna 2007.
ZELJASTE TRAJNICE STVORENE DA TRAJU I DAJU
Ukrasni ljepotani za dom i dušu
Zeljasto ukrasno bilje nije zahtjevno pri uzgoju, a njime se postiže veliki efekt. Ovo naše mediteransko podneblje obiluje njima, pa je stoga uzgoj u kultiviranoj sredini olakšan . Priuštite si pokoji sat rada tijekom rujna, pa će vas ovo bilje višestruko nagraditi svojim izgledom, a i dobro će vam doći u održavanju vitke linije do hladnih zimskih dana

Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
Do sada smo već postali pravi mali eksperti u uređenju vrta i odabiru vrsta prema osobnim željama i potrebama. Naučili smo kako odabrati odgovarajuću vrstu, kako je i gdje posaditi, da li je i kada orezati, prihraniti... Svakoj skupini bilja posvetili smo jedan prilog u Domu. Isto nam je sada činiti i za zeljasto ukrasno bilje, skupinu vrlo malih prohtjeva što se uzgoja tiče, a velikog efekta. Ovo naše mediteransko podneblje i izvorno u prirodi njima obiluje, pa je stoga njihov uzgoj u kultiviranoj sredini olakšan.

Što je zeljasto ukrasno bilje?

Pod zeljastim ukrasnim biljem razumijevamo skupinu bilja čija je osnova za raspoznavanje zeljasti nadzemni dio, za razliku od drvenastog kod grmova i stabala. Veličina je različita ovisno o njihovom životnom ciklusu pa ih možemo razvrstati u četiri kategorije: jednogodišnje, dvogodišnje, trajnice i gomoljike. Jednogodišnje žive maksimalno godinu dana tijekom koje cvjetaju i daju plod. Životni ciklus dvogodišnjih biljaka traje dvije godine. Krajem prve godine biljka daje cvijet i plod, a produžena cvatnja do kraja druge godine života omogućuje stvaranje sjemena.

Život trajnica je više od dvije godine (neke žive 3-4 godine, a neke puno duže) i za to vrijeme kontinuirano cvjetaju i daju plod i sjeme. Unutar skupine trajnica razlikujemo gomoljike koje spremaju rezerve hrane za sljedeću godinu u gomolje pod zemlju tijekom zime kada stabljika, lišće i grane odumiru. Sljedećeg proljeća nadzemni dio se regenerira iz gomolja.

Ostale trajnice, za razliku od prethodnih, čuvaju život u nadzemnim dijelovima. Da bi se dobio maksimalni efekt na površinama, nerijetko se jednogodišnje vrste uzgajaju kao dvogodišnje i obrnuto. Za to postoje različiti razlozi - vrste porijeklom iz toplijih krajeva od naših ne podnose hladniji dio godine pa se vade i zamjenjuju prije no što bi smrzle, zatim vrsti koja se uzgaja puno godina na istom mjestu opada intenzitet cvatnje i sl. Mnoge od ovih vrsta sigurno već uzgajate u svojim vrtovima, ali do sada niste o njima razmišljali na ovaj način. Pa da se podsjetimo koje su to sve krasotice.

Ageratum sp., plava zvjezdica

Ageratum sp., plava zvjezdica - spada u trajnice, ali se redovito uzgaja kao jednogodišnja biljka. Izvrsna je za bordure i cvjetne skupine kada se traži kompaktnost. Cvjeta bijelim ili plavim cvjetovima od lipnja do prvih mrazova. Razmnožava se sjemenom u ožujku ili reznicama u kolovozu. Za ljepšu i bogatiju cvatnju potrebno je vršne izbojke pincirati (zalomiti vrh).

 

Alyssum sp., alisum

Alyssum sp., alisum - jednogodišnja je vrsta, idealna za kamenjare o kojima smo već govorili i druge sušne dijelove vrta. Obiluje bijelim ljetnim cvjetovima i mednim mirisom, u roza i lila boji koje je potrebno odrezati po cvatnji. Dobiva se iz sjemena u svibnju ili reznicama u lipnju. Voli sunčane pozicije.

 

Anemone sp., šumarica

Anemone sp., šumarica - vrlo je otporna trajnica, brojnih vrsta i varijanti. Cvjetovi su jednostavni ili dupli, različitih boja. Razlikujemo dvije skupine - one proljetne cvatnje, (zeljaste) i ljetno-jesenske (gomoljaste-rizomi). U proljeće traži organsku gnojidbu. Mogu dati i zimsku cvatnju ako su zaštićene od hladnoće.

Aster sp. ili zvjezdan je također rod s puno vrsta i kultivara. Izuzetno je otporan, a cvjeta tijekom rujna-listopada. Sličan je margareti sa žutim ili narančastim okom u sredini. Razmnožava se reznicama u proljeće. Uspijeva na raznim terenima, formirajući dekorativne grmiće. Traži bogato zalijevanje za ljetnih mjeseci.

 

Begonia semperflorens, begonija

Begonia semperflorens, begonija - relativno je otporna vrsta, osjetljivog korijena. Cvatnja je prolongirana od početka ljeta do jeseni kada cvjeta bijelim, roza ili crvenim cvjetovima. Razmnožava se sjemenom u proljeće ili reznicama u proljeće ili ljeto. Za osiguranje bogate ljetne cvatnje potrebno je sjetvu obaviti u siječnju na optimalnoj temperaturi od 16 stupnjeva Celzija.

 

Bergenia crassifolia, bergenija

Bergenia crassifolia, bergenija - evo jedne trajnice pogodne za sadnju na sjenovita i vlažna mjesta. Cvjeta zvonolikim roza cvjetovima, a ujesen listovi poprime dekorativnu crvenu boju. Postoje kultivari u bijelim i crvenim tonovima. Razmnožava se rizomima, poslije cvatnje, krajem ljeta i početkom jeseni.

Calendula officinalis, neven - jednogodišnja je otporna vrsta koju karakterizira bogata i produžena cvatnja od svibnja do listopada u raznim bojama cvijeta (žuta, bijela, narančasta, krem...). Ovaj cvijet je odličan za bordure, ali i za kamenjare, a o njegovim ljekovitim svojstvima smo već govorili.

 

Cineraria maritima, pepeljuga

Cineraria maritima, pepeljuga - jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka, sivo-bijelo-srebrne boje lista i žutog cvijeta ljeti. Razmnožava se sjemenom tijekom veljače i ožujka kada se uzgaja kao jednogodišnja biljka, a tijekom svibnja i lipnja kad se uzgaja kao dvogodišnja. Odlična je za bordure i kao kontrast u površini između drugih vrsta ljetnica i trajnica.

 

Impatiens sp., vodenica

Impatiens sp., vodenica - ima je brojnih boja cvijetova (roza, narančasta, crvena, bijela, roza...). Prisutna je kao jednogodišnja i dvogodišnja biljka. Razmnožava se sjemenom u proljeće (jednogodišnja) i vršnim reznicama od proljeća do jeseni. Voli sunčane pozicije i puno vode. Za bujniji rast potrebno je zalamati vrhove.

 

Bellis perennis, tratinčica

Bellis perennis, tratinčica - trajnica je koja se često uzgaja kao dvogodišnja, ali i jednogodišnja vrsta. Ima ih velikih i duplih, malih i jednostavnih cvjetova. Najbolje ju je razmnožiti u proljeće iz sjemena ili dijeljenjem jastučića. Voli plodna tla, sunčane pozicije i polusjenu.

 

Pelargonium spp., pelargonije

Pelargonium spp. pelargonije - nama poznatije kao đirani, su skupina trajnica prilagođenih rastu i u posudama. Brojni kultivari imaju duple cvjetove, poluduple ili jednostruke raznih boja. Razmnožavanje je najuspješnije vršnim reznicama ljeti (P. Peltatum) dok se P. Zonale može, osim ljetnim reznicama, razmnožavati i u proljeće. Može se uzgojiti i iz sjemena. Mlade biljčice je potrebno pincirati za bogatiji rast. Ne pretjerivati sa zalijevanjem.

 

Paeonia sp., božur

Paeonia sp., božur - jedna je od starih vrsta iz vrtova naših baka. U proljeće novi nadzemni dijelovi izlaze iz gomolja i daju prekrasne velike cvjetove u svim bojama. Razmnožiti ga možete dijeljenjem gomolja krajem ljeta ili početkom proljeća. Voli polusjenu i svježa tla. Zbog velike težine cvjetova potreban je potporanj. Redovito zalijevati!

Zbog velikog broja zeljastih vrsta koje sve odreda zaslužuju našu pozornost, u ovom prilogu izdvojili smo samo neke. O ostalima ćemo drugom prilikom. Do tada želimo vam pregršt sunčanih rujanskih dana provedenih u vrtu u društvu navedenih ljepotana. Priuštite si pokoji sat rada koji će oni višestruko nagraditi svojim izgledom, a i vama će dobro doći u održavanju vitke linije do hladnih zimskih dana.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre